Warmtepomp of gasketel: wat is de beste keuze bij nieuwbouw?

Warmtepomp of gasketel: wat is de beste keuze bij nieuwbouw?

Regering draait gaskraan dicht

Vanaf 2026 ben je bij nieuwbouw verplicht om je woning te verwarmen met een elektrische warmtepomp. Dat is een van de inspanningen van de Vlaamse regering om de CO2-uitstoot tegen 2030 terug te dringen. Maar zo’n warmtepomp betekent een flinke investering. Om deze verwarmingsinstallatie (financieel) interessanter te maken, komt de Vlaamse regering nu op de proppen met enkele maatregelen. Rode draad is de lastenverschuiving van elektriciteit naar aardgas. Dat kan door een cliquetsysteem in te voeren. Concreet: als de gasprijzen dalen, wordt dat gecompenseerd via hogere Vlaamse heffingen. Met die meeropbrengst zou de regering bepaalde bijdragen uit de elektriciteitsfactuur kunnen schrappen om elektriciteit goedkoper te maken. Daarnaast verdwijnen vanaf juli 2022 de subsidies voor wie in een nieuwbouwproject een gasaansluiting installeert.

Gasketel of warmtepomp?

Welke verwarmingsinstallatie je kiest voor je nieuwbouw of grondige renovatie, hangt af van een aantal factoren. We lijsten ze even op.

Wanneer kiezen voor een warmtepomp?

✓ Als je woning grondig geïsoleerd is.

✓ Als je kiest voor een lagetemperatuurverwarming zoals bijvoorbeeld vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

✓ Als je wilt gaan voor de meest ecologische manier van verwarmen (en koelen!) en dus onafhankelijk wil zijn van fossiele brandstof.

✓ Als je niet afhankelijk wil zijn van de grillen van energieleveranciers.

✓ Als je hoge onderhoudskosten wil vermijden.

Op het eerste gezicht is de prijs voor een warmtepomp hoog, maar als je alle kosten bij elkaar optelt, zoals aanschaf, installatie, onderhoud en verbruik, is aan het einde van de rit een warmtepomp voordeliger. De zogenaamde TCO (Total Costs of Ownership) is lager bij een warmtepomp dan een traditionele gasketel. Kan je een warmtepomp combineren met zonnepanelen? Dan is het nog interessanter omdat je dan een groot deel van je eigen elektriciteit opwekt en je dus nog minder afhankelijk bent van stijgende energieprijzen.

 

Wanneer kiezen voor een gascondensatieketel?

✓ Als je beschikt over een minder goed geïsoleerde woning.

✓ Als je niet kiest voor lage temperatuurverwarming.

✓ Als je je woning snel wilt opwarmen.

✓ Als je een eenvoudige installatie wil of in een appartement woont waar de installatie van een warmtepomp niet mogelijk is.

De prijs van een gascondensatieketel lijkt op het eerste gezicht goedkoper dan die van een warmtepomp. Vandaag is dat misschien nog het geval maar hou er rekening mee dat de energieprijzen – vooral van fossiele brandstoffen – fors zullen blijven stijgen.

Conclusie: warmtepomp beter voor je portemonnee en het klimaat

Beslis je vandaag om te bouwen, dan is een warmtepomp beslist een goede keuze. Het is beter voor je portemonnee én voor het klimaat. Vanaf 2026 ben je overigens verplicht. Dus waarom wachten? Je woning is futureproof en de verkoopwaarde zal er alleen maar door stijgen. /CTA/ Benieuwd naar welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw type woning? Onze experts rekenen dat graag voor je uit.

Contacteer ons vandaag nog

PIXASOLAR, zonnepanelen die gezien mogen worden
Trends

PIXASOLAR, zonnepanelen die gezien mogen worden

Esthetiek en zonnepanelen, het blijft een moeilijk huwelijk. Uiteraard wil je gaan voor duurzaamheid. Maar niet ten koste van architectuur. Herkenbaar? Met PIXASOLAR doorbreek je dit dilemma. Zonnepanelen als dak- of gevelbedekking met een ‘trompe l'oeil-effect’ van bijvoorbeeld marmer. Niemand die het verschil opmerkt. Of toch. Want met deze techniek maak jij het verschil: voor je ontwerp en voor een groener klimaat.

Nu lezen
Droogteplan? Recycleer zelf je huishoudelijk afvalwater met Hydraloop
Trends

Droogteplan? Recycleer zelf je huishoudelijk afvalwater met Hydraloop

Komt er straks nog water uit de kraan? Een terechte vraag als je bedenkt dat kurkdroge zomers de laatste jaren meer regel zijn dan uitzondering. De stand van het grondwater is zorgwekkend. Daarom komt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nu met een droogteplan. Iedereen zal een tandje moeten bijsteken om droogte tegen te gaan. Water recycleren is één van de pistes. Hydraloop past perfect in dat plaatje.

Nu lezen
Warmtepomppanelen: the perfect match tussen groene energie en architectuur
Trends

Warmtepomppanelen: the perfect match tussen groene energie en architectuur

Energiezuinig bouwen en renoveren. Het zou voor elke bouwprofessional de regel moeten zijn. Warmtepomppanelen passen dan helemaal in het plaatje. Niet alleen vormen ze de perfecte oplossing voor hernieuwbare energie, je kan ze ook op een esthetische manier integreren in je ontwerp. Net zoals het Nederlandse architectenbureau Woonpioniers deed voor het bijzondere woonproject Zuidhuis. Wij gingen eens kijken over de grens. Maar eerst even opfrissen. Wat is een warmtepomppaneel precies? Waarom is deze techniek zo interessant en welke voordelen biedt het je klanten?

Nu lezen