E-mobility bij Ecopuur: zo combineren we laadpalen en zonnepanelen

E-mobility bij Ecopuur: zo combineren we laadpalen en zonnepanelen

Als voortrekker op het vlak van groene woon-, water en energietechnieken rijden ook wij met elektrische auto’s. Die hebben natuurlijk stroom nodig. In dit artikel werpen we een blik op de slimme laadvoorzieningen die we hiervoor op poten zetten.

Zonnepanelen en laadpalen

Wie een bezoekje brengt aan ons kantoor in Nevele ziet meteen de vijf dubbele laadpalen op de parking. Die voeden we met onze PV-installatie. We vullen de batterijen dus met 100% groene stroom. Is het te bewolkt? Dan hebben we nog steeds de gewone elektriciteitsaansluiting als back-up.

Slim laden

We hebben gekozen voor de laadpalen van Powerdale. Die zijn uitgerust met een slim Energy Management System (EMS). Deze software verbetert de laadervaring dankzij enkele interessante functies:

  • Dynamic load balancing zorgt ervoor dat het beschikbare vermogen en de fluctuerende laadbehoeften in evenwicht blijven.
  • Prioritair laden plant de laadbeurten in volgens de behoeften van de bestuurder. Blijf je slechts enkele uren? Dan laadt jouw wagen sneller op dan iemand die de hele dag aanwezig is.
  • Smart charging maakt optimaal gebruik van zelfgeproduceerde stroom.

Bovendien zijn er allerlei statistieken beschikbaar over de laadprocessen. Dat laat ons toe om aanpassingen uit te voeren en alles nog efficiënter te maken.

Voordelen van slimme laadpalen met zonnepanelen

Door de PV-installatie te koppelen aan slimme laadpalen genieten we van allerlei voordelen:

  • Lagere gebruikskosten van de elektrische wagen, omdat we zoveel mogelijk laden met gratis groene stroom.
  • Hoger rendement van de zonnepanelen door meer rechtstreeks verbruik en minder injectie van overschotten.
  • Sneller laden op zonnige dagen, want de laadpaal weet dat er meer vermogen beschikbaar is.