De 3 meestgestelde vragen over een toekomstgerichte woning

De 3 meestgestelde vragen over een toekomstgerichte woning

1. Welke warmtepomp kies ik het best?

Warmtepompen, met de klimaat- en energiecrisis kan je er amper omheen. Als milieuvriendelijk en energiezuinig verwarmingssysteem is het een mooi alternatief voor de gascondensatieketel. Maar enkel als je woning goed geïsoleerd is. Pas dan bespaar je energie, met een hoog warmte- en koelingscomfort en een kleine ecologische voetafdruk. Maar welke warmtepomp past het best bij jouw situatie?

Ecopuur maakt van elk huis een warme thuis. Klaar voor de toekomst en zelfvoorzienend. Niet met bescheiden aanpassingen, wel met duurzame energietechnieken. Structurele investeringen die lonen op lange termijn. En daar komen vragen bij kijken, merken we bij Ecopuur. Om je een stap dichter bij je doel te brengen, beantwoorden we de drie meestgestelde in deze blog.

Een lucht-waterwarmtepomp

Een eerste alternatief voor je cv-ketel op gas of mazout: de lucht-waterwarmtepomp. Eenvoudig geïnstalleerd, en met een investering van 13.000 euro terugverdiend op gemiddeld anderhalf jaar tijd. Daarin inclusief? De demontage van het oude verwarmingssysteem, de nieuwe boiler en de montage van de pomp, buitenunit en aansluitingen.

Het afgiftesysteem, zoals vloerverwarming of radiatoren, rekenen we niet mee. Want dat is doorgaans aanwezig. Mooi meegenomen bij de lucht-waterwarmtepomp? Je kan ze eenvoudig aansluiten op vloer- en wandverwarming. Maar zolang je relatief lage temperaturen aanhoudt, zijn ook ventiloconvectoren een prima afgiftesysteem. En klassieke radiatoren? Kan ook, al vervang je deze het best door convectoren.

Een geothermische warmtepomp

Een iets stevigere investering is de geothermische warmtepomp. Met 22.000 euro liggen de installatiekosten van deze pomp het hoogst. Tegelijk ligt het verbruik erg laag, en het rendement hoog, waardoor je op lange termijn heel wat uitspaart. Een groot pluspunt? Deze warmtepomp koelt je woning ook passief tijdens de warmere maanden.

Omdat de installatie grotendeels ondergronds gebeurt, wordt de pomp vooral bij nieuwbouw aangeraden. Of bij grondige renovaties, afhankelijk hoe ver je wilt gaan (of beter: graven).

Onderstaande berekeningen werden gemaakt o.b.v. het verbruik van 2 personen. 
We gebruikten voor deze berekeningen de prijzen van september 2022: gas (20 cent/kWh), elektriciteit - afname (60 cent/kWh), elektriciteit - injectie (-20 cent/kWh), pellets (15,6 cent/kWh)

2. Hoeveel bespaar ik met een warmtepompboiler?

Ook voor de klassieke boiler bestaan er alternatieven. Zoals de warmtepompboiler. Met een investering van 4.000 euro installeert Ecopuur deze boiler bij je thuis. Hoe snel je die terugverdient? Dat hangt af van je behoefte aan warm water en hoe vaak je de warmtepomp boiler kan laten werken terwijl je (elektrische) zonnepanelen werken.

Een ander duurzaam alternatief is de zonneboiler. In de meeste gevallen raadt Ecopuur de warmtepompboiler aan door deze twee redenen: minder onderhoudswerken en meer plek op je dak voor zonnepanelen, mocht je die willen. Want zonnepanelen produceren elektrische energie, waarmee je meer uitspaart dan de thermische energie van de zonnecollectoren.

3. Is een thuisbatterij een goede investering?

Een teveel aan energie overdag? De thuisbatterij slaat het op, om ‘s avonds te verbruiken. Het klinkt als de ideale aanvulling op je zonnepanelen. Al moeten we een kritische blik werpen op deze batterij. Want afhankelijk van het batterijvermogen, investeer je rond de 10 000 euro, terwijl de terugverdientijd vandaag erg onzeker is. Allereerst is de voormalige premie weggevallen, wat de terugverdientijd verlengt. Ook de levensduur van de thuisbatterij is moeilijk in te schatten, maar schommelt vermoedelijk rond de 10 jaar. De vraag is of je op 10 jaar tijd de investering terugverdient, want ook de energieprijzen zijn onvoorspelbaar. Verlagen ze? Dan is 10 jaar niet voldoende om de batterij terug te winnen.

Bespaar op je energiefactuur en kies toekomstgerichte technieken van Ecopuur.

Contacteer onze experts voor een offerte op maat

Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?
Technieken

Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?

“Dat we intelligenter met onze elektrische toestellen moeten omspringen.” Bart Bossyns, general manager bij BlueSky Energy, windt er geen doekjes om. Tegelijk je vaatwasser, inductieplaat en laadpaal op volle lading laten draaien is verre van slim. Of je zou al voldoende zonnepanelen moeten combineren met een thuisbatterij. Inderdaad, thuisbatterij. The word is out. Maar wat is een thuisbatterij juist? En waarom zou je kiezen voor een zoutwaterbatterij? Welke rol speelt ze in het verhaal van het capaciteitstarief? De ongezouten waarheid van Bart Bossyns.

Nu lezen
De opbrengst van je zonnepanelen monitoren
Technieken

De opbrengst van je zonnepanelen monitoren

Heb je een zonnepaneleninstallatie? Dan vraag je je soms af: wekken ze wel voldoende energie op? En waarom schommelt de opbrengst maandelijks? Vragen die onze servicedienst geregeld beantwoordt, en vooral: meteen aanpakt. Ontdek in deze blog hoe je de opbrengst van je panelen nakijkt, waarom die soms schommelt, en wat Ecopuur eraan kan doen. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Nu lezen
Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen
Technieken

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

Ecopuur heeft een primeur vast. We plaatsten voor het eerst een esthetische gevelbekleding met zonnecellen bij een residentiële woning in België. In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen op de daken, maken de Pixasolar-panelen deel uit van de gevelbekleding van de woning. We slaagden erin om met deze zonnecellen het design van het huis naar een hoger niveau te tillen. Een energiegevel met zonnecellen wordt zo een interessant alternatief voor traditionele zonnepanelen.

Nu lezen