Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?

Verwarm jij je woning met accumulatoren of elektrische vloerverwarming? Weet dat er op korte termijn veel verandert. Zo wordt het goedkope nachttarief afgebouwd, om in 2028 helemaal te verdwijnen. Deze maatregel zet een aantal andere wijzigingen in gang die vandaag en vooral morgen een impact hebben op je energiefactuur. We zetten ze in deze blog op een rij. En, we nodigen je uit voor onze webinar op 29 april. Want voor alles is er een oplossing.

Wat betekenen al deze wijzigingen voor jou?

Verschillende wijzigingen hebben vandaag al een impact op je energiefactuur. Een impact die alleen maar groter wordt. Vooral vanaf 2028. Want dan verdwijnen veel voordelen waar je vandaag met je accumulatieverwarming van geniet.

Lees zeker ook onze blog: Accumulatieverwarming, tijd voor vervanging

RIP goedkoper exclusief nachttarief / Enter capaciteitstarief

Vandaag warmt jouw accumulatieverwarming 's nachts automatisch op. Omdat je dan profiteert van het goedkopere exclusieve nachttarief. Wel, dat tarief wordt uitgefaseerd, om in 2028 helemaal te verdwijnen. Vanaf dan betaal je het verbruik per kwartier, aan hetzelfde tarief als overdag. Ook de aparte nachtteller verdwijnt.

Meer info over alle distributienettarieven vind je hier.

Een andere ingrijpende maatregel: het capaciteitstarief. Heb je vandaag nog een analoge teller, dan merk je hier voorlopig weinig van. Maar ook hier komt in 2028 een einde aan.  Of vroeger, wanneer je bijvoorbeeld investeert in zonnepanelen. Want dan ben ook jij verplicht een digitale meter te installeren. Lees dus zeker verder. Een verwittigd mens is er twee waard.

Hoe zat het ook alweer met het capaciteitstarief? In het kort: het capaciteitstarief wordt berekend op basis van je piekverbruik. Hierdoor zullen de nettarieven, namelijk het gedeelte van de stroomprijs dat je betaalt aan de netbeheerder, fors stijgen als je grote verbruikers inschakelt, zoals accumulatie. Belangrijk om weten: je accumulatieverwarming trekt een hoge piek wanneer deze begint op te laden. En houdt deze een aantal uren aan. Als op dat moment het nettarief hoog staat, zal je dat voelen in je portemonnee.

Slimmer aansturen gebruik

Gevolg? Je zal je verbruikers best slimmer moeten aansturen dan... Je zal op voorhand moeten inschatten wanneer de energieprijzen laag staan. Bovendien moet je ook kijken naar je andere verbruikers. Let op dat je niet én je wagen oplaadt, én je elektrische verwarming aanzet. Bewuster met je energieverbruik omgaan is de boodschap. Je digitale teller zal je hierbij helpen. Daarnaast kan Ecopuur adviseren bij tools die je verbruik slim aansturen.

Hoe comfortabel is je accumulatieverwarming?

Waar we het ook over moeten hebben: comfort. Want voortdurend de elektriciteitsprijzen in de gaten houden, neemt tijd in beslag. Er speelt ook nog iets anders. Accumulatoren kan je niet ad hoc afstemmen op weersomstandigheden. Tegelijk laat het weer zich vandaag moeilijk voorspellen. Als jij je accumulatoren de avond ervoor maar op halve stand hebt gezet en het is onverwacht kil en nat, dan zal je woning moeilijk opgewarmd geraken. Of, omgekeerd, zet je hem te hoog, dan is het bij zonnig weer buiten, binnen zweten geblazen. Niet zo comfortabel dus.

Over comfort gesproken. Douchen op elk moment van de dag? Moet kunnen. Maar wanneer jij je boiler enkel ’s nachts laat opwarmen omdat je dan geniet van het goedkopere tarief, dan zal je de volgende dag tegen de avond geen douche meer kunnen nemen. Niets zo vervelend dan een koude douche, tenzij je er bewust voor kiest.

Heb je ook al gemerkt dat, door de wijzigende weeromstandigheden én de verhoogde isolatienormen, de nood aan koeling in huis onherroepelijk stijgt? Een beter geïsoleerd huis heeft immers minder verwarming nodig, maar wel meer koeling. In combinatie met de hete zomers van de laatste jaren, stijgt de kreet naar koelte op momenten van hittegolven! Een nood die je accumulatieverwarming helaas niet kan inlossen.

Kortom, er bestaan vandaag veel alternatieve verwarmingssystemen, die én goedkoper zijn, én zorgen voor meer comfort, én duurzamer zijn.

De oplossing die bij jou past

Problemen zijn er om opgelost te worden. Want of je nu beslist om je accumulatieverwarming te behouden of te investeren in een meer duurzaam systeem, voor elke situatie is er een passend scenario. Van lucht-luchtwarmtepomp, hybride systeem tot zonnepanelen, warmtepompboiler,  thuisbatterij en energiemanagementsysteem. Wij helpen je de keuze te maken waar jij nog jarenlang plezier aan beleeft.

Meer halen uit je accumulatie- of elektrische vloerverwarming of op zoek naar een alternatief?

Ik contacteer Ecopuur voor een afspraak bij me thuis

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?
Technieken

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?

Zonnepanelen op je dak als kmo? Dat levert heel wat voordelen op. Zeker wanneer je een groot dakoppervlak hebt dat momenteel nog onbenut is. Met een gegarandeerde return on investment maak je je bedrijfspand zo futureproof. Mee met de klimaatdoelstellingen, en met een groener imago als eindresultaat. Dat komt van pas, want duurzaamheid dragen je klanten en werknemers steeds hoger in het vaandel. Op zoek naar expertise voor je zonnepaneleninstallatie? Contacteer Ecopuur voor advies op maat.

Nu lezen