Goed wonen betekent ook gezond wonen. En dan speelt de luchtkwaliteit binnenshuis een grote rol. Exit vervuilde lucht, enter frisse, zuivere lucht met een gepast ventilatiesysteem.
Hoe ontstaat een ongezond binnenklimaat?
Isoleren is een plus voor onze ecologische voetafdruk. Maar door onze huizen te goed te isoleren, blijft niet alleen de warmte binnen. Ook hoge CO2-concentraties en vluchtige organische stoffen – afkomstig van onder andere verf, schoonmaakproducten, spuitbussen … – stapelen zich op.
Voorts is luchtvochtigheid een bepalende factor voor je binnenklimaat. Een teveel aan vocht schept een ideaal klimaat voor schimmels en bacteriën terwijl een tekort de lucht uitdroogt.
Gevolgen van een slecht binnenklimaat
Ons binnenklimaat is vaak twee tot vier keer zo vervuild als het buitenklimaat. De gevolgen zijn nefast voor je gezondheid. Denk maar aan concentratiestoornissen, prikkelende ogen, luchtwegklachten, vermoeidheid, allergieën, hoofdpijn… Bovendien stijgt de kans op besmetting van allerlei virussen in slecht verluchte ruimtes. Microdruppels blijven namelijk tot drie uur lang in de lucht. Je woning goed ventileren is meer dan ooit de boodschap.
Goed ventileren, de basis
Het principe is eenvoudig: een ventilatiesysteem zorgt voor de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van vervuilde, vochtige binnenlucht. Een raam openzetten kan, maar heeft slechts een effect van een kwartier. Wil je zeker zijn van een gezond binnenklimaat, dan investeer je best in een goed ventilatiesysteem.
Keuze, plaatsing en gebruik ventilatiesysteem
Bij nieuwbouw en grondige renovaties ben je verplicht om een ventilatiesysteem te plaatsen. Welk systeem het beste is voor jouw woning, hangt van een aantal factoren af.
Ventilatietype C zorgt voor een natuurlijke luchttoevoer via raamroosters en een mechanische afvoer van vervuilde lucht uit de vochtige ruimtes zoals keuken en badkamer. Dit systeem is het goedkoopst en het eenvoudigst te installeren.
Bij ventilatietype D verloopt zowel de afvoer van vervuilde lucht als de aanvoer van frisse lucht mechanisch. De gefilterde lucht die binnenkomt, wordt door de buizen in de woning verspreid. In vochtige ruimtes wordt lucht afgezogen. Het voordeel? De warmte blijft door de warmtewisselaar in de ruimte waardoor je energie bespaart en je comfort toeneemt.
Ventilatietype D is duurder dan type C. Maar je krijgt ook meer in de plaats. De lucht is zuiverder want mechanisch gefilterd. Een aangewezen systeem voor wie langs een drukke weg woont of allergisch is aan pollen. Bovendien werkt het geluidloos. De installatie is ingrijpender dan type C. Je integreert dit best bij aanvang in je bouwplannen.
Ventilatie op maat
Een systeem dat perfect past bij jouw woonsituatie of bouwplannen? Ecopuur houdt rekening met verschillende factoren als de ligging van je huis, esthetiek, grootte van je woning … In het ideale scenario bekijken we het volledige plaatje samen met je aannemer of architect vóór de start van het bouwproject.