Ook in 2023 blijven zonnepanelen interessanter dan je spaarboek

Ook in 2023 blijven zonnepanelen interessanter dan je spaarboek

1. Bespaar met de premie van de Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid voorziet sinds 2021 een stevige premie voor wie met een digitale meter investeert in zonnepanelen. De premie bedraagt 150 euro per 1000 wattpiek aan geïnstalleerd vermogen met een limiet van 750 euro. Concrete besparing voor je portemonnee? Inderdaad, een korting van 12 à 15% op de volledige kostprijs! Én, by the way, vanaf 1 januari 2024 wordt de premie gehalveerd. Wacht dus niet langer én vraag je offerte voor zonnepanelen nu aan.

2. Zonnepanelen goedkoper dan ooit

Zonnestroom is vandaag de goedkoopste vorm van energie. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Internationaal Agentschap voor Energie (IAE). En ook wij beamen dit. De prijs voor zonnepanelen was nog nooit zo laag.

3. Ook met de digitale teller bespaar je

Met de terugdraaiende teller was het eenvoudig. Of je nu je zonnestroom zelf in huis gebruikte of op het net injecteerde: besparen deed je sowieso. Met een digitale meter bespaar je het meest bij zelfconsumptie. Dat betekent dat je best zo veel mogelijk stroom verbruikt op het moment dat deze geproduceerd wordt. Dat lijkt minder interessant dan een terugdraaiende teller maar is het niet. Reken maar even mee.

We nemen een gezin van vier personen. De ouders werken overdag buitenshuis en de kinderen gaan naar school. Hun direct verbruik bedraagt 30% van hun eigen geproduceerde zonnestroom. 70% van de opgewekte energie injecteren ze dus op het net. En toch, met die 30% verdienen ze zonder problemen hun installatie terug:

Verbruik: 4.000 kWh/jaar

Vermogen zonnepanelen: 4.400 wattpiek

Opbrengst (afhankelijk van oriëntatie): 3.970 kWh/jaar

Vermogen dat je opwekt en meteen zelf consumeert: 3.970 kWh x 30% = 1.191 kWh/jaar

- besparing door zelfconsumptie: 1.191 kWh x € 0,39 (elektriciteitsprijs, april 2023 volgens vreg.be) = € 465

- besparing door injectie: overige 2.780 kWh x € 0,09 (terugleveringsvergoeding, maart 2023 volgens vreg.be) = € 250

Kost zonnepanelen: € 5.050 (kost installatie) - € 630 (premie) = € 4.420

Terugverdientijd: € 4.420 (kost) / € 715 (besparing) = 6,2 jaar

 

Een terugverdientijd van iets meer dan 6 jaar is kort. Vooral als je weet dat de huidige generatie zonnepanelen 25 jaar of langer meegaan en daarna nog een vermogen van minstens 85% behouden. De winst op je investering neemt dus toe met de tijd en dan houden we nog geen rekening met de stijgende elektriciteitsprijzen.

 

4. Meest betrouwbare bron van elektriciteit

Door de energietransitie zal het elektriciteitsverbruik alleen maar stijgen. Denk maar aan de toename van elektrische wagens en de verwarming en koeling van huizen. Hamvraag? Kan ons net dit aan en is er überhaupt voldoende elektriciteit? Met zonnepanelen zit je altijd safe. Want de zon die blijft schijnen en dus ben jij zeker van een betrouwbare bron van elektriciteit voor ten minste 25 jaar!

5. Vrijstelling onroerende voorheffing

Wie een nieuwbouwwoning koopt of bouwt heeft geen recht op de premie van de Vlaamse overheid. Maar als het gaat om een nieuwbouw én het E-peil van die woning is lager dan E10, heb je het voordeel dat je vijf jaar geen onroerende voorheffing hoeft te betalen. En een laag E-peil scoor je nu net het makkelijkst met zonnepanelen. Handig meegenomen, toch?

Meer info via vlaanderen.be

Ecopuur als erkend partner voor jouw zonnepaneleninstallatie
Actueel

Ecopuur als erkend partner voor jouw zonnepaneleninstallatie

Ecopuur is een toonaangevende speler in de sector van zonnepaneleninstallaties. We streven er voortdurend naar om onze expertise en kwalificaties verder uit te breiden, zodat we onze klanten de best mogelijke dienstverlening kunnen bieden. Naast onze erkenning als SMA Advance Solar Installer hebben we nog andere certificeringen en kwalificaties op het gebied van zonne-energie. Profiteer ervan bij je nieuwe zonnepaneleninstallatie!

Nu lezen
Warmtepomppanelen: the perfect match tussen groene energie en architectuur
Trends

Warmtepomppanelen: the perfect match tussen groene energie en architectuur

Energiezuinig bouwen en renoveren. Het zou voor elke bouwprofessional de regel moeten zijn. Warmtepomppanelen passen dan helemaal in het plaatje. Niet alleen vormen ze de perfecte oplossing voor hernieuwbare energie, je kan ze ook op een esthetische manier integreren in je ontwerp. Net zoals het Nederlandse architectenbureau Woonpioniers deed voor het bijzondere woonproject Zuidhuis. Wij gingen eens kijken over de grens. Maar eerst even opfrissen. Wat is een warmtepomppaneel precies? Waarom is deze techniek zo interessant en welke voordelen biedt het je klanten?

Nu lezen