Van accumulatieverwarming naar luchtwarmtepomp

Van accumulatieverwarming naar luchtwarmtepomp

Accumulatieverwarming: tijd voor vervanging

Stel: je accumulatieverwarming werkt prima, warmt ’s nachts op zoals het hoort en je hebt er weinig onderhoud aan. Waarom dan toch investeren in een nieuwe energietechniek? Wel, omdat de toekomst van je accumulatoren er een stuk minder rendabel en duurzaam uitziet. We zetten de belangrijkste argumenten op een rij.

Het exclusieve nachttarief wordt afgeschaft in 2028

De grootste reden waarom mensen hun accumulatieverwarming behouden? Het voordelige, exclusieve nachttarief. In de jaren 80 ingevoerd om de overproductie van de kerncentrales nuttig in te zetten. Zo verwarmt het systeem aan een voordelige prijs met een aparte teller tussen twaalf en vier uur ’s nachts. Goed en wel, maar wie voor accumulatoren kiest wegens het mooie prijskaartje, schiet beter vandaag nog in actie. Want het nachttarief wordt sinds 1 januari 2023 geleidelijk aan afgebouwd. Waardoor je meer en meer betaalt. Sterker nog: in 2028 verdwijnt het tarief volledig, en zal je factuur door het hoge verbruik van de accumulatoren snel en stevig oplopen.

Let op: het gaat hier over exclusief nachttarief, het voordelige tarief voor distributienettarieven. Niet te verwarren met het dag- en nachttarief, met een deel distributienettarieven en een deel elektriciteitskosten bepaald door je energieleverancier.

De EPC-waarde van je woning daalt met de dag

Verhuur of verkoop je je woning binnenkort? Ook dan loont het om je accumulatoren te vervangen. Want accumulatieverwarming verlaagt je EPC-score sterk door de puur elektrische werking. Wissel je accumulatieverwarming in voor een toekomstgerichter alternatief? Dan verbetert je EPC, mag je de huurprijs verder indexeren en stijgt de waarde van je woning.

Moeilijk stuurbaar tijdens de tussenseizoenen

Ook krijg je de accumulatoren niet altijd tot een comfortabele binnentemperatuur. De grootste reden? Ze zijn moeilijk regelbaar, omdat je de sterkte een tijd vooraf moet afstellen op de weersomstandigheden. Dus stel: ze voorspellen fris en bewolkt weer, dan laat je de accumulator ‘s nachts op volle kracht draaien. Maar de dag erna straalt de lentezon toch al binnen. Dan verbruik je te veel, en de temperatuur binnenshuis loopt onaangenaam hoog op. Maar dan nog bijstellen kan niet. Uitdagend, zeker tijdens de tussenseizoenen, wanneer het weer onverwacht uit de hoek kan komen.

Geen match met andere, futureproof energietechnieken

Omdat accumulatoren ’s nachts opladen, matchen ze niet met zonnepanelen. Want de zon schijnt overdag, waardoor je je zonne-energie ook best dan gebruikt. Ook warmtepompen kan je niet naast accumulatoren installeren, ze vormen immers wel een mooi alternatief. Zoals de lucht-luchtwarmtepomp bijvoorbeeld.

Accumulatieverwarming vervangen door een warmtepomp

De beste oplossing voor je accumulatieverwarming? Een lucht-luchtwarmtepomp. We overlopen de twee grootste voordelen.

Accumulatieverwarming vervangen door een warmtepomp

De beste oplossing voor je accumulatieverwarming? Een lucht-luchtwarmtepomp. We overlopen de twee grootste voordelen.

 

Efficiënte koeling en opwarming

Met de lucht-luchtwarmtepomp is de temperatuur eenvoudig stuurbaar en warmen de ruimtes sneller op. Daarnaast koelt het ook je woning, snel en efficiënt. En dat is mooi meegenomen met steeds warmere zomers in onze contreien. Die actieve koeling combineer je idealiter meteen met zonnepanelen, zodat je voor een mooie prijs van een comfortabele binnentemperatuur geniet.

Laag verbruik en lage energiefactuur, zeker met zonnepanelen

Nog een voordeel? Efficiënt als de warmtepomp is, spaart ze tot de helft – zelfs twee derde – elektriciteit uit. Met als gevolg een lage energiefactuur. Zeker wanneer je de pomp met zonnepanelen combineert. Want dan verbruik je vooral zonne-energie, en daar geniet je gratis van. Vooral omdat de energieopbrengst het hoogst ligt op de warmste dagen van het jaar. En dat komt goed uit, want net dan wil je je woning comfortabel koelen. Zo zit je niet met overproductie die je tegen een kleine cent aan het net moet afstaan. Win-win-win.

Hoe ver je hierin gaat, hangt af van je budget en de mate van verbouwing. Want een vervanging van je accumulatoren vraagt wel wat installatiewerk. Zo moeten er koel- en afvoerleidingen, en een buitenunit geïnstalleerd worden. Renoveer je later verder? Of wil je nog uitbreiden? Dan kies je best voor radiatoren. Hoe dan ook, je energieverbruik zal stukken lager liggen dan bij accumulatoren. De waarde van je woning stijgt, en je draagt een steentje bij aan een groenere toekomst.

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?
Technieken

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?

Verwarm jij je woning met accumulatoren of elektrische vloerverwarming? Weet dat er op korte termijn veel verandert. Zo wordt het goedkope nachttarief afgebouwd, om in 2028 helemaal te verdwijnen. Deze maatregel zet een aantal andere wijzigingen in gang die vandaag en vooral morgen een impact hebben op je energiefactuur. We zetten ze in deze blog op een rij. En, we nodigen je uit voor onze webinar op 29 april. Want voor alles is er een oplossing.

Nu lezen
Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?
Technieken

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?

Zonnepanelen op je dak als kmo? Dat levert heel wat voordelen op. Zeker wanneer je een groot dakoppervlak hebt dat momenteel nog onbenut is. Met een gegarandeerde return on investment maak je je bedrijfspand zo futureproof. Mee met de klimaatdoelstellingen, en met een groener imago als eindresultaat. Dat komt van pas, want duurzaamheid dragen je klanten en werknemers steeds hoger in het vaandel. Op zoek naar expertise voor je zonnepaneleninstallatie? Contacteer Ecopuur voor advies op maat.

Nu lezen