Waarom water verspillen als je het kan hergebruiken?

Waarom water verspillen als je het kan hergebruiken?

Per dag verbruiken we gemiddeld 114 liter waarvan meer dan de helft wegstroomt via het toilet, de douche en de wasmachine. Zonde! Wie echt duurzaam wil bouwen, kan dat water voor 85% recycleren. Met behulp van het waterzuiveringssysteem Hydraloop. 

Water wordt schaarser

Wereldwijd verspillen we jaarlijks 57.487.500 miljoen liter leidingwater. Ook de Vlaming heeft daar een aanzienlijk aandeel in met een gemiddeld verbruik van 114 liter per dag. Zo strandt België op een alarmerende 23e plaats als je er de lijst van landen met hoge waterschaarste op natrekt.

Wat is Hydraloop?

De Hydraloop zuivert bad-, douche- en wasmachinewater, het zogenaamde grijze huishoudelijke afvalwater. Dankzij dit intelligente waterzuiveringssysteem kan je tot 85% van dat grijze afvalwater zuiveren en opnieuw gebruiken voor je toilet, wasmachine en eventueel ook voor je tuin en zwembad.

Besparing op je water- en energiefactuur

Dagelijks recycleer je zo’n 63 liter water per persoon. Een fikse besparing op je waterfactuur is het resultaat. Ook voor David Mertens, die met zijn twee kinderen in 2019 verhuisden naar zijn nieuwbouwhuis in Grimbergen. “Wij hebben nu twee kranen in de badkamer, eentje met drinkwater om de tanden te poetsen en eentje met warm regenwater. Gemiddeld verbruiken wij slechts 13 liter leidingwater per persoon, per dag, voor de vaatwasser, wasbakken en voor drinkwater.”

De installatie bij David kost zo’n 5.000 euro. Maar door de besparing op de waterfactuur verdient de Hydraloop zich na 5 à 7 jaar terug. Een interessante investering voor een systeem dat tot 20 jaar meegaat.

Met Hydraloop ga je trouwens niet enkel zuinig om met water. Ook op energie bespaar je. Het water uit de badkamer is vaak al opgewarmd en voor een was op 30 °C heb je dus minder bijkomende energie nodig. Bovendien geeft Hydraloop door het warme water extra warmte af aan je woning.

Hydraloop past perfect in een totaalproject

Besparen op energie en op water gaat dus perfect samen. De Hydraloop is interessant in nieuwbouwprojecten, zeker wanneer er geen mogelijkheid is voor een (grote) regenwaterput in bijvoorbeeld appartementen of rijwoningen in een stedelijke omgeving. Bij grondige renovatieprojecten, wanneer de leidingen toch opnieuw gelegd moeten worden, is Hydraloop ook een optie.

Systeem volgens je verbruik

Welk type Hydraloop heb je nodig? Dat hangt af van de capaciteit die je nodig hebt. Voor een gezin tot vijf personen is de Hydraloop met een volume van 300 liter uiterst geschikt. Ben je met een groter aantal verbruikers en verbruik je dus meer water – bijvoorbeeld in een co-housingsproject – dan is de Hydraloop van 600 liter aangewezen. Binnenkort komt ook de Hydraloop met een volume van 150 liter op de markt. Deze leent zich perfect voor een appartement.

Ontdek hoe Hydraloop werkt