Zonnepaneleneigenaars met een analoge meter kunnen nog zeker tot 2025 genieten van een terugdraaiende teller

Zonnepaneleneigenaars met een analoge meter kunnen nog zeker tot 2025 genieten van een terugdraaiende teller

Als gevolg van dat arrest konden eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter niet langer genieten van een virtueel terugdraaiende teller. Bij zonnepanelen is het zo dat huishoudens die te veel stroom produceren voor eigen gebruik die elektriciteit op het net injecteren. In dat geval daalt de meterstand. Halen ze stroom van het net, dan stijgt de meterstand. Dat beperkt de uiteindelijk te betalen stroomrekening. De vorige Vlaamse regering beloofde dat wie tot 2020 zonnepanelen plaatste 15 jaar lang kon genieten van de gunstregeling.

Door het arrest van het Grondwettelijk Hof kan Vlaanderen die belofte niet nakomen bij 570.000 gezinnen. Zij zouden een kleine vergoeding krijgen voor de stroom die ze op het net zetten, maar moeten wel de volle pot betalen voor iedere kilowattuur die ze er later weer afhalen. Ze zouden -als het ware- de mogelijkheid verliezen om het net te gebruiken als een soort gratis batterij.

Alternatief

De nieuwe Vlaamse regering heeft intussen een alternatief met een kostprijs van een half miljard euro uitgewerkt. Ze stelde een eenmalige compensatie in het vooruitzicht die een rendement van 5 procent op 15 jaar moet garanderen.

 

Minister Demir liet een premieregeling uitwerken die onder meer rekening houdt met het piekvermogen van de installatie, de gemiddelde kost van de zonnepanelen in het jaar van installatie en de reeds ontvangen overheidssteun. Een doorsnee installatie uit 2020 zou zo een compensatie krijgen van 1.308 euro. De ontwerpregeling werd intussen verder uitgewerkt met parlementsleden Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) en kreeg recent groen licht van de Vlaamse regering. De regeling wordt nu nog voorgelegd aan de energieregulator VREG, de Vlaamse Toezichtscommissie en de Raad van State. Nadien moet de Vlaamse regering de knoop definitief doorhakken. Minister Demir had eerder ook al beslist om de uitrol van de digitale meters bij eigenaars van zonnepanelen on hold te zetten. De bedoeling was nochtans de klassieke teller prioritair door een digitale versie te vervangen bij nieuwbouwwoningen en zonnepaneleneigenaars.

Prioritaire doelgroep

Voor 470.000 gezinnen die nog over een analoge terugdraaiende teller beschikken, wordt dus de pauzeknop ingedrukt. Die knop blijft volgens Demir ook ingedrukt tot de premieregeling definitief is en er voor alle zonnepaneleneigenaars voldoende duidelijkheid is.

De plannen van de minister en de meerderheidspartijen gaan nog een stapje verder. Zonnepaneleneigenaars worden geschrapt als prioritaire doelgroep bij de uitvoering van de digitale meter. Zij worden dus mee opgenomen in de gewone invoering die loopt tot juli 2029.

Met de netbeheerder Fluvius werd afgesproken dat prosumenten - verbruikers die zelf energie produceren - sowieso tot begin 2025 zonder gevolg kunnen laten weten dat ze nog geen digitale meter willen. Dat geldt niet voor nieuwe prosumenten en voor prosumenten die al 15 jaar lang een terugdraaiende meter hebben. Wel oppassen met uitstelgedrag… want, de compensatieregeling – die de Vlaamse regering heeft uitgewerkt voor het wegvallen van de terugdraaiende teller bij een digitale meter - kan maar aangevraagd worden tot eind 2025, zo liet het kabinet van minister Demir weten.

Ecopuur als erkend partner voor jouw zonnepaneleninstallatie
Actueel

Ecopuur als erkend partner voor jouw zonnepaneleninstallatie

Ecopuur is een toonaangevende speler in de sector van zonnepaneleninstallaties. We streven er voortdurend naar om onze expertise en kwalificaties verder uit te breiden, zodat we onze klanten de best mogelijke dienstverlening kunnen bieden. Naast onze erkenning als SMA Advance Solar Installer hebben we nog andere certificeringen en kwalificaties op het gebied van zonne-energie. Profiteer ervan bij je nieuwe zonnepaneleninstallatie!

Nu lezen