Warmtepomppanelen: the perfect match tussen groene energie en architectuur

Warmtepomppanelen: the perfect match tussen groene energie en architectuur

Wat is een warmtepomppaneel?

Warmtepomppanelen of PVT-panelen zijn hybridezonnepanelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit én warmte. Twee vliegen in één klap dus. In combinatie met een warmtepomp kan je zo je hele woning verwarmen en van sanitair warm water voorzien. Kortom, het is een complete oplossing voor duurzame warmte en stroom.

Hoe werkt een warmtepomppaneel?

De voorkant van een PVT-paneel bestaat uit fotovoltaïsche cellen die het zonlicht omzetten in elektriciteit. Aan de achterkant zit een warmtewisselaar die in combinatie met je warmtepomp voor sanitair warm water en verwarming zorgt. Dag en nacht halen ze op die manier warmte uit zon- en daglicht én uit de buitenlucht (net als bij een lucht/waterwarmtepomp).

In de koperen leidingen van de warmtewisselaar zit de vloeistof glycol. Die neemt warmte uit de omgeving op en geeft ze aan de warmtepomp in de woning. Deze pomp geeft op zijn beurt de warmte af in de woning en zorgt zo voor een aangename binnentemperatuur. De geproduceerde elektriciteit is voldoende om het verbruik van de pomp te dekken.

Waarom investeren in warmtepomppanelen?

  • Warmtepomppanelen hebben op jaarbasis een hoger rendement

Doordat de warmtepomppanelen warmte onttrekken aan de omgeving, kan het systeem ook ’s nachts en in de winter energie produceren. Zelfs tot buitentemperaturen van -7 °C. Zakt de temperatuur lager, dan kan de warmtepomp elektrisch bij verwarmen. Maar met de huidige zachte winters komt dat maar sporadisch voor. Zo’n 15 uur op jaarbasis. Bovendien, hoe beter het huis is geïsoleerd, hoe minder bijverwarming er nodig is.

In de zomer, op heel warme dagen, hebben de warmtepomppanelen dan weer een hoger rendement dan klassieke zonnepanelen omdat het glycol-water ook koelend werkt.

 

  • Warmtepomppanelen passen op elk dak

PVT-panelen zien eruit als een klassiek zonnepaneel. Met dit verschil: ze passen ook perfect op kleine of platte daken. De installatie van beide systemen verschilt ook.

Warmtepomppanelen plaatst je iets hoger, zodat er meer lucht naar de warmtewisselaar stroomt.

 

  • Warmtepomppaneel als alternatief voor een alleenstaande warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp maakt geluid. Een geothermische warmtepomp is dan weer niet altijd mogelijk in kleinere (stads)tuinen, appartementen, of op plekken met een ondoordringbare bodem. Warmtepomppanelen omzeilen beide obstakels. In combinatie met een warmtepomp zijn ze geluidloos en kunnen (bijna) overal.

 

  • Met warmtepomppanelen verhoog je de waarde van je huis

Een van de belangrijkste troeven van dit systeem is nog altijd dat je groene stroom en warmte produceert. Bovendien daalt je energiegebruik. Allemaal factoren die je woning aantrekkelijk maken. Want meer en meer is duurzaamheid en onafhankelijkheid van gas een doorslaggevende factor bij de keuze van een woning.

 

  • Warmtepomppanelen hebben een lange levensduur en geen onderhoudskosten

Warmtepomppanelen gaan gemiddeld 20 à 25 jaar mee. Ze hebben geen onderhoud nodig, enkel inspectie.

 

  • Perfect match tussen groene energie en architectuur

Ook esthetisch is een PVT-paneel een winnaar. Je kan ze elegant integreren in je ontwerp, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Heb je klanten die streven naar een energieneutrale woning, dan passen warmtepomppanelen passen perfect in het plaatje.


Energieneutraal wonen op het ritme van de seizoenen

Voor een concreet voorbeeld gingen we ons licht opsteken bij onze noorderburen. Architectenbureau Woonpioniers realiseert al jaren ecologisch verantwoorde architectuur. Onlangs werd hun project Zuidhuis door de kinderjury bekroond met de Architectuurprijs Almere 2020. Wat de jonge jury zo fascineerde? De bijzondere driehoekige vorm van het huis. En vooral dat het huis energieneutraal was. De waarheid komt uit een kindermond.

Zuidhuis is een voorbeeld van een levensloopbestendige woning. Door de driehoekige vorm vangt het in de zomer schaduw en in de winter volop zonnewarmte. Slimme technieken maken deze woning energieneutraal. Slim is ook de manier van ontwerpen. “In plaats van duurzaamheid pas halverwege het ontwerpproces toe te voegen, hebben we met Zuidhuis vanaf de eerste schetsen basale, energetische principes centraal gezet, en zo ten volste benut. De warmte-, koel- en energievraag van de woning zijn op die manier helemaal passief beantwoord”, legt Daniël Venneman van Woonpioniers uit.

Onzichtbare warmtepomppanelen

“Het zonnedak van Zuidhuis is volledig voorzien van triple solarpanelen. De voorkant van de panelen bestaat uit fotovoltaïsche cellen en de achterkant uit een thermische wisselaar die aangesloten is op een warmtepomp. Met dit systeem wordt gelijktijdig stroom én warm (tap)water opgewekt. Alle installaties zijn geïntegreerd in het ontwerp en niet zicht- of hoorbaar. Zuidhuis produceert een surplus aan energie en leverde al in de opbouwfase van de buurt bouwstroom aan omliggende projecten.”

Benieuwd naar dit project? Neem dan een kijkje op de website van Woonpioniers.

Warmtepomppanelen integreren je eigen duurzame woonproject? Laat hier je gegevens achter. Onze adviseurs helpen je graag op maat.

 

FOTOGRAFIE:  Henny van Belkom