Broem, zoem … niets zo vervelend als de ventilatie die lawaai maakt. Gelukkig hoeft dit niet altijd zo te zijn. Het hangt namelijk af van welk type ventilatie je installeert. Ook andere factoren spelen een rol. In deze blog delen we enkele tips zodat jij op beide oren kan slapen.
Wat zijn de oorzaken van geluid bij ventilatie?
Een ventilatiesysteem is nooit 100% geruisloos. Om lucht te zuiveren wordt die lucht verplaatst en daarbij komen trillingen vrij. Bij een mechanisch ventilatiesysteem veroorzaakt ook de motor trillingen. Het geluidsniveau kan verschillen afhankelijk van het type ventilatie. In het algemeen kunnen we stellen dat ventilatie geluid op twee manieren kan ontstaat.
1. Geluid van buitenaf
Bij ventilatiesysteem C verloopt de afvoer van vuile binnenlucht mechanisch en de aanvoer van verse buitenlucht natuurlijk. De luchtroosters zuigen niet alleen zuivere lucht naar binnen, ook omgevingsgeluiden glippen door de roosters. De roosters plaats je dus best niet in de gevel aan een drukke straatkant.
2. Geluid van binnen
Zowel bij ventilatiesysteem D als C produceren de ventilatie-units trillingen en dus ook geluid. In de standaard stand hoor je dit amper maar bij sterkere afzuiging, bijvoorbeeld tijdens het douchen, geeft de ventilatie ruisende bijgeluiden. De lucht moet immers harder door de kanalen stromen.
Daarnaast heb je ook geluidsoverdracht tussen ruimtes. De luchtkanalen lopen via de muren door je woning. Ook geluid van een lawaaierige ruimte kan zich via deze kanalen doorheen het huis verplaatsen. ‘Overspraak’, wordt dit ook wel eens genoemd.
Hoe kan ik genieten van een geruisloze ventilatie?
Heb je al ventilatie is huis? Of ben je van plan om er te plaatsen? Pas dan zeker deze geluiddempende hacks toe.
1. Voorkom geluid met een proper onderhoud
Opgehoopt stof in de ventilatiekanalen zit de luchtdoorstroming in de weg. Hierdoor moeten de units een tandje bijsteken. Gevolg: meer geluid. Door regelmatig je kanalen te laten reinigen, kan je dit vermijden.
2. Laat je ventilatie correct plaatsen en inregelen
Onze techniekers starten altijd met een plan van aanpak. Voordat ze aan de slag gaan, brengen ze samen met jou verschillende parameters in kaart. Zo zorgen ze dat de roosters (bij type C) uitkomen op een stille plek, bijvoorbeeld de tuin.
Wat nog? Ze onderzoeken of de ventilatie in een aparte ruimte geplaatst kan worden en liefst gemonteerd tegen een stevige achterwand. Zo vermindert de trilling.
Locatie bepaald? Dan komt het erop neer de ventilatie correct in te regelen zodat de juiste hoeveelheid lucht door de woning stroomt. Die eenheid noemen we het debiet. Bij een correcte inregeling moeten de ventielen en ventilator zo afgesteld zijn dat de voorgeschreven debieten uit de EPB-wetgeving gehaald worden.
3. Gebruik geluidsdempers
Zowel in de ventilatie-unit als in de luchtkanalen brengen geluidsdempers soelaas. In de units dempen ze het geluid van de motoren. Tussen de ventilatiekanalen kan je op strategische plaatsen een geluidsdemper of overdrachtsdemper plaatsen om storende geluiden te dempen, trillingen te absorberen en geluidsoverdracht tussen ruimtes tegen te gaan.
Conclusie: ventilatietype D zorgt voor minste geluid
Het is nog wachten op een muisstille ventilatie. De ventilatie die deze toestand nog het meest benadert is ventilatietype D. Bij dit systeem heb je alle factoren waarop je kan inwerken zelf in de hand. Op voorwaarde dat je het correct laat plaatsen en dimensioneren door een professional met kennis van zaken. En dan ben je bij Ecopuur aan het juiste adres. Wij bekijken het volledige plaatje en verzekeren je van een optimale installatie en ook service na verkoop.
Ook interessant: Goed ventileren, de sleutel voor een gezond binnenklimaat