Raar maar waar: zonnig en koud is de beste combinatie voor zonnepanelen

Raar maar waar: zonnig en koud is de beste combinatie voor zonnepanelen

Ook overtuigd dat zonnepanelen het meeste opbrengen tijdens warme zomerdagen? Wel, dat is slechts gedeeltelijk waar. Want de hoge temperaturen zijn nadelig voor het rendement.

Waarom is het best wat frisser?

Zonnepanelen genereren stroom via een spanningsverschil in de zonnecellen. Des te groter dit verschil, des te groter de opbrengst.
De cellen zijn immers halfgeleiders. Bij hoge temperaturen stijgt hun geleidingskracht, waardoor het spanningsverschil verkleint. Dat maakt ze minder efficiënt in het omzetten van zonne-energie naar elektriciteit. Op koelere dagen is het spanningsverschil groter. Het rendement stijgt en de zonnepanelen genereren meer stroom. Zonnig én koud is dus de ideale combinatie.

Warmtepomppanelen: zonnecellen met ingebouwde koeling

Om dezelfde reden hebben warmtepomppanelen een hoger rendement op warme dagen. Op de achterkant zit namelijk een warmtewisselaar met glycol-water. Die heeft een verkoelende werking.

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?
Technieken

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?

Zonnepanelen op je dak als kmo? Dat levert heel wat voordelen op. Zeker wanneer je een groot dakoppervlak hebt dat momenteel nog onbenut is. Met een gegarandeerde return on investment maak je je bedrijfspand zo futureproof. Mee met de klimaatdoelstellingen, en met een groener imago als eindresultaat. Dat komt van pas, want duurzaamheid dragen je klanten en werknemers steeds hoger in het vaandel. Op zoek naar expertise voor je zonnepaneleninstallatie? Contacteer Ecopuur voor advies op maat.

Nu lezen