De omvormer van je zonnepanelen is defect, wat nu?

De omvormer van je zonnepanelen is defect, wat nu?

Wat als de omvormer van je zonnepanelen niet optimaal werkt?

Plaats je zonnepanelen? Dan koppel je daar meteen een omvormer aan. Want die zet je energie om in bruikbare groene stroom. Maar wat als je omvormer defect is? Kan het toestel hersteld worden, of vervang je het beter? Vragen die onze servicedienst voor jou beantwoordt in deze blog. Zodat je zo snel mogelijk opnieuw een vlot draaiende omvormer hebt. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Hoe weet je dat de omvormer defect is?

Installeer je zonnepanelen, dan zijn die verbonden aan een of meerdere omvormers. Want terwijl de zonnepanelen hun zonne-energie omzetten in gelijkstroom, stuurt de omvormer stabiele wisselstroom door je woning. Het is die stroom die je woning verlicht of je toestellen doet draaien. Maar wat als je omvormer een foutcode aangeeft? Het rode lichtje brandt? Of sterker nog: een alarm in gang zet? Dan zit er iets niet snor. Wil je steeds een optimale werking? Laat dan je omvormer proactief online monitoren door Ecopuur, zo ben je gerust.

Waarom doet mijn omvormer het niet meer?

Vooraleer we de storing bij je omvormer oplossen, zoeken we naar de oorzaak. En die kan sterk verschillen. Enkele mogelijkheden:

  • slijtage aan de elektronische onderdelen.
  • een defect in de bekabeling of met de connectoren, dat zijn de verbindingen tussen de panelen en de omvormer.
  • de netspanning is uit balans. Bijvoorbeeld door panelen die te snel, met te veel tegelijk zijn bijgeplaatst in de straat. In dat geval schakelt de omvormer zich geregeld uit om een te hoge spanning op het elektriciteitsnet te voorkomen.

Weet wel: een defecte omvormer is niet altijd te wijten aan gebrekkig onderhoud. Ouderdom slaat na gemiddeld tien jaar nu eenmaal toe, en in 30 procent van de gevallen ligt het aan externe factoren, zoals de te hoge netspanning of haperende bekabeling.

Wat als je een defect bij je omvormer opmerkt?

Merk je een foutcode, een rood of flikkerend lampje op? Dan contacteer je Ecopuur best zo snel mogelijk telefonisch. Via het telefoongesprek maken we een eerste analyse op afstand: wat merk je precies op? Duikt het defect bij goed of slecht weer op? Of allebei? Met deze informatie sturen we onze techniekers alvast in de juiste richting. Een sterk vertrekpunt voor de interventie ter plaatse. Daar onderzoeken we de oorzaak en analyseren we de installatie, om daarna de beste oplossing voor te leggen.

Je omvormer herstellen of vervangen?

Wanneer je als klant zelf iets ongewoons opmerkt, dan weten we: er is werk aan de winkel. Een grote kans dat we de omvormer moeten herstellen of vervangen. Maar wat kies je best? We wegen de voor- en nadelen even tegen elkaar op:

  • Ecologie: vanuit ecologisch standpunt moedigt Ecopuur herstellingen sterk aan. Want zo verleng je de levensduur van je apparaat. 
  • Administratie: met vervangingen moet je wat extra, administratieve stappen bij de netbeheerder ondernemen. Zo moet je je opnieuw melden bij de netbeheerder. Bij een herstelling blijft extra papierwerk achterwege.
  • Wachttijd: herstellingen vragen in de praktijk interventie van externe specialisten en intensief heen- en weertransport. Van je thuis tot de specialist, en terug. Hierdoor zit je als klant drie à vier weken zonder. Terwijl een nieuwe omvormer al binnen de werkweek wordt geplaatst.
  • Prijskaartje: een vaak genoemd voordeel bij herstellingen is de lagere kostprijs. Maar in praktijk wacht op het einde van de rit toch een fikse factuur. Al loopt  de prijs van een nieuwe omvormer ook snel op, maar de technicus hoeft wel maar een keer langs te komen.
  • Garantie: vaak geldt de oorspronkelijke garantie op het punt van herstelling niet meer. En erna geldt je garantie gemiddeld zes maanden. Bij een nieuwe omvormer geniet je meestal van tien jaar garantie.
  • Rendabiliteit: met een nieuwe omvormer haal je opnieuw, met zekerheid, een optimale hoeveelheid energie en rendement uit je zonnepanelen. Nog een plus? Je bent zeker dat je nieuwe toestel online kan gemonitord worden.

Laat Ecopuur je toestellen geregeld onderhouden om het proces te versnellen. We adviseren je graag, en verzamelen alle informatie voor de juiste keuze op maat van jouw woning.

Nieuw bij Ecopuur: continue monitoring van je omvormer

Wil je plotse defecten bij je zonnepanelen vermijden? Sinds kort kies je bij Ecopuur tussen twee verschillende onderhoudsplannen:

  • Lowlevel-onderhoud: in dat geval komen we elk jaar, of tweejaarlijks, langs om elke parameter – van paneel tot omvormer, van mogelijke slijtage tot bekabeling – onder de loep te nemen. Een basisnazicht. Een defect bij je omvormer of minder opbrengst dan verwacht? Dan adviseren we je verder op maat.
  • Proactieve online monitoring: met deze uitgebreidere opvolging heeft Ecopuur continu toegang tot je online platform. We volgen je zonneopbrengsten vanop afstand op. Niet reactief, maar proactief. Merken we een iets op? Dan laten we dat meteen weten, en ondersteunen we je direct. Dit is mogelijk bij de omvormers van de laatste tien jaar met een eigen platform en aangesloten op het internet.

Hoe uitgebreid Ecopuur je gegevens monitort, kies jijzelf. Hoe beter we je omvormer kunnen opvolgen, hoe rendabeler je panelen.

Zeker zijn van een optimale monitoring van je omvormer of andere technieken?

Vraag nu je onderhoudsplan aan 

De opbrengst van je zonnepanelen monitoren
Service

De opbrengst van je zonnepanelen monitoren

Heb je een zonnepaneleninstallatie? Dan vraag je je soms af: wekken ze wel voldoende energie op? En waarom schommelt de opbrengst maandelijks? Vragen die onze servicedienst geregeld beantwoordt, en vooral: meteen aanpakt. Ontdek in deze blog hoe je de opbrengst van je panelen nakijkt, waarom die soms schommelt, en wat Ecopuur eraan kan doen. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Nu lezen
Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?
Technieken

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?

Zonnepanelen op je dak als kmo? Dat levert heel wat voordelen op. Zeker wanneer je een groot dakoppervlak hebt dat momenteel nog onbenut is. Met een gegarandeerde return on investment maak je je bedrijfspand zo futureproof. Mee met de klimaatdoelstellingen, en met een groener imago als eindresultaat. Dat komt van pas, want duurzaamheid dragen je klanten en werknemers steeds hoger in het vaandel. Op zoek naar expertise voor je zonnepaneleninstallatie? Contacteer Ecopuur voor advies op maat.

Nu lezen