De opbrengst van je zonnepanelen monitoren

De opbrengst van je zonnepanelen monitoren

Waarom schommelt de opbrengst van je zonnepanelen?

Heb je een zonnepaneleninstallatie? Dan vraag je je soms af: wekken ze wel voldoende energie op? En waarom schommelt de opbrengst maandelijks? Vragen die onze servicedienst geregeld beantwoordt, en vooral: meteen aanpakt. Ontdek in deze blog hoe je de opbrengst van je panelen nakijkt, waarom die soms schommelt, en wat Ecopuur eraan kan doen. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Hoe ken je de opbrengst van je zonnepanelen?

Geniet je van een zonne-installatie? Dan houd je best in het oog hoeveel energie je zonnepanelen maandelijks en jaarlijks opwekken. Door zelf de omvormer regelmatig te checken, of door de proactieve online monitoring van Ecopuur te kiezen. Hoe dan ook, zo merk je onregelmatigheden vroeg op, en worden je panelen en omvormer tijdig onderhouden.

Maar hoe lees je de juiste informatie op de omvormer? Bij oudere systemen is dat niet evident. De huidige opbrengst lees je vaak beperkt af op de display zelf, maar schommelingen zijn zelden vast te stellen. Net omdat je geen info over de voorbije maanden terugvindt. Maar sinds 2014 worden steeds meer omvormers opgevolgd via een mobiele app of een online platform. Handig voor externe monitoring. Zo weet je met enkele kliks meer over je dagelijkse, wekelijkse en jaarlijkse opbrengst, eenvoudig te vergelijken . Of je kiest voor de continue, online monitoring door Ecopuur.

Waarom brengen je zonnepanelen minder op?

Wanneer je zonnepanelen minder energie opwekken dan verwacht, roept dat vragen op. Terecht, want de oorzaken verschillen en zijn soms moeilijk te achterhalen. De meest voorkomende redenen?

  • Je panelen of omvormer begeven het stilletjes aan door slijtage of een defect.
  • De installatie werd niet optimaal aangesloten voor de opbrengst.
  • Externe factoren brengen de netspanning uit balans. Bijvoorbeeld door panelen die te snel, met te veel tegelijk zijn bijgeplaatst in de straat. In dat geval schakelt de omvormer zich geregeld uit om piekmomenten te voorkomen.

Of een combinatie van meerdere parameters. Een voor een beïnvloeden ze je opbrengst. Merk je opvallende schommelingen of een constante daling op? Dan neem je best contact op met Ecopuur voor een nazicht op maat.

Wat als je een daling of schommeling opmerkt?

Merk je zelf opvallende of ongewone schommelingen in opbrengst? Of stel je een blijvende daling vast? Neem contact op met Ecopuur. Dan komen we langs voor een interventie en analyse ter plaatse. We controleren de panelen en omvormer, en zoeken de oorzaak. Om daarna een oplossing op maat aan te bieden.

Nieuw bij Ecopuur: continue monitoring van je opbrengst

Wil je plotse defecten bij je zonnepanelen vermijden? Sinds kort kies je bij Ecopuur tussen twee verschillende onderhoudsplannen:

  • Lowlevel-onderhoud: in dat geval komen we elk jaar, of tweejaarlijks, langs om elke parameter – van paneel tot omvormer, van mogelijke slijtage tot bekabeling – onder de loep te nemen. Een basisnazicht. Schommelt je opbrengst? Dan adviseren we je verder op maat. 
  • Proactieve online monitoring: met deze uitgebreidere opvolging heeft Ecopuur continu toegang tot je online platform. We volgen je zonneopbrengsten vanop afstand op. Niet reactief, maar proactief. Merken we iets op? Dan laten we dat meteen weten, en ondersteunen we je direct. Dit is mogelijk bij de omvormers van de laatste tien jaar met een eigen platform en aangesloten op het internet.

Hoe uitgebreid Ecopuur je gegevens monitort, kies jijzelf. Hoe sneller we de daling of schommelingen opmerken, hoe rendabeler je installatie.

Alles wat je moet weten over zonnepanelen - Ecopuur 

Op deze pagina staat het volgende: Doordat zonnepanelen amper bewegende onderdelen hebben, is periodiek onderhoud niet nodig. Wat wij wel systematisch doen? Wanneer we langskomen voor een onderhoud van een andere techniek, dan kunnen we ook systematisch de werking van je zonnepanelen nazien.

Zeker zijn van een optimale monitoring?

Vraag nu je onderhoudsplan aan.

De omvormer van je zonnepanelen is defect, wat nu?
Service

De omvormer van je zonnepanelen is defect, wat nu?

Plaats je zonnepanelen? Dan koppel je daar meteen een omvormer aan. Want die zet je energie om in bruikbare groene stroom. Maar wat als je omvormer defect is? Kan het toestel hersteld worden, of vervang je het beter? Vragen die onze servicedienst voor jou beantwoordt in deze blog. Zodat je zo snel mogelijk opnieuw een vlot draaiende omvormer hebt. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Nu lezen
Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen
Technieken

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

Ecopuur heeft een primeur vast. We plaatsten voor het eerst een esthetische gevelbekleding met zonnecellen bij een residentiële woning in België. In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen op de daken, maken de Pixasolar-panelen deel uit van de gevelbekleding van de woning. We slaagden erin om met deze zonnecellen het design van het huis naar een hoger niveau te tillen. Een energiegevel met zonnecellen wordt zo een interessant alternatief voor traditionele zonnepanelen.

Nu lezen