Harmonie met de natuur: Hans Goossens' visie op waterbeheer

Harmonie met de natuur: Hans Goossens' visie op waterbeheer

Water is leven. En vooral: samenleven. Met de Pastorale van Beethoven doet Hans Goossens je denken aan een tijd waarin mens en natuur waren verenigd. In balans met elkaar. Als CEO van De Watergroep probeert hij dat evenwicht opnieuw recht te trekken. Op zoek naar innovatieve oplossingen richting efficiënt watergebruik. Maar altijd in groep, met de overheid, burgers, landbouw en industrie. “Als je snel wilt gaan, ga alleen. Als je ver wilt geraken, ga dan samen.”

"Mens en water opnieuw in balans"

Hij is klassiekmuzikaal geschoold. Maar het grote publiek kent Hans Goossens vooral als CEO van De Watergroep en president van Water Europe. Zo staat zijn hele carrière in het teken van duurzame ontwikkeling van business en maatschappij, met een bijzondere passie voor water. Samen met partners zoekt hij naar innovatieve oplossingen richting efficiënt watergebruik, om de race tegen de klimaatklok te halen. Want water is onmisbaar.

Meer lezen rond kunst en klimaat?

Naast Lieve Helsen werpen ook Nic Balthazar, Koen Vandewalle en Hans Goossens hun frisse blik op vier tijdloze kunstwerken die hun visies weerspiegelen op een wereld die geconfronteerd wordt met klimaatverandering.

Download gratis het booklet Kunst en Klimaat via onderstaande knop.

Download het gratis booklet >>

DE PASTORALE EN HET KLIMAAT: MENS EN NATUUR OPNIEUW VERENIGEN

In de Pastorale van Beethoven hoor je de natuur. De zon die rozige tinten in de lucht verwerkt, en de vogels wekt. Water rustig kabbelend door de rivier. Of net een stortbui, die de geur van zompig gras achterlaat. “Het is een herinnering aan het landleven, toen wij mensen in balans waren met de natuur. Met het klimaat. Iets dat we onderweg verloren zijn. We moeten opnieuw op zoek naar dat evenwicht, mens en natuur verenigd, beide deel van hetzelfde ecosysteem.”

“Heel de symfonie raakt me. Maar mijn favoriete deel? Wanneer het onweer stopt, en een gevoel van vreugde en opluchting de onrust vervangt. Zo sta ik zelf ook in het leven. Optimistisch, na regen komt zonneschijn. Al ben ik in het klimaatdebat meer een gemengde optimist. Over de watertransitie in een aantal werelddelen buiten West-Europa maak ik me zorgen. Daar waar ze een lager welvaartspeil en extreme natuurlijke omstandigheden hebben. Maar binnen West-Europa heb ik alle vertrouwen. We zijn op de goede weg.”

DRAAGVLAK EN BEWUSTWORDING OP ZES JAAR TIJD

Tijdens zijn zes jaren bij De Watergroep en Water Europe, is er veel veranderd. We werden met z’n allen in de samenleving bewuster. “Vòòr 2017 ontkenden velen de waterschaarste in België. Tot de eerste extreem droge zomer. Plots ontstond er een draagvlak. Bij de landbouw, industrie, overheid en burger. Allemaal klaar om in te zetten op een circulaire en decentrale watervoorziening, op hergebruik en diversiteit van bronnen. Als je het mij vraagt: een mentaliteitswijziging in de goede richting, de richting van de watertransitie.”

“We moeten blijven inzetten op de drie pijlers ‘reduce, reuse, recycle’. Daar helpen ook de technieken van Ecopuur bij.”

De Pastorale van Beethoven

Met zijn negen symfonieën klinkt Ludwig van Beethoven ons bekend in de oren. In dit stuk koos Hans Goossens voor de Zesde Symfonie, ook wel de Pastorale, van de Duitse componist. Dit vijfdelige oeuvre speelt zich af op het platteland. Op een boerenfeest dat wordt verstoord door een onrustwekkend onweer. Om in het laatste deel af te sluiten met een gevoel van opluchting en vreugde. Dankbaar voor de storm.

REDUCE, REUSE, RECYCLE

Internationaal gezien vaart België voor op de stroom. Met een lichte voorsprong in Vlaanderen, o.a. door de Bleu Deal. Zo gebruikt de gemiddelde Vlaming 84 liter water per dag. Bij de gemiddelde Nederlander spreken we over 120 liter. “Maar er is nog werk aan de winkel. We moeten blijven inzetten op de drie pijlers ‘reduce, reuse, recycle’. Daar helpen ook de technieken van Ecopuur bij. Zoals de Hydraloop, een waterrecyclagesysteem. Of hun regenwaterrecuperatietoestellen. Snuggere manieren om je watergebruik te minderen of water te hergebruiken. Ze vormen daarom een belangrijk deel van de oplossingen. Net zoals onze installatie van digitale watermeters, onthardingen van terreinen die eindelijk worden doorgevoerd en de fameuze waterlekken die worden gedicht. Samen geraken we er wel, druppelsgewijs.”

Ludwig van Beethoven

Was een Duitse componist en pianist, bekend om zijn innovatieve benadering van muziekcompositie. Hij componeerde talloze beroemde werken, waaronder de Zesde Symfonie. Hij stond bekend om zijn temperamentvolle karakter en toewijding aan zijn kunst. Hij bleef componeren zelfs nadat hij zijn gehoor begon te verliezen. Zijn latere werken staan bekend om hun emotionele diepgang en complexiteit.

“Vóór 2017 ontkenden velen de waterschaarste in België. Tot de eerste extreem droge zomer. Plots ontstond er een draagvlak.”

WATER IS LEVEN, SAMENLEVEN

Zijn hele carrière staat in het teken van duurzaam ondernemen, met een passie voor water. Maar waarom water? “Mijn collega’s vroegen me: wat heb je toch met water, Hans? Water is zo waardevol, het is leven. Letterlijk, mens en natuur kunnen niet zonder water. Vroege beschavingen erkenden water als één van de vier elementen en bouwden zich dan ook vaak op rond water en rivieren. Al van oudsher neemt water meerdere functies in. Om te drinken, als transportmiddel en om aan handel te doen, voor de landbouw en voeding, maar ook voor recreatie en welbevinden. En zo is water ook samenleven. Samen de toekomstige uitdagingen aangaan. Zoals een mooi Ethiopisch spreekwoord het verwoordt: ‘Als je snel wilt gaan, ga alleen. Als je ver wilt geraken, ga dan samen.’

Meer lezen rond kunst en klimaat?

Naast Lieve Helsen werpen ook Nic Balthazar, Koen Vandewalle en Hans Goossens hun frisse blik op vier tijdloze kunstwerken die hun visies weerspiegelen op een wereld die geconfronteerd wordt met klimaatverandering. Download gratis het booklet Kunst en Klimaat via onderstaande knop.

Download het gratis booklet >>

Ecopuur als erkend partner voor jouw zonnepaneleninstallatie
Actueel

Ecopuur als erkend partner voor jouw zonnepaneleninstallatie

Ecopuur is een toonaangevende speler in de sector van zonnepaneleninstallaties. We streven er voortdurend naar om onze expertise en kwalificaties verder uit te breiden, zodat we onze klanten de best mogelijke dienstverlening kunnen bieden. Naast onze erkenning als SMA Advance Solar Installer hebben we nog andere certificeringen en kwalificaties op het gebied van zonne-energie. Profiteer ervan bij je nieuwe zonnepaneleninstallatie!

Nu lezen