Raar maar waar: zonnig en koud is de beste combinatie voor zonnepanelen

Raar maar waar: zonnig en koud is de beste combinatie voor zonnepanelen

Ook overtuigd dat zonnepanelen het meeste opbrengen tijdens warme zomerdagen? Wel, dat is slechts gedeeltelijk waar. Want de hoge temperaturen zijn nadelig voor het rendement.

Waarom is het best wat frisser?

Zonnepanelen genereren stroom via een spanningsverschil in de zonnecellen. Des te groter dit verschil, des te groter de opbrengst.
De cellen zijn immers halfgeleiders. Bij hoge temperaturen stijgt hun geleidingskracht, waardoor het spanningsverschil verkleint. Dat maakt ze minder efficiënt in het omzetten van zonne-energie naar elektriciteit. Op koelere dagen is het spanningsverschil groter. Het rendement stijgt en de zonnepanelen genereren meer stroom. Zonnig én koud is dus de ideale combinatie.

Warmtepomppanelen: zonnecellen met ingebouwde koeling

Om dezelfde reden hebben warmtepomppanelen een hoger rendement op warme dagen. Op de achterkant zit namelijk een warmtewisselaar met glycol-water. Die heeft een verkoelende werking.

Warmtepomppanelen: the perfect match tussen groene energie en architectuur
Trends

Warmtepomppanelen: the perfect match tussen groene energie en architectuur

Energiezuinig bouwen en renoveren. Het zou voor elke bouwprofessional de regel moeten zijn. Warmtepomppanelen passen dan helemaal in het plaatje. Niet alleen vormen ze de perfecte oplossing voor hernieuwbare energie, je kan ze ook op een esthetische manier integreren in je ontwerp. Net zoals het Nederlandse architectenbureau Woonpioniers deed voor het bijzondere woonproject Zuidhuis. Wij gingen eens kijken over de grens. Maar eerst even opfrissen. Wat is een warmtepomppaneel precies? Waarom is deze techniek zo interessant en welke voordelen biedt het je klanten?

Nu lezen