De 3 meestgestelde vragen over een toekomstgerichte woning

De 3 meestgestelde vragen over een toekomstgerichte woning

1. Welke warmtepomp kies ik het best?

Warmtepompen, met de klimaat- en energiecrisis kan je er amper omheen. Als milieuvriendelijk en energiezuinig verwarmingssysteem is het een mooi alternatief voor de gascondensatieketel. Maar enkel als je woning goed geïsoleerd is. Pas dan bespaar je energie, met een hoog warmte- en koelingscomfort en een kleine ecologische voetafdruk. Maar welke warmtepomp past het best bij jouw situatie?

Ecopuur maakt van elk huis een warme thuis. Klaar voor de toekomst en zelfvoorzienend. Niet met bescheiden aanpassingen, wel met duurzame energietechnieken. Structurele investeringen die lonen op lange termijn. En daar komen vragen bij kijken, merken we bij Ecopuur. Om je een stap dichter bij je doel te brengen, beantwoorden we de drie meestgestelde in deze blog.

Een lucht-waterwarmtepomp

Een eerste alternatief voor je cv-ketel op gas of mazout: de lucht-waterwarmtepomp. Eenvoudig geïnstalleerd, en met een investering van 13.000 euro terugverdiend op gemiddeld anderhalf jaar tijd. Daarin inclusief? De demontage van het oude verwarmingssysteem, de nieuwe boiler en de montage van de pomp, buitenunit en aansluitingen.

Het afgiftesysteem, zoals vloerverwarming of radiatoren, rekenen we niet mee. Want dat is doorgaans aanwezig. Mooi meegenomen bij de lucht-waterwarmtepomp? Je kan ze eenvoudig aansluiten op vloer- en wandverwarming. Maar zolang je relatief lage temperaturen aanhoudt, zijn ook ventiloconvectoren een prima afgiftesysteem. En klassieke radiatoren? Kan ook, al vervang je deze het best door convectoren.

Een geothermische warmtepomp

Een iets stevigere investering is de geothermische warmtepomp. Met 22.000 euro liggen de installatiekosten van deze pomp het hoogst. Tegelijk ligt het verbruik erg laag, en het rendement hoog, waardoor je op lange termijn heel wat uitspaart. Een groot pluspunt? Deze warmtepomp koelt je woning ook passief tijdens de warmere maanden.

Omdat de installatie grotendeels ondergronds gebeurt, wordt de pomp vooral bij nieuwbouw aangeraden. Of bij grondige renovaties, afhankelijk hoe ver je wilt gaan (of beter: graven).

Onderstaande berekeningen werden gemaakt o.b.v. het verbruik van 2 personen. 
We gebruikten voor deze berekeningen de prijzen van september 2022: gas (20 cent/kWh), elektriciteit - afname (60 cent/kWh), elektriciteit - injectie (-20 cent/kWh), pellets (15,6 cent/kWh)

2. Hoeveel bespaar ik met een warmtepompboiler?

Ook voor de klassieke boiler bestaan er alternatieven. Zoals de warmtepompboiler. Met een investering van 4.000 euro installeert Ecopuur deze boiler bij je thuis. Hoe snel je die terugverdient? Dat hangt af van je behoefte aan warm water en hoe vaak je de warmtepomp boiler kan laten werken terwijl je (elektrische) zonnepanelen werken.

Een ander duurzaam alternatief is de zonneboiler. In de meeste gevallen raadt Ecopuur de warmtepompboiler aan door deze twee redenen: minder onderhoudswerken en meer plek op je dak voor zonnepanelen, mocht je die willen. Want zonnepanelen produceren elektrische energie, waarmee je meer uitspaart dan de thermische energie van de zonnecollectoren.

3. Is een thuisbatterij een goede investering?

Een teveel aan energie overdag? De thuisbatterij slaat het op, om ‘s avonds te verbruiken. Het klinkt als de ideale aanvulling op je zonnepanelen. Al moeten we een kritische blik werpen op deze batterij. Want afhankelijk van het batterijvermogen, investeer je rond de 10 000 euro, terwijl de terugverdientijd vandaag erg onzeker is. Allereerst is de voormalige premie weggevallen, wat de terugverdientijd verlengt. Ook de levensduur van de thuisbatterij is moeilijk in te schatten, maar schommelt vermoedelijk rond de 10 jaar. De vraag is of je op 10 jaar tijd de investering terugverdient, want ook de energieprijzen zijn onvoorspelbaar. Verlagen ze? Dan is 10 jaar niet voldoende om de batterij terug te winnen.

Bespaar op je energiefactuur en kies toekomstgerichte technieken van Ecopuur.

Contacteer onze experts voor een offerte op maat

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?
Technieken

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?

Zonnepanelen op je dak als kmo? Dat levert heel wat voordelen op. Zeker wanneer je een groot dakoppervlak hebt dat momenteel nog onbenut is. Met een gegarandeerde return on investment maak je je bedrijfspand zo futureproof. Mee met de klimaatdoelstellingen, en met een groener imago als eindresultaat. Dat komt van pas, want duurzaamheid dragen je klanten en werknemers steeds hoger in het vaandel. Op zoek naar expertise voor je zonnepaneleninstallatie? Contacteer Ecopuur voor advies op maat.

Nu lezen
Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?
Technieken

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?

Verwarm jij je woning met accumulatoren of elektrische vloerverwarming? Weet dat er op korte termijn veel verandert. Zo wordt het goedkope nachttarief afgebouwd, om in 2028 helemaal te verdwijnen. Deze maatregel zet een aantal andere wijzigingen in gang die vandaag en vooral morgen een impact hebben op je energiefactuur. We zetten ze in deze blog op een rij. En, we nodigen je uit voor onze webinar op 29 april. Want voor alles is er een oplossing.

Nu lezen