Raar maar waar: zonnig en koud is de beste combinatie voor zonnepanelen

Raar maar waar: zonnig en koud is de beste combinatie voor zonnepanelen

Ook overtuigd dat zonnepanelen het meeste opbrengen tijdens warme zomerdagen? Wel, dat is slechts gedeeltelijk waar. Want de hoge temperaturen zijn nadelig voor het rendement.

Waarom is het best wat frisser?

Zonnepanelen genereren stroom via een spanningsverschil in de zonnecellen. Des te groter dit verschil, des te groter de opbrengst.
De cellen zijn immers halfgeleiders. Bij hoge temperaturen stijgt hun geleidingskracht, waardoor het spanningsverschil verkleint. Dat maakt ze minder efficiënt in het omzetten van zonne-energie naar elektriciteit. Op koelere dagen is het spanningsverschil groter. Het rendement stijgt en de zonnepanelen genereren meer stroom. Zonnig én koud is dus de ideale combinatie.

Warmtepomppanelen: zonnecellen met ingebouwde koeling

Om dezelfde reden hebben warmtepomppanelen een hoger rendement op warme dagen. Op de achterkant zit namelijk een warmtewisselaar met glycol-water. Die heeft een verkoelende werking.

Droogteplan? Recycleer zelf je huishoudelijk afvalwater met Hydraloop
Trends

Droogteplan? Recycleer zelf je huishoudelijk afvalwater met Hydraloop

Komt er straks nog water uit de kraan? Een terechte vraag als je bedenkt dat kurkdroge zomers de laatste jaren meer regel zijn dan uitzondering. De stand van het grondwater is zorgwekkend. Daarom komt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nu met een droogteplan. Iedereen zal een tandje moeten bijsteken om droogte tegen te gaan. Water recycleren is één van de pistes. Hydraloop past perfect in dat plaatje.

Nu lezen
Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen
Technieken

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

Ecopuur heeft een primeur vast. We plaatsten voor het eerst een esthetische gevelbekleding met zonnecellen bij een residentiële woning in België. In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen op de daken, maken de Pixasolar-panelen deel uit van de gevelbekleding van de woning. We slaagden erin om met deze zonnecellen het design van het huis naar een hoger niveau te tillen. Een energiegevel met zonnecellen wordt zo een interessant alternatief voor traditionele zonnepanelen.

Nu lezen