Waarom een warmtepomp uiteindelijk minder duur is dan het lijkt

Waarom een warmtepomp uiteindelijk minder duur is dan het lijkt

Waaraan denk je bij het woord warmtepomp? Aan milieuvriendelijk, laag E-peil en waarschijnlijk ook aan: duur. Het klopt, de installatie van een warmtepomp neemt een flinke hap uit je budget. Maar een warmtepomp is minder duur dan je denkt. Want buiten de aankoopprijs moet je ook met een aantal andere factoren rekening houden.

Het belang van een goede planning

Heel wat installateurs zetten een toestel met een te groot vermogen in hun offerte. Want dan is de warmtepomp zeker ‘zwaar’ genoeg voor het gebouw. Natuurlijk laat zich dit voelen in de kostprijs.
Daarom is een goede planning en vermogensberekening cruciaal. Bij Ecopuur bekijken we altijd het volledige gebouw, zodat de warmtepomp perfect voldoet aan de energiebehoeften en je niet een te ‘zwaar’ en dus te duur toestel plaatst.

Lagere stookkosten

In nieuwbouwwoningen – die sowieso goed geïsoleerd zijn – is een warmtepomp veel zuiniger dan een gas- of stookolieketel. Je verwarmingsfactuur ligt dus heel wat lager. Dat is één manier om de hogere aankoopprijs van een warmtepomp goed te maken.

2 toestellen in 1

En de tweede manier? Bij de installatie van een warmtepomp krijg je twee toestellen voor de prijs van één. Want een warmtepomp is omkeerbaar. Ze doet ook dienst als airco. Dat is handig op warme zomerdagen.

Dalende prijzen in aantocht

De verwachting is dat de prijzen van warmtepompen in de toekomst zullen dalen. Hoe komt dat?

Enerzijds door schaalvoordelen. Er is steeds meer vraag naar warmtepompen (omdat men de voordelen kent en de Vlaamse regering vanaf 2021 geen gasdistributie in nieuwe verkavelingen toelaat). Daardoor moeten de fabrikanten van warmtepompen hun productie optrekken. Dankzij hogere volumes kunnen ze goedkoper onderdelen inkopen. En wordt de warmtepomp voor jou goedkoper.

 

Anderzijds zijn er de technologische ontwikkelingen. Warmtepompen worden steeds efficiënter. In de toekomst is een kleiner, goedkoper toestel voldoende om hetzelfde verwarmingsvermogen te leveren van een groter toestel nu.

Aankooprijs reduceren

Vanaf 2021 zet de Vlaamse regering de verdere uitbreiding van het gasdistributienet voor nieuwe verkavelingen stop. Dat betekent dat wie een woning bouwt op een nieuwe verkaveling geen goedkope gasinstallatie kan plaatsen.

Ecopuur heeft hiervoor een oplossing klaar. Via doorgedreven optimalisatie en een nieuw type warmtepomp (ontwikkeld voor woningen met EPB aangifte na 2018), slaagden we erin de installatiekost voor een nieuwe warmtepomp met duizenden euro’s te verminderen.

Interesse in een warmtepomp voor jouw woning?

Neem meteen contact op

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?
Technieken

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?

Verwarm jij je woning met accumulatoren of elektrische vloerverwarming? Weet dat er op korte termijn veel verandert. Zo wordt het goedkope nachttarief afgebouwd, om in 2028 helemaal te verdwijnen. Deze maatregel zet een aantal andere wijzigingen in gang die vandaag en vooral morgen een impact hebben op je energiefactuur. We zetten ze in deze blog op een rij. En, we nodigen je uit voor onze webinar op 29 april. Want voor alles is er een oplossing.

Nu lezen
Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?
Technieken

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?

Zonnepanelen op je dak als kmo? Dat levert heel wat voordelen op. Zeker wanneer je een groot dakoppervlak hebt dat momenteel nog onbenut is. Met een gegarandeerde return on investment maak je je bedrijfspand zo futureproof. Mee met de klimaatdoelstellingen, en met een groener imago als eindresultaat. Dat komt van pas, want duurzaamheid dragen je klanten en werknemers steeds hoger in het vaandel. Op zoek naar expertise voor je zonnepaneleninstallatie? Contacteer Ecopuur voor advies op maat.

Nu lezen