Koelen zonder airco

Koelen zonder airco

Tijdens warme, zwoele dagen willen we de warmte zo snel mogelijk uit onze woning. Airco is vaak de volgende stap. Maar wat dacht je van een efficiënter en milieubewuster alternatief zoals koelen via vloer- of plafondverwarming? Een duurzame oplossing, zeker in combinatie met nog andere energiebesparende tips & tricks.

Wanneer de temperatuur gedurende een lange tijd boven de 30 °C blijft, is airco een optie. Helaas een energievreter zonder gelijke. In de zoektocht naar een ecologisch alternatief scoren vloer- en plafondkoeling steeds beter. De voordelen? Meer comfort en een kleinere ecologische voetafdruk.

Vloer- en plafondkoeling versus airco?

Airco slorpt niet alleen veel energie op, het effect is vaak ook te overweldigend. Te kil en te tochtig. Met vloer- of plafondkoeling zorg je op een natuurlijke en geleidelijke manier voor verfrissing in de ruimte. Trager dan airco, maar de lucht droogt niet uit en het systeem is geluidloos.

Koeling met vloer-of plafondverwarming, hoe werkt dat?

Met vloer- of plafondverwarming maak je meestal gebruik van een warmtepomp die de temperatuur uit de buitenlucht of bodem omzet in warmte. Geleidingsbuizen in de vloer of in het plafond sturen die warmte door en geven op die manier een soort stralingswarmte af. In de zomer kan je dit effect omkeren door er gekoeld water, van ongeveer 18 °C, door te sturen. Vloer- of plafondkoeling kan ook zonder warmtepomp maar dan is de installatie van een extra koelmachine nodig als aanvulling op je verwarmingsketel.

Plafondverwarming voor hoog wooncomfort

Koelen via vloerverwarming is veruit het meest bekende systeem. Maar plafondverwarming en -koeling doet ook meer en meer zijn intrede. Het rendement van plafondverwarming is hoog op een grote oppervlakte. Om de technieken onzichtbaar aan te brengen, verwerken we het systeem naadloos onder het pleisterwerk in de plafonds van de ruimtes.