Raar maar waar: zonnig en koud is de beste combinatie voor zonnepanelen

Raar maar waar: zonnig en koud is de beste combinatie voor zonnepanelen

Ook overtuigd dat zonnepanelen het meeste opbrengen tijdens warme zomerdagen? Wel, dat is slechts gedeeltelijk waar. Want de hoge temperaturen zijn nadelig voor het rendement.

Waarom is het best wat frisser?

Zonnepanelen genereren stroom via een spanningsverschil in de zonnecellen. Des te groter dit verschil, des te groter de opbrengst.
De cellen zijn immers halfgeleiders. Bij hoge temperaturen stijgt hun geleidingskracht, waardoor het spanningsverschil verkleint. Dat maakt ze minder efficiënt in het omzetten van zonne-energie naar elektriciteit. Op koelere dagen is het spanningsverschil groter. Het rendement stijgt en de zonnepanelen genereren meer stroom. Zonnig én koud is dus de ideale combinatie.

Warmtepomppanelen: zonnecellen met ingebouwde koeling

Om dezelfde reden hebben warmtepomppanelen een hoger rendement op warme dagen. Op de achterkant zit namelijk een warmtewisselaar met glycol-water. Die heeft een verkoelende werking.

De opbrengst van je zonnepanelen monitoren
Service

De opbrengst van je zonnepanelen monitoren

Heb je een zonnepaneleninstallatie? Dan vraag je je soms af: wekken ze wel voldoende energie op? En waarom schommelt de opbrengst maandelijks? Vragen die onze servicedienst geregeld beantwoordt, en vooral: meteen aanpakt. Ontdek in deze blog hoe je de opbrengst van je panelen nakijkt, waarom die soms schommelt, en wat Ecopuur eraan kan doen. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Nu lezen