Raar maar waar: zonnig en koud is de beste combinatie voor zonnepanelen

Raar maar waar: zonnig en koud is de beste combinatie voor zonnepanelen

Ook overtuigd dat zonnepanelen het meeste opbrengen tijdens warme zomerdagen? Wel, dat is slechts gedeeltelijk waar. Want de hoge temperaturen zijn nadelig voor het rendement.

Waarom is het best wat frisser?

Zonnepanelen genereren stroom via een spanningsverschil in de zonnecellen. Des te groter dit verschil, des te groter de opbrengst.
De cellen zijn immers halfgeleiders. Bij hoge temperaturen stijgt hun geleidingskracht, waardoor het spanningsverschil verkleint. Dat maakt ze minder efficiënt in het omzetten van zonne-energie naar elektriciteit. Op koelere dagen is het spanningsverschil groter. Het rendement stijgt en de zonnepanelen genereren meer stroom. Zonnig én koud is dus de ideale combinatie.

Warmtepomppanelen: zonnecellen met ingebouwde koeling

Om dezelfde reden hebben warmtepomppanelen een hoger rendement op warme dagen. Op de achterkant zit namelijk een warmtewisselaar met glycol-water. Die heeft een verkoelende werking.

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen
Technieken

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

Ecopuur heeft een primeur vast. We plaatsten voor het eerst een esthetische gevelbekleding met zonnecellen bij een residentiële woning in België. In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen op de daken, maken de Pixasolar-panelen deel uit van de gevelbekleding van de woning. We slaagden erin om met deze zonnecellen het design van het huis naar een hoger niveau te tillen. Een energiegevel met zonnecellen wordt zo een interessant alternatief voor traditionele zonnepanelen.

Nu lezen
Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?
Technieken

Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?

“Dat we intelligenter met onze elektrische toestellen moeten omspringen.” Bart Bossyns, general manager bij BlueSky Energy, windt er geen doekjes om. Tegelijk je vaatwasser, inductieplaat en laadpaal op volle lading laten draaien is verre van slim. Of je zou al voldoende zonnepanelen moeten combineren met een thuisbatterij. Inderdaad, thuisbatterij. The word is out. Maar wat is een thuisbatterij juist? En waarom zou je kiezen voor een zoutwaterbatterij? Welke rol speelt ze in het verhaal van het capaciteitstarief? De ongezouten waarheid van Bart Bossyns.

Nu lezen
De omvormer van je zonnepanelen is defect, wat nu?
Technieken

De omvormer van je zonnepanelen is defect, wat nu?

Plaats je zonnepanelen? Dan koppel je daar meteen een omvormer aan. Want die zet je energie om in bruikbare groene stroom. Maar wat als je omvormer defect is? Kan het toestel hersteld worden, of vervang je het beter? Vragen die onze servicedienst voor jou beantwoordt in deze blog. Zodat je zo snel mogelijk opnieuw een vlot draaiende omvormer hebt. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Nu lezen