Warmtepomppanelen, iets voor jouw woning?

Warmtepomppanelen, iets voor jouw woning?

Waar zonnepanelen enkel elektriciteit voorzien, verwarmen warmtepomppanelen ook je woning. Elektriciteit én warmte dus, het beste van twee duurzame werelden. Maar is het ook de meest voordelige oplossing voor jouw woning? Hoe haal je het maximum uit je investering? We helderen het graag even voor je op.

Warmtepomppanelen versus zonnepanelen

Warmtepomppanelen, pvt-panelen of hybridezonnepanelen zijn alle drie exact hetzelfde. Ze zetten zonne-energie om in elektriciteit én warmte. Twee vliegen in één klap dus. In combinatie met een warmtepomp kan je zo je hele woning verwarmen en van sanitair warm water voorzien. Kortom, het is een complete oplossing voor duurzame warmte en stroom.

Een zonnepaneel of pv-paneel daarentegen, is wel iets anders. Ook al lijken ze – bijna – als twee druppels water op warmtepomppanelen. Met het blote oog merk je enkel een andere opbouwhoogte op. Die ligt bij warmtepomppanelen gemiddeld zes centimeter hoger zodat er meer lucht naar de warmtewisselaar stroomt. Maar het grootste verschil? Zonnepanelen wekken enkel elektriciteit op. Geen warmte. Hun rendement is overigens wel gelijk aan warmtepomppanelen, aangezien het au fond zonnepanelen zijn, maar dan met een warmtewisselaar aan de onderkant.

Hoe werkt een warmtepomppaneel?

De voorkant van een warmtepomppaneel bestaat uit fotovoltaïsche cellen die het zonlicht omzetten in elektriciteit. Aan de achterkant zit een warmtewisselaar die in combinatie met je warmtepomp voor sanitair warm water en verwarming zorgt. Zo halen ze warmte uit zon- en daglicht en uit de buitenlucht, net zoals bij een lucht-waterwarmtepomp. Gevolg? Een hoger rendement, zowel overdag als ‘s nachts.

In de koperen leidingen van de warmtewisselaar zit de vloeistof glycol. Die neemt warmte uit de omgeving op en geeft ze aan de warmtepomp in de woning. Deze pomp geeft op zijn beurt de warmte af in de woning, met een aangename binnentemperatuur als gevolg. De geproduceerde elektriciteit is voldoende om het verbruik van de pomp te dekken.

Warmtepomppanelen, iets voor jouw woning?

Maar zijn warmtepomppanelen de juiste keuze voor jouw woning? Of bestaat er een beter alternatief voor jouw woonsituatie? Met deze checklist geven we je een idee.

  • Geschikt voor elk dak

Goed nieuws, want elk daktype is geschikt voor warmtepomppanelen. Zowel hellende als platte daken. Wel belangrijk: kijk tijdig de kwaliteit van je dak na. Als het aan vervanging of onderhoud toe is, vernieuw je het dak beter voordat je panelen plaatst. Verwijder ook eventueel grind op je platte dak. Is je dak minder naar het zuiden gericht? Of liggen er stukken in de schaduw? Dan kan de schaduwtijd gecompenseerd worden met micro-omvormers of poweroptimizers.

En de dakoppervlakte? Ook daarin zijn warmtepomppanelen flexibeler dan klassieke zonnepanelen. Want ze wekken meer energie op per vierkante meter, waardoor je er minder moet plaatsen en flink wat dakruimte bespaart.

  • Koeling voor een aangenaam binnenklimaat in elk seizoen

Naast verwarmen, koelen warmtepomppanelen ook woningen. In dat geval keert hun werking om: ze geven warmte uit de woning af aan de buitenlucht, waardoor de woning afkoelt. Dat kan op twee manieren, via nachtverkoeling of actieve koeling. Kies je voor nachtverkoeling? Dan wordt de warmte uit de woning afgevoerd zonder dat de warmtepomp draait. Enkel de circulatiepompen verbruiken dan elektriciteit, een win voor je portemonnee. Wel belangrijk: de temperatuur buiten ‘s nachts moet lager liggen dan binnen.

Bij actieve koeling verplaatst de pomp de warmte binnenshuis via de panelen naar buiten. Omdat de warmtepomp actief meewerkt, is de koelingscapaciteit hier groter dan bij nachtverkoeling. Maar op welke manier je ook koelt, warmtepomppanelen zorgen het hele jaar door voor een aangename binnentemperatuur.

  • Investeren met hoog rendement

Het prijskaartje van warmtepomppanelen ligt hoger dan de klassieke lucht-wateroplossingen, en lager dan het geothermische alternatief. Waarom je portemonnee toch warmtepomppanelen boven een lucht-waterwarmtepomp verkiest? Het hoge rendement ervan, te danken aan de slimme combinatie van twee technologieën: de warmtepomp en het zonnepaneel. Hierdoor win je het prijsverschil met andere, kleinere technische investeringen in een mum van tijd terug.

  • De ideale woning: nieuwbouwwoningen en totaalrenovaties

Hoe gunstig de investering in warmtepomppanelen voor jouw woning is? Dat hangt af van tal van factoren. Zoals je stroom- en aardgasverbruik, de prijs van niet-hernieuwbare grondstoffen op de markt, je gezinssituatie, de dakoppervlakte en staat van je woning.

Nieuwbouwwoningen of totaalrenovaties hebben in dat geval een streepje voor. Deze woningen zijn sterk geïsoleerd en worden vaker verwarmd met een laag temperatuurafgiftesysteem. Zoals vloer- of muurverwarming. Ook je waterleidingen, elektriciteitskabels en ventilatiekanalen liggen er bij nieuwbouw- of renovatiewoningen in goede staat bij. Hierdoor – en dat geldt voor eender welk systeem met warmtepomp – verhoogt je rendement.

  • Een elegante, geruisloze oplossing

Ook esthetisch zijn warmtepomppanelen een winnaar. Want je zonnepaneel en –collector zijn mooi in één paneel geïntegreerd. Nog een voordeel? Je energie wordt geruisloos opgewekt. Zonder dat je er iets van merkt, in tegenstelling tot lucht-waterwarmtepompen.

Kortom, warmtepomppanelen passen op elk dak, zorgen voor elektriciteit, koeling en verwarming, en behalen het hoogste rendement in nieuwbouw- en renovatiewoningen. Een elegante, geruisloze alles-in-ééninvestering voor duurzame energie.

Zijn warmtepomppanelen iets voor jou?

Tijdens de webinar op 30 maart vertellen we je meer over hoe het systeem werkt, welke woningen geschikt zijn en hoeveel dakoppervlakte je nodig hebt.

Ik volg graag de PVT webinar

De omvormer van je zonnepanelen is defect, wat nu?
Technieken

De omvormer van je zonnepanelen is defect, wat nu?

Plaats je zonnepanelen? Dan koppel je daar meteen een omvormer aan. Want die zet je energie om in bruikbare groene stroom. Maar wat als je omvormer defect is? Kan het toestel hersteld worden, of vervang je het beter? Vragen die onze servicedienst voor jou beantwoordt in deze blog. Zodat je zo snel mogelijk opnieuw een vlot draaiende omvormer hebt. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Nu lezen
Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?
Technieken

Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?

“Dat we intelligenter met onze elektrische toestellen moeten omspringen.” Bart Bossyns, general manager bij BlueSky Energy, windt er geen doekjes om. Tegelijk je vaatwasser, inductieplaat en laadpaal op volle lading laten draaien is verre van slim. Of je zou al voldoende zonnepanelen moeten combineren met een thuisbatterij. Inderdaad, thuisbatterij. The word is out. Maar wat is een thuisbatterij juist? En waarom zou je kiezen voor een zoutwaterbatterij? Welke rol speelt ze in het verhaal van het capaciteitstarief? De ongezouten waarheid van Bart Bossyns.

Nu lezen
De opbrengst van je zonnepanelen monitoren
Technieken

De opbrengst van je zonnepanelen monitoren

Heb je een zonnepaneleninstallatie? Dan vraag je je soms af: wekken ze wel voldoende energie op? En waarom schommelt de opbrengst maandelijks? Vragen die onze servicedienst geregeld beantwoordt, en vooral: meteen aanpakt. Ontdek in deze blog hoe je de opbrengst van je panelen nakijkt, waarom die soms schommelt, en wat Ecopuur eraan kan doen. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Nu lezen