Trend in volle ontwikkeling: transparante zonnepanelen

Trend in volle ontwikkeling: transparante zonnepanelen

De technologische energiemarkt leeft. Een innovatie die meer terrein begint te winnen? Transparante zonnepanelen. Met hun fotovoltaïsch glas wekken ze bijna ongemerkt groene energie op. Zeker wanneer ze grote oppervlaktes innemen. Een frisse trend in volle ontwikkeling. Maar in hoeverre raad je transparante panelen al aan bij klanten? We zetten alle ins en outs op een rijtje.

Wat zijn transparante zonnepanelen?

Transparante zonnepanelen, de naam zegt het zelf. Je merkt ze niet op. Net zoals glasramen zijn ze doorzichtig, en laten ze licht door via fotovoltaïsch glas. Tegelijk vangen de zonnecellen in het glas de stralen op. Hoeveel precies? Dat hangt af van verschillende factoren zoals de grootte en locatie van het raam.

Wat zijn de voordelen en aandachtspunten?

Waar worden de panelen vooral toegepast? Als dak van een serre of veranda. Al belooft de technologie nog grote stappen te zetten. Met fotovoltaïsch glas in de ramen van een woning, het scherm van je gsm of de ruiten van de wagen. Maar dat blijft nog even toekomstmuziek. Vandaag zetten we best nog een kritisch oog op. Daarom zetten we de voordelen en aandachtspunten even op een rij.

Een ruim budget

Omdat de technologie weinig gecommercialiseerd is, hangt er een stevig prijskaartje aan vast. Doorschijnende zonnecellen vragen hoge installatiekosten. Wil je er zo veel mogelijk uithalen? Dan schaf je ook een stand-bysysteem met robuuste batterijen en adapters aan. Zo wordt de geproduceerde energie opgeslagen. Alles bij elkaar geteld, ligt de prijs ongeveer 10% hoger dan standaardglas.

Meer weersafhankelijkheid

Is het bewolkt? Dan produceren de panelen niet voldoende stroom voor je netwerk. Wil je volledig op de energie van transparante zonnecellen leven, dan moet de zon constant schijnen. En dat is in het wispelturige België weinig realistisch.

Minder efficiënt

Maar het belangrijkste werkpunt? De efficiëntie waarmee de panelen energie opwekken. Die is voorlopig beperkt. Je hebt een groot aantal cellen nodig om je huis te voorzien met voldoende energie. Ook de levensduur van deze panelen is korter dan die van glasramen. Waarmee je wel een hele tijd verder kan. Dit verlengt de terugverdientijd in vergelijking met reguliere panelen.

Meer alternatieve energie

Ondanks dat ze voorlopig minder efficiënt werken, kunnen transparante zonnepanelen wel een grote oppervlakte innemen. Want je bent niet afhankelijk van de grootte van je dak. Waardoor ze meer zonne-energie dan zijn reguliere tegenhangers opleveren.

Esthetisch en discreet

De transparante uitstraling van de panelen geeft een ruim esthetisch comfort. Ze zijn discreet, tegelijk wek je groene energie op. Nog een voordeel? Ze zijn licht en draagbaar, dat maakt het installatieproces een stuk eenvoudiger.

Welke soorten transparante zonnepanelen heb je?

Voorlopig zijn er twee soorten waaruit de klant kan kiezen: gedeeltelijk en volledig transparante zonnepanelen.

Gedeeltelijk transparante zonnepanelen

Deze panelen vangen 60% van het zonlicht op en zijn 7,2% minder efficiënt dan de reguliere panelen. Ze delen vele eigenschappen met glasramen, denk maar aan de akoestiek, veiligheid en brandwerendheid. Handig wanneer je liever getint glas gebruikt, zoals dat in kantoorgebouwen al vaak het geval is.

Volledig transparante zonnepanelen

Wil je zonnepanelen en een raam in één? Dan kies je voor de volledig transparante. In de nabije toekomst, wanneer de industriële productie opstart, zal de effectiviteit 10% bedragen. Dat wil zeggen dat ongeveer 10% van het zonlicht in zonne-energie wordt omgezet. Bij reguliere panelen ligt dat rond de 20%.

Zijn transparante zonnepanelen een aanrader?

Ook al is de technologie in volle ontwikkeling, het is een mooie vorm van duurzame energie. De vraag luidt: in hoeverre leg je deze nieuwe technologie al voor bij de klant?

Enerzijds is het voor velen te vroeg. Transparante zonnepanelen zijn nog niet gecommercialiseerd en de efficiëntie ervan moet nog stevig opgekrikt worden. En dus ligt de rendabiliteit relatief laag. Je hele huishouden voorzien van elektriciteit? Dat is nog niet aan de orde.

Anderzijds bieden transparante zonnepanelen opportuniteiten. Om de energietransitie op te drijven, met een steeds verder tikkende klimaatklok. Het zijn de ‘happy few’ die de slaagkans van deze technologie vergroten. Want in al hun discretie werken ze prima. Ze kunnen je woning van alle verlichting voorzien bijvoorbeeld. En bovenal: zonne-energie is en blijft een van de meest betrouwbare, groene energiebronnen. Relatief efficiënt om energie van het net te besparen.

Kom meer te weten over innovaties rond hernieuwbare energie

 Volg Room 2050 en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Wij houden ook deze trend nauwlettend in het oog voor jou.

Lees onze blog