Welke ventilatie kies je voor zo min mogelijk geluid?

Welke ventilatie kies je voor zo min mogelijk geluid?

Broem, zoem … niets zo vervelend als de ventilatie die lawaai maakt. Gelukkig hoeft dit niet altijd zo te zijn. Het hangt namelijk af van welk type ventilatie je installeert. Ook andere factoren spelen een rol. In deze blog delen we enkele tips zodat jij op beide oren kan slapen.

Wat zijn de oorzaken van geluid bij ventilatie?

Een ventilatiesysteem is nooit 100% geruisloos. Om lucht te zuiveren wordt die lucht verplaatst en daarbij komen trillingen vrij. Bij een mechanisch ventilatiesysteem veroorzaakt ook de motor trillingen. Het geluidsniveau kan verschillen afhankelijk van het type ventilatie. In het algemeen kunnen we stellen dat ventilatie geluid op twee manieren kan ontstaat.

1. Geluid van buitenaf

Bij ventilatiesysteem C verloopt de afvoer van vuile binnenlucht mechanisch en de aanvoer van verse buitenlucht natuurlijk. De luchtroosters zuigen niet alleen zuivere lucht naar binnen, ook omgevingsgeluiden glippen door de roosters. De roosters plaats je dus best niet in de gevel aan een drukke straatkant.


2. Geluid van binnen

Zowel bij ventilatiesysteem D als C produceren de ventilatie-units trillingen en dus ook geluid. In de standaard stand hoor je dit amper maar bij sterkere afzuiging, bijvoorbeeld tijdens het douchen, geeft de ventilatie ruisende bijgeluiden. De lucht moet immers harder door de kanalen stromen.

Daarnaast heb je ook geluidsoverdracht tussen ruimtes. De luchtkanalen lopen via de muren door je woning. Ook geluid van een lawaaierige ruimte kan zich via deze kanalen doorheen het huis verplaatsen. ‘Overspraak’, wordt dit ook wel eens genoemd.

Hoe kan ik genieten van een geruisloze ventilatie?

Heb je al ventilatie is huis? Of ben je van plan om er te plaatsen? Pas dan zeker deze geluiddempende hacks toe.

1. Voorkom geluid met een proper onderhoud

Opgehoopt stof in de ventilatiekanalen zit de luchtdoorstroming in de weg. Hierdoor moeten de units een tandje bijsteken. Gevolg: meer geluid. Door regelmatig je kanalen te laten reinigen, kan je dit vermijden.

2. Laat je ventilatie correct plaatsen en inregelen

Onze techniekers starten altijd met een plan van aanpak. Voordat ze aan de slag gaan, brengen ze samen met jou verschillende parameters in kaart. Zo zorgen ze dat de roosters (bij type C) uitkomen op een stille plek, bijvoorbeeld de tuin.

Wat nog? Ze onderzoeken of de ventilatie in een aparte ruimte geplaatst kan worden en liefst gemonteerd tegen een stevige achterwand. Zo vermindert de trilling.

Locatie bepaald? Dan komt het erop neer de ventilatie correct in te regelen zodat de juiste hoeveelheid lucht door de woning stroomt. Die eenheid noemen we het debiet. Bij een correcte inregeling moeten de ventielen en ventilator zo afgesteld zijn dat de voorgeschreven debieten uit de EPB-wetgeving gehaald worden.

3. Gebruik geluidsdempers

Zowel in de ventilatie-unit als in de luchtkanalen brengen geluidsdempers soelaas. In de units dempen ze het geluid van de motoren. Tussen de ventilatiekanalen kan je op strategische plaatsen een geluidsdemper of overdrachtsdemper plaatsen om storende geluiden te dempen, trillingen te absorberen en geluidsoverdracht tussen ruimtes tegen te gaan.

Conclusie: ventilatietype D zorgt voor minste geluid

Het is nog wachten op een muisstille ventilatie. De ventilatie die deze toestand nog het meest benadert is ventilatietype D. Bij dit systeem heb je alle factoren waarop je kan inwerken zelf in de hand. Op voorwaarde dat je het correct laat plaatsen en dimensioneren door een professional met kennis van zaken. En dan ben je bij Ecopuur aan het juiste adres. Wij bekijken het volledige plaatje en verzekeren je van een optimale installatie en ook service na verkoop.

Ook interessant: Goed ventileren, de sleutel voor een gezond binnenklimaat

Meer van dit? Schrijf je onderaan deze pagina in op onze nieuwsbrief en ontdek de laatste trends, tips en inspirerende cases. 

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?
Technieken

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?

Zonnepanelen op je dak als kmo? Dat levert heel wat voordelen op. Zeker wanneer je een groot dakoppervlak hebt dat momenteel nog onbenut is. Met een gegarandeerde return on investment maak je je bedrijfspand zo futureproof. Mee met de klimaatdoelstellingen, en met een groener imago als eindresultaat. Dat komt van pas, want duurzaamheid dragen je klanten en werknemers steeds hoger in het vaandel. Op zoek naar expertise voor je zonnepaneleninstallatie? Contacteer Ecopuur voor advies op maat.

Nu lezen
Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?
Technieken

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?

Verwarm jij je woning met accumulatoren of elektrische vloerverwarming? Weet dat er op korte termijn veel verandert. Zo wordt het goedkope nachttarief afgebouwd, om in 2028 helemaal te verdwijnen. Deze maatregel zet een aantal andere wijzigingen in gang die vandaag en vooral morgen een impact hebben op je energiefactuur. We zetten ze in deze blog op een rij. En, we nodigen je uit voor onze webinar op 29 april. Want voor alles is er een oplossing.

Nu lezen