Accumulatieverwarming of elektrische vloerverwarming? Onze oplossingen voor een lagere energiefactuur of een plan B

Accumulatieverwarming of elektrische vloerverwarming? Onze oplossingen voor een lagere energiefactuur of een plan B

Je verwarmt je huis met elektrische vloerverwarming of accumulatoren? Dan zal je binnenkort je energiefactuur de hoogte in zien gaan. Tenzij je je verbruik slimmer stuurt of investeert in een duurzamer verwarmingssysteem. Wij reiken je enkele oplossingen aan.

Lucht-luchtwarmtepomp als alternatief

Het alternatief met het hoogste rendement? In de meeste gevallen is dat de lucht-lucht warmtepomp, ook gekend als airco. Ontdek in de blog ‘Van accumulatieverwarming naar luchtwarmtepomp’ waarom dat zo is. Grootste voordelen? Met de lucht-luchtwarmtepomp is de temperatuur eenvoudig stuurbaar en warmen de ruimtes sneller op. Bovendien spaart ze tot de helft – zelfs twee derde – elektriciteit uit. Met als gevolg een lage energiefactuur. Zeker wanneer je de pomp met zonnepanelen combineert.

Wat nog: met beperkt kap- en breekwerk kan je er ook mee koelen. Anno 2024 is dat een extra troef, zeker wanneer je woning goed geïsoleerd is. Wist je trouwens dat wanneer je overschakelt van een elektrische accumulatieverwarming naar een warmtepomp, je een verhoogde premie ontvangt. Deze premie bedraagt €300 voor een lucht-lucht warmtepomp.

Zonnepanelen of PV-panelen

Je kan de accumulatieverwarming combineren met een zonnepaneleninstallatie. Kanttekening: de zonnepanelen moeten voldoende energie produceren om - zeker op donkere en koude winterdagen - de woning voldoende te verwarmen. Een thuisbatterij kan dan een oplossing zijn, maar vaak is er in de winter te weinig zonne-energie om de vraag van de accumulatieverwarming te dekken.

De meest duurzame oplossing? Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp.  Zo maak je optimaal gebruik van de zonne-energie en bespaar je op je energierekening.
Warmwaterboiler voor sanitair water

Ben je op zoek naar een duurzamer en goedkoper alternatief voor een elektrische boiler? Dan komt de warmtepompboiler goed uit de bus. Deze boiler maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen en haalt energie uit de omgevingslucht. In vergelijking met een gewone boiler verbruik je 75% minder energie. Kan al tellen. Toch? Bij de installatie komt amper breekwerk kijken. Vooral je energiefactuur zal het verschil merken, zeker in combinatie met zonnepanelen.

Slimmer je verbruik sturen

Beslis je om je accumulatieverwarming te behouden, dan is monitoren en bijsturen de boodschap. Hoe hoog staan de nettarieven op dat moment? Wat zijn de weersverachtingen? Welke ruimte wil je wanneer opwarmen? Gelukkig hoef je dit niet manueel te doen en bestaan er slimme tools om dit te sturen. Zo vlak je tegelijk je energieverbruik af, houd je je energiefactuur binnen de perken en behoud je je comfort.

Maar voor welke oplossing je ook kiest, elke situatie is anders. Onze experts kijken samen met jou naar het totaalplaatje en adviseren dan de juiste oplossing.

Alternatieven voor je accumulatieverwarming of elektrische vloerverwarming?

Contacteer Ecopuur voor advies op jouw maat

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?
Technieken

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?

Zonnepanelen op je dak als kmo? Dat levert heel wat voordelen op. Zeker wanneer je een groot dakoppervlak hebt dat momenteel nog onbenut is. Met een gegarandeerde return on investment maak je je bedrijfspand zo futureproof. Mee met de klimaatdoelstellingen, en met een groener imago als eindresultaat. Dat komt van pas, want duurzaamheid dragen je klanten en werknemers steeds hoger in het vaandel. Op zoek naar expertise voor je zonnepaneleninstallatie? Contacteer Ecopuur voor advies op maat.

Nu lezen
Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?
Technieken

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?

Verwarm jij je woning met accumulatoren of elektrische vloerverwarming? Weet dat er op korte termijn veel verandert. Zo wordt het goedkope nachttarief afgebouwd, om in 2028 helemaal te verdwijnen. Deze maatregel zet een aantal andere wijzigingen in gang die vandaag en vooral morgen een impact hebben op je energiefactuur. We zetten ze in deze blog op een rij. En, we nodigen je uit voor onze webinar op 29 april. Want voor alles is er een oplossing.

Nu lezen