Waarom een warmtepomp uiteindelijk minder duur is dan het lijkt

Waarom een warmtepomp uiteindelijk minder duur is dan het lijkt

Waaraan denk je bij het woord warmtepomp? Aan milieuvriendelijk, laag E-peil en waarschijnlijk ook aan: duur. Het klopt, de installatie van een warmtepomp neemt een flinke hap uit je budget. Maar een warmtepomp is minder duur dan je denkt. Want buiten de aankoopprijs moet je ook met een aantal andere factoren rekening houden.

Het belang van een goede planning

Heel wat installateurs zetten een toestel met een te groot vermogen in hun offerte. Want dan is de warmtepomp zeker ‘zwaar’ genoeg voor het gebouw. Natuurlijk laat zich dit voelen in de kostprijs.
Daarom is een goede planning en vermogensberekening cruciaal. Bij Ecopuur bekijken we altijd het volledige gebouw, zodat de warmtepomp perfect voldoet aan de energiebehoeften en je niet een te ‘zwaar’ en dus te duur toestel plaatst.

Lagere stookkosten

In nieuwbouwwoningen – die sowieso goed geïsoleerd zijn – is een warmtepomp veel zuiniger dan een gas- of stookolieketel. Je verwarmingsfactuur ligt dus heel wat lager. Dat is één manier om de hogere aankoopprijs van een warmtepomp goed te maken.

2 toestellen in 1

En de tweede manier? Bij de installatie van een warmtepomp krijg je twee toestellen voor de prijs van één. Want een warmtepomp is omkeerbaar. Ze doet ook dienst als airco. Dat is handig op warme zomerdagen.

Dalende prijzen in aantocht

De verwachting is dat de prijzen van warmtepompen in de toekomst zullen dalen. Hoe komt dat?

Enerzijds door schaalvoordelen. Er is steeds meer vraag naar warmtepompen (omdat men de voordelen kent en de Vlaamse regering vanaf 2021 geen gasdistributie in nieuwe verkavelingen toelaat). Daardoor moeten de fabrikanten van warmtepompen hun productie optrekken. Dankzij hogere volumes kunnen ze goedkoper onderdelen inkopen. En wordt de warmtepomp voor jou goedkoper.

 

Anderzijds zijn er de technologische ontwikkelingen. Warmtepompen worden steeds efficiënter. In de toekomst is een kleiner, goedkoper toestel voldoende om hetzelfde verwarmingsvermogen te leveren van een groter toestel nu.

Aankooprijs reduceren

Vanaf 2021 zet de Vlaamse regering de verdere uitbreiding van het gasdistributienet voor nieuwe verkavelingen stop. Dat betekent dat wie een woning bouwt op een nieuwe verkaveling geen goedkope gasinstallatie kan plaatsen.

Ecopuur heeft hiervoor een oplossing klaar. Via doorgedreven optimalisatie en een nieuw type warmtepomp (ontwikkeld voor woningen met EPB aangifte na 2018), slaagden we erin de installatiekost voor een nieuwe warmtepomp met duizenden euro’s te verminderen.

Interesse in een warmtepomp voor jouw woning?

Neem meteen contact op

De omvormer van je zonnepanelen is defect, wat nu?
Technieken

De omvormer van je zonnepanelen is defect, wat nu?

Plaats je zonnepanelen? Dan koppel je daar meteen een omvormer aan. Want die zet je energie om in bruikbare groene stroom. Maar wat als je omvormer defect is? Kan het toestel hersteld worden, of vervang je het beter? Vragen die onze servicedienst voor jou beantwoordt in deze blog. Zodat je zo snel mogelijk opnieuw een vlot draaiende omvormer hebt. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Nu lezen
Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen
Technieken

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

Ecopuur heeft een primeur vast. We plaatsten voor het eerst een esthetische gevelbekleding met zonnecellen bij een residentiële woning in België. In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen op de daken, maken de Pixasolar-panelen deel uit van de gevelbekleding van de woning. We slaagden erin om met deze zonnecellen het design van het huis naar een hoger niveau te tillen. Een energiegevel met zonnecellen wordt zo een interessant alternatief voor traditionele zonnepanelen.

Nu lezen
Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?
Technieken

Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?

“Dat we intelligenter met onze elektrische toestellen moeten omspringen.” Bart Bossyns, general manager bij BlueSky Energy, windt er geen doekjes om. Tegelijk je vaatwasser, inductieplaat en laadpaal op volle lading laten draaien is verre van slim. Of je zou al voldoende zonnepanelen moeten combineren met een thuisbatterij. Inderdaad, thuisbatterij. The word is out. Maar wat is een thuisbatterij juist? En waarom zou je kiezen voor een zoutwaterbatterij? Welke rol speelt ze in het verhaal van het capaciteitstarief? De ongezouten waarheid van Bart Bossyns.

Nu lezen