Doordat zonnepanelen amper bewegende onderdelen hebben, is periodiek onderhoud niet nodig. Wat wij wel systematisch doen? Wanneer we langskomen voor een onderhoud van een andere techniek, dan kunnen we ook systematisch de werking van je zonnepanelen nazien. Zo kijken we na wat ze de voorbije periode hebben opgebracht, of de omvormer nog optimaal werkt…
Om je zonnepanelen rendabel te houden, raden we wel aan om je panelen regelmatig te (laten) reinigen.
Dat hangt af van de omstandigheden. Check zelf af en toe de staat van je zonnepanelen. Blijft er veel vuil achter, bladeren die blijven liggen bijvoorbeeld? Heeft het weinig geregend…? Wanneer vervuiling zich ophoopt en dus zonlicht tegenhoudt, dan zullen je panelen minder renderen. Met een regelmatige poetsbeurt verhinder je dat.
Last van hoogtevrees? Laat de reiniging over aan een specialist. Ecopuur adviseert je graag een betrouwbare professional.
Dat kan als je er op een veilige manier aan kan. Gebruik hiervoor bij voorkeur regenwater. Reinig met een zachte waterstraal, eventueel met een zachte borstel. Voeg zeker geen schoonmaakmiddel toe aan het water.
Twijfel je over de veiligheid? Schakel dan een professional in. Ecopuur reinigt zelf geen zonnepanelen maar we kunnen je wel een betrouwbare professional adviseren.
Controleer wekelijks je omvormer. Als je zonnepanelen niet meer naar behoren werken, dan is de omvormer het eerste onderdeel waar je naar moet kijken.
Twijfel je aan de werking? Schakel ons dan in voor een interventie. We bekijken eerst of we online kunnen achterhalen wat foutloopt. Als een nazicht ter plaatse nodig blijkt, dan spreken we fysiek af. Wanneer we vaststellen dat de omvormer hersteld of vervangen moet worden, geven we je eerst de kostprijs door.
De kans bestaat dat panelen bijvoorbeeld niet goed aangesloten zijn. Maar soms moet je de oorzaken elders zoeken. Misschien werk je meer thuis? Veel telewerk doet immers de energiefactuur stijgen. Kijk ook eens naar de grote verbruikers in huis, denk aan je diepvriezer, koelkast, wasmachine… Het kan zijn dat daar een defect op zit waardoor ze meer verbruiken.
Ja, dat kan. Zelfs met behoud van je stroomcertificaten! Je kan ook overwegen om een nieuwe offerte aan te vragen omdat nieuwe zonnepanelen vaak een hoger vermogen hebben.
Kan gebeuren. Maar elk nadeel, heeft zijn voordeel. Wanneer er één paneel stuk is, dan mag je dat vervangen door een ander paneel met meer vermogen, op voorwaarde dat het totaal vermogen niet méér dan 10% van het oorspronkelijk vermogen bedraagt. Het aantal zonnepanelen moet wel hetzelfde blijven.
Vragen over het onderhoud van je zonnepanelen?