Warmtepomp en zonnepanelen: een slimme combinatie

Warmtepomp en zonnepanelen: een slimme combinatie

Lage energiefactuur

Een warmtepomp is een investering die zich terugbetaalt. Je produceert immers zelf elektriciteit en warmte waardoor je energiefactuur daalt. Zeker in combinatie met een slim gebruik van je zonnepanelen. Centrale boodschap: gebruik zo veel mogelijk energie op het moment dat die geproduceerd wordt. Zo blijf je maximaal onafhankelijk van energieleveranciers.

In de zomer is dat geen probleem. Bij veel daglicht, is er immers voldoende energie aanwezig om je warmtepomp te laten werken. Maar wat in de winter als er niet voldoende groene stroom is? Ook dan blijft een warmtepomp een rendabele oplossing.

Warmtepomp versus gasketel

Laten we een warmtepomp vergelijken met een gasketel. Een warmtepomp vraagt 5 keer minder energie dan een gasketel. Ofwel: je hebt 5 eenheden gas nodig tegenover een eenheid elektriciteit. Maar, elektriciteit is 4 keer duurder dan gas. Tussenbalans? Jouw energiekost ligt bij een warmtepomp 20% lager dan bij een gasketel. Én, in de zomer ga je bovendien nog een deel terugverdienen met je warmtepomp. Slotbalans: beide factoren zorgen ervoor dat je energiefactuur met een warmtepomp op jaarbasis meetbaar lager ligt dan bij een gasketel.

Terugverdienen tijdens de zomer

In de zomer verbruikt je warmtepomp vooral veel groene stroom om je sanitair water te verwarmen. Maar er is nog een reden waarom warmtepompen bij warme temperaturen een slimme investering vormen. Je kan er namelijk je huis (beperkt) mee koelen. Geen overbodige luxe met de warme zomers die eraan komen.

Koelen tijdens warme zomers

Het principe in een notendop: in de plaats van warm water stuurt de warmtepomp koud of fris water door de vloerverwarming. We onderscheiden twee manieren:

  • Actieve koeling

Bij actieve koeling keer je de werking van de warmtepomp om: de ingebouwde compressor fungeert als dan koelkast en koelt het water. Hier heb je stroom voor nodig. Op dat moment komt de zonne-energie weer kijken want veel zon betekent ook: veel groene stroom. Zonnepanelen en warmtepompen vullen elkaar perfect aan.

  • Passieve koeling

Bij passieve koeling gebruikt de warmtepomp de koelte in de bodem om een aangenaam frisse temperatuur te krijgen in de leefruimten. Dit is het geval bij geothermische waterpompen. Hier komt helemaal geen toegevoegde energie bij kijken waardoor deze vorm van koelen uiterst energievriendelijk is. De overtollige warmte uit de woning wordt immers in de grond opgeslagen. Deze warmte wordt in de winter dan weer gebruikt om de woning nog efficiënter te verwarmen.

Onafhankelijk van fossiele brandstof

Met een warmtepomp koop je dus twee toepassingen voor de prijs van één. Maar het belangrijkste argument om hierin te investeren blijft toch de onafhankelijkheid van fossiele brandstof. En de prijs? Die kan in de toekomst nog dalen. Enerzijds door schaalvoordelen. De vraag naar warmtepompen neemt immers fors toe. Anderzijds door technologische ontwikkelingen want de toestellen worden steeds efficiënter. In de toekomst is een kleiner, goedkoper toestel mogelijks voldoende om hetzelfde verwarmingsvermogen te leveren van een groter toestel nu. Maar daar zou ik niet op wachten want dan ontzie je jezelf van de vele positieve troeven op dit moment :)

Is de combi warmtepomp & zonnepanelen ook een rendabele investering voor jou? Vraag gratis en vrijblijvend een voorstel aan.

De opbrengst van je zonnepanelen monitoren
Technieken

De opbrengst van je zonnepanelen monitoren

Heb je een zonnepaneleninstallatie? Dan vraag je je soms af: wekken ze wel voldoende energie op? En waarom schommelt de opbrengst maandelijks? Vragen die onze servicedienst geregeld beantwoordt, en vooral: meteen aanpakt. Ontdek in deze blog hoe je de opbrengst van je panelen nakijkt, waarom die soms schommelt, en wat Ecopuur eraan kan doen. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Nu lezen
De omvormer van je zonnepanelen is defect, wat nu?
Technieken

De omvormer van je zonnepanelen is defect, wat nu?

Plaats je zonnepanelen? Dan koppel je daar meteen een omvormer aan. Want die zet je energie om in bruikbare groene stroom. Maar wat als je omvormer defect is? Kan het toestel hersteld worden, of vervang je het beter? Vragen die onze servicedienst voor jou beantwoordt in deze blog. Zodat je zo snel mogelijk opnieuw een vlot draaiende omvormer hebt. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Nu lezen
Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen
Technieken

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

Ecopuur heeft een primeur vast. We plaatsten voor het eerst een esthetische gevelbekleding met zonnecellen bij een residentiële woning in België. In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen op de daken, maken de Pixasolar-panelen deel uit van de gevelbekleding van de woning. We slaagden erin om met deze zonnecellen het design van het huis naar een hoger niveau te tillen. Een energiegevel met zonnecellen wordt zo een interessant alternatief voor traditionele zonnepanelen.

Nu lezen
Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?
Technieken

Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?

“Dat we intelligenter met onze elektrische toestellen moeten omspringen.” Bart Bossyns, general manager bij BlueSky Energy, windt er geen doekjes om. Tegelijk je vaatwasser, inductieplaat en laadpaal op volle lading laten draaien is verre van slim. Of je zou al voldoende zonnepanelen moeten combineren met een thuisbatterij. Inderdaad, thuisbatterij. The word is out. Maar wat is een thuisbatterij juist? En waarom zou je kiezen voor een zoutwaterbatterij? Welke rol speelt ze in het verhaal van het capaciteitstarief? De ongezouten waarheid van Bart Bossyns.

Nu lezen