Eerste hulp bij lage luchtvochtigheid in de winter

Eerste hulp bij lage luchtvochtigheid in de winter

Ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40% en 60%

Een gezond binnenklimaat wordt vaak onderschat. Toch is voorkomen beter dan genezen. Bepalende factor is de luchtvochtigheid. Zowel een te hoog als te laag vochtgehalte in je woning is nefast. Niet alleen voor je gezondheid maar ook voor je woning zelf.

De relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht zit. In ideale omstandigheden bedraagt die tussen de 40% en 60%.

Impact droge lucht op je gezondheid en je woning

In de winter is de luchtvochtigheidsgraad vaak aan de lage kant. Grootste boosdoener? De verwarming die overuren draait. Hierdoor adem je te droge lucht en nemen je longen te weinig zuurstof op. Gevolg? Hoesten, hoofdpijn, concentratieproblemen … Om nog maar te zwijgen over kwalen als droge ogen, gebarsten lippen en slechte nachtrust. Beter te vermijden dus. En dat kan met enkele eenvoudige lifehacks.

Vijf eenvoudige lifehacks tegen te droge lucht

  1. Zet de thermostaat een paar graden lager: Wanneer de temperatuur stijgt, daalt de relatieve luchtvochtigheid.
  2. Haal planten in huis: Via hun bladeren nemen planten schadelijke stoffen uit de lucht, deze slaan ze vervolgens op en breken ze af. De CO2 zetten ze om in zuurstof en zo produceren ze waterdamp, waardoor de luchtvochtigheid in je woning toeneemt.
  3. Schaf een luchtbevochtiger aan: Een luchtbevochtiger vind je in alle maten en vormen. De werking berust doorgaans op hetzelfde principe: verdamping van water.
  4. Laat je badkamerdeur open staan: De waterdamp die dan ontstaat, verplaatst zich op die manier naar andere ruimtes in huis.
  5. Plaats kommetjes water in huis – liefst in de buurt van planten – en hang vochtig wasgoed te drogen op je verwarming

Optimaliseer je binnenklimaat met
ventilatiesysteem D

Gulden regel: ventileer. In de winter een raam openzetten heeft niet zo veel invloed op de luchtvochtigheid, tenzij het regent. De toevoeging van verse lucht verhoogt wel de zuurstof in je woning. Niks mis mee. Maar met natuurlijke ventilatie alleen kom je er niet. Zeker niet in goed geïsoleerde woningen. Mechanische ventilatie biedt dan soelaas. In een nieuwbouwwoning ben je het beste af met een ventilatiesysteem D, ook wel balansventilatie genoemd. Dit systeem blaast automatisch verse lucht in de woning en voert de vochtige lucht op een gecontroleerde manier terug af. Extra troef: de warmte uit de afgevoerde lucht wordt helemaal gerecupereerd. Zo blijft de warmte binnen en gaat de vochtige lucht alsnog naar buiten.

Je woning optimaal ventileren? Contacteer onze experts voor advies op maat.

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen
Technieken

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

Ecopuur heeft een primeur vast. We plaatsten voor het eerst een esthetische gevelbekleding met zonnecellen bij een residentiële woning in België. In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen op de daken, maken de Pixasolar-panelen deel uit van de gevelbekleding van de woning. We slaagden erin om met deze zonnecellen het design van het huis naar een hoger niveau te tillen. Een energiegevel met zonnecellen wordt zo een interessant alternatief voor traditionele zonnepanelen.

Nu lezen