Kopen, (ver)bouwen of huren? Zo verlaag je jouw woonlasten

Kopen, (ver)bouwen of huren? Zo verlaag je jouw woonlasten

Huren, kopen of (ver)bouwen. Een herkenbaar trilemma voor vele Belgen. Want alle drie nemen ze een maandelijkse hap uit je portemonnee. Maar wat is nu financieel het voordeligst? En welke rol speelt de energie-efficiëntie van je woning hierin? In deze blog vergelijken we de woonkost van drie woonsituaties met elkaar.

Woonlast = huur of afbetaling + energiekost

In 2021 becijferde de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) of je nu beter huurt, koopt of bouwt. Bepalende parameter? De woonlast. Dat is een som van twee bedragen. Enerzijds de maandelijkse energiekost: hoeveel bedraagt je energiefactuur? Anderzijds de huurprijs of afbetaling van een lening per maand.

Stel: je betaalt maandelijks 300 euro aan elektriciteit en gas, en 1000 euro aan huur, dan is je woonlast 1300 euro.

Heb je je woning gerenoveerd? Dan wordt ook de kost van de renovatiewerken bij het afbetalingsbudget gerekend. Maar hoe groot is die woonlast gemiddeld? Hieronder vergelijken we die van de huurder, koper en bouwer met elkaar.

Hogere woonkost

Huren

Wie huurt, ziet zijn maandelijkse budget het meeste slinken. Want huurders dragen volgens de VCB de hoogste woonkost. Hoe dat komt? Vaak hebben huurwoningen een lage energie-efficiëntie. Weinige verhuurders investeren immers in energiezuinige technieken zoals zonnepanelen en warmtepompen. Daardoor hebben stijgende energieprijzen vaak een groot effect op huurders. Ook de sterk geïndexeerde huurprijzen verklaren de hoge woonkost. In 2021 klom de prijs van de gemiddelde huurwoning van 930 naar 960 euro, en van 736 naar 759 euro voor een appartement.

Bestaande woning kopen

Aan die indexering ontsnap je wanneer je een bestaande woning koopt. De rentevoet van je afbetaling is meestal vast, waardoor je afbetaling door de jaren heen constant blijft. Voor de energiekost daarentegen moeten ook kopers van een bestaande woning diep in de buidel tasten. Net zoals de huurder. Want ook bij deze woningen zijn nieuwe energietechnieken vaak niet aan de orde. Waardoor hogere energieprijzen erg voelbaar zijn.

Lagere woonkost

Kopen en renoveren

Je kan ook de gekochte woning renoveren en slim investeren in isolatie en technieken zoals zonnepanelen, een warmtepomp of een ventilatiesysteem. Zo een energetische renovatie vraagt een financiële inspanning, maar loont zich op lange termijn. Zeker met de hoge energieprijzen van vandaag.

Al is de afbetaling wel wat hoger bij een gerenoveerde woning. Want naast de aankoopprijs, bepalen ook de renovatiekosten je maandelijks bedrag. Maar staar je hier niet blind op. Onthoud vooral dat de besparingen op je energiefactuur op het einde van de rit je afbetaling dekken. Of met andere woorden: je renovatie betaalt zichzelf terug. Bovendien verhoog je de waarde van de woning en krijg je een hoger wooncomfort.

Bouwen

Ben je van plan om te bouwen? Goed idee, want bouwen is financieel het voordeligst. De vereisten bij nieuwbouw voor energie-efficiëntie liggen namelijk erg hoog. Van die zonnepanelen profiteer je als eigenaar alleen maar met de uit de pan swingende energieprijzen. Ook beheersen bouwers hun afbetaling beter door de meer voorspelbare rentevoet, net zoals bij kopers. Een win-winsituatie.

Conclusie

De woonkost van huurders verschilt steeds meer met die van renoverende kopers of bouwers. Vooral de energiekost is hierbij de bepalende factor. Innoverende technieken bij een nieuwbouw of renovatie, zoals een warmtepomp of een energiezuinig koelsysteem, verlagen je energiefactuur. Huurwoningen hinken op dat vlak wat achterop. Zo zagen huurders hun woonkost in 2021 stijgen met bijna 30%. Bij bouwers ligt dat percentage een stuk lager. Investeren in een nieuwbouw of renovatie? Wacht er niet mee, want op lange termijn win je er alleen maar mee.

Wil jij ook een energie-efficiënte woning, en dus een lagere woonkost?

Contacteer onze experts

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?
Technieken

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?

Verwarm jij je woning met accumulatoren of elektrische vloerverwarming? Weet dat er op korte termijn veel verandert. Zo wordt het goedkope nachttarief afgebouwd, om in 2028 helemaal te verdwijnen. Deze maatregel zet een aantal andere wijzigingen in gang die vandaag en vooral morgen een impact hebben op je energiefactuur. We zetten ze in deze blog op een rij. En, we nodigen je uit voor onze webinar op 29 april. Want voor alles is er een oplossing.

Nu lezen
De opbrengst van je zonnepanelen monitoren
Service

De opbrengst van je zonnepanelen monitoren

Heb je een zonnepaneleninstallatie? Dan vraag je je soms af: wekken ze wel voldoende energie op? En waarom schommelt de opbrengst maandelijks? Vragen die onze servicedienst geregeld beantwoordt, en vooral: meteen aanpakt. Ontdek in deze blog hoe je de opbrengst van je panelen nakijkt, waarom die soms schommelt, en wat Ecopuur eraan kan doen. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Nu lezen