Warmtepomp en zonnepanelen: een slimme combinatie

Warmtepomp en zonnepanelen: een slimme combinatie

Lage energiefactuur

Een warmtepomp is een investering die zich terugbetaalt. Je produceert immers zelf elektriciteit en warmte waardoor je energiefactuur daalt. Zeker in combinatie met een slim gebruik van je zonnepanelen. Centrale boodschap: gebruik zo veel mogelijk energie op het moment dat die geproduceerd wordt. Zo blijf je maximaal onafhankelijk van energieleveranciers.

In de zomer is dat geen probleem. Bij veel daglicht, is er immers voldoende energie aanwezig om je warmtepomp te laten werken. Maar wat in de winter als er niet voldoende groene stroom is? Ook dan blijft een warmtepomp een rendabele oplossing.

Warmtepomp versus gasketel

Laten we een warmtepomp vergelijken met een gasketel. Een warmtepomp vraagt 5 keer minder energie dan een gasketel. Ofwel: je hebt 5 eenheden gas nodig tegenover een eenheid elektriciteit. Maar, elektriciteit is 4 keer duurder dan gas. Tussenbalans? Jouw energiekost ligt bij een warmtepomp 20% lager dan bij een gasketel. Én, in de zomer ga je bovendien nog een deel terugverdienen met je warmtepomp. Slotbalans: beide factoren zorgen ervoor dat je energiefactuur met een warmtepomp op jaarbasis meetbaar lager ligt dan bij een gasketel.

Terugverdienen tijdens de zomer

In de zomer verbruikt je warmtepomp vooral veel groene stroom om je sanitair water te verwarmen. Maar er is nog een reden waarom warmtepompen bij warme temperaturen een slimme investering vormen. Je kan er namelijk je huis (beperkt) mee koelen. Geen overbodige luxe met de warme zomers die eraan komen.

Koelen tijdens warme zomers

Het principe in een notendop: in de plaats van warm water stuurt de warmtepomp koud of fris water door de vloerverwarming. We onderscheiden twee manieren:

  • Actieve koeling

Bij actieve koeling keer je de werking van de warmtepomp om: de ingebouwde compressor fungeert als dan koelkast en koelt het water. Hier heb je stroom voor nodig. Op dat moment komt de zonne-energie weer kijken want veel zon betekent ook: veel groene stroom. Zonnepanelen en warmtepompen vullen elkaar perfect aan.

  • Passieve koeling

Bij passieve koeling gebruikt de warmtepomp de koelte in de bodem om een aangenaam frisse temperatuur te krijgen in de leefruimten. Dit is het geval bij geothermische waterpompen. Hier komt helemaal geen toegevoegde energie bij kijken waardoor deze vorm van koelen uiterst energievriendelijk is. De overtollige warmte uit de woning wordt immers in de grond opgeslagen. Deze warmte wordt in de winter dan weer gebruikt om de woning nog efficiënter te verwarmen.

Onafhankelijk van fossiele brandstof

Met een warmtepomp koop je dus twee toepassingen voor de prijs van één. Maar het belangrijkste argument om hierin te investeren blijft toch de onafhankelijkheid van fossiele brandstof. En de prijs? Die kan in de toekomst nog dalen. Enerzijds door schaalvoordelen. De vraag naar warmtepompen neemt immers fors toe. Anderzijds door technologische ontwikkelingen want de toestellen worden steeds efficiënter. In de toekomst is een kleiner, goedkoper toestel mogelijks voldoende om hetzelfde verwarmingsvermogen te leveren van een groter toestel nu. Maar daar zou ik niet op wachten want dan ontzie je jezelf van de vele positieve troeven op dit moment :)

Is de combi warmtepomp & zonnepanelen ook een rendabele investering voor jou? Vraag gratis en vrijblijvend een voorstel aan.

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?
Technieken

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?

Zonnepanelen op je dak als kmo? Dat levert heel wat voordelen op. Zeker wanneer je een groot dakoppervlak hebt dat momenteel nog onbenut is. Met een gegarandeerde return on investment maak je je bedrijfspand zo futureproof. Mee met de klimaatdoelstellingen, en met een groener imago als eindresultaat. Dat komt van pas, want duurzaamheid dragen je klanten en werknemers steeds hoger in het vaandel. Op zoek naar expertise voor je zonnepaneleninstallatie? Contacteer Ecopuur voor advies op maat.

Nu lezen