E-mobility bij Ecopuur: zo combineren we laadpalen en zonnepanelen

E-mobility bij Ecopuur: zo combineren we laadpalen en zonnepanelen

Als voortrekker op het vlak van groene woon-, water en energietechnieken rijden ook wij met elektrische auto’s. Die hebben natuurlijk stroom nodig. In dit artikel werpen we een blik op de slimme laadvoorzieningen die we hiervoor op poten zetten.

Zonnepanelen en laadpalen

Wie een bezoekje brengt aan ons kantoor in Nevele ziet meteen de vijf dubbele laadpalen op de parking. Die voeden we met onze PV-installatie. We vullen de batterijen dus met 100% groene stroom. Is het te bewolkt? Dan hebben we nog steeds de gewone elektriciteitsaansluiting als back-up.

Slim laden

We hebben gekozen voor de laadpalen van Powerdale. Die zijn uitgerust met een slim Energy Management System (EMS). Deze software verbetert de laadervaring dankzij enkele interessante functies:

  • Dynamic load balancing zorgt ervoor dat het beschikbare vermogen en de fluctuerende laadbehoeften in evenwicht blijven.
  • Prioritair laden plant de laadbeurten in volgens de behoeften van de bestuurder. Blijf je slechts enkele uren? Dan laadt jouw wagen sneller op dan iemand die de hele dag aanwezig is.
  • Smart charging maakt optimaal gebruik van zelfgeproduceerde stroom.

Bovendien zijn er allerlei statistieken beschikbaar over de laadprocessen. Dat laat ons toe om aanpassingen uit te voeren en alles nog efficiënter te maken.

Voordelen van slimme laadpalen met zonnepanelen

Door de PV-installatie te koppelen aan slimme laadpalen genieten we van allerlei voordelen:

  • Lagere gebruikskosten van de elektrische wagen, omdat we zoveel mogelijk laden met gratis groene stroom.
  • Hoger rendement van de zonnepanelen door meer rechtstreeks verbruik en minder injectie van overschotten.
  • Sneller laden op zonnige dagen, want de laadpaal weet dat er meer vermogen beschikbaar is.
Droogteplan? Recycleer zelf je huishoudelijk afvalwater met Hydraloop
Trends

Droogteplan? Recycleer zelf je huishoudelijk afvalwater met Hydraloop

Komt er straks nog water uit de kraan? Een terechte vraag als je bedenkt dat kurkdroge zomers de laatste jaren meer regel zijn dan uitzondering. De stand van het grondwater is zorgwekkend. Daarom komt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nu met een droogteplan. Iedereen zal een tandje moeten bijsteken om droogte tegen te gaan. Water recycleren is één van de pistes. Hydraloop past perfect in dat plaatje.

Nu lezen
Warmtepomppanelen: the perfect match tussen groene energie en architectuur
Trends

Warmtepomppanelen: the perfect match tussen groene energie en architectuur

Energiezuinig bouwen en renoveren. Het zou voor elke bouwprofessional de regel moeten zijn. Warmtepomppanelen passen dan helemaal in het plaatje. Niet alleen vormen ze de perfecte oplossing voor hernieuwbare energie, je kan ze ook op een esthetische manier integreren in je ontwerp. Net zoals het Nederlandse architectenbureau Woonpioniers deed voor het bijzondere woonproject Zuidhuis. Wij gingen eens kijken over de grens. Maar eerst even opfrissen. Wat is een warmtepomppaneel precies? Waarom is deze techniek zo interessant en welke voordelen biedt het je klanten?

Nu lezen