Een koele woning: actieve en passieve koelsystemen uitgelicht

Een koele woning: actieve en passieve koelsystemen uitgelicht

Je woning koel houden en je energiescore gunstig, hoe doe je dat? Een vraag die velen bezighoudt, want hittegolven worden meer de regel dan de uitzondering. Maar welk koelsysteem leent zich dan het best: actieve of passieve koeling? En wat is het verschil? Prangende vragen die om een helder antwoord vragen.

Actieve versus passieve koeling

Het grootste verschil tussen actieve en passieve koeling? Hun energieverbruik. Bij passieve koeling, ook wel natuurlijke koeling, verfris je met weinig tot geen energie. Een voorbeeld hiervan is de geothermische warmtepomp. Om actief te koelen verbruik je wel energie om de ruimte comfortabel fris te krijgen, denk maar aan de klassieke airco.

De actieve en passieve warmtepomp

Bij de warmtepomp onderscheiden we ook actieve en passieve koelers. Want een warmtepomp kan meer dan alleen je woning of sanitair water verwarmen. Tijdens de zomer gebruik je hem als koeler. We onderscheiden twee manieren om te koelen met de warmtepomp: passieve en actieve koeling.

  • Bij passieve koeling gebruikt het systeem de natuurlijke koelte uit de bodem. Tijdens de zomer wordt de compressor van de warmtepomp uitgeschakeld waardoor enkel de circulatiepomp elektriciteit verbruikt om het koele water door de leidingen te blazen.
  • Bij actieve koeling, heb je een lucht-waterwarmtepomp nodig om koud water op te wekken. Hier blijft de compressor wel ingeschakeld.

In beide toepassingen gebeurt de afgifte via de vloer, het plafond of convectoren. We zoomen even in op drie verschillende systemen.

Actief: de lucht-waterwarmtepomp

Als alternatief kan je vandaag ook actief koelen zonder airco. Met een lucht-waterwarmtepomp bijvoorbeeld. Hij gebruikt de buitenlucht als bron, en water als afgiftesysteem. De circulatiepomp blaast het water door de buizen naar de vloer, het plafond of de convectoren. Hoe dan ook wordt de ruimte op een geleidelijke en natuurlijke manier verfrist. En blijft je ecologische afdruk en verbruikskost lager dan bij de klassieke airco. Maar niet verwaarloosbaar. Want de compressor, zeker bij hoge temperaturen, draait op volle toeren om koud water op te wekken.

Actief: de klassieke airconditioning

De airco is een soort lucht-luchtwarmtepomp die buitenlucht onttrekt en zo via luchtverplaatsing koelte of warmte afgeeft binnenshuis. Met een airco wordt de ruimte in ijltempo gekoeld. Die snelle werking slorpt wel energie waardoor de verbruikskost snel oploopt. De lokale afkoeling kan ook overweldigend zijn. Of het comfort naar beneden halen. Dat komt door de grote hoeveelheden luchtverplaatsing. Die brengen een kil en tochtig gevoel met zich mee.

 

Tip: combineer je airco met zonnepanelen. De overproductie van zonne-energie leent zich perfect voor je airco. Zo geniet jij op een duurzame manier van een koel huis.

Passief: de geothermische warmtepomp

Passief koelen doe je met de geothermische warmtepomp. Die zoekt via boringen de koelte op in de bodem, en blaast ze via water naar de vloer, het plafond of convectoren. De installatie ervan is prijzig door het intensieve boorwerk. Maar door een erg laag verbruik verkleint je ecologische voetafdruk zeker in de zomer. Hoe dat komt? Een uitgeschakelde compressor. Het koelvermogen daarentegen is wel beperkt bij de standaard geothermische warmtepomp. Al kan dit met een grotere koelmodule opgelost worden.

Verbruikskost van de koeling

Zo zie je: elk koelsysteem heeft zijn kwaliteiten. De vraag op ieders lippen is die van de verbruikskost: hoeveel spendeer je jaarlijks om je woning te koelen? Dat hangt af van het verbruik, en daar zitten grote verschillen op. De airco staat op kop, de geothermische warmtepomp veruit onderaan.

Meer te weten gekomen over de verschillende koelsystemen en welke het best past in jouw woning?

Contacteer onze experts voor advies op maat

Ecopuur als erkend partner voor jouw zonnepaneleninstallatie
Actueel

Ecopuur als erkend partner voor jouw zonnepaneleninstallatie

Ecopuur is een toonaangevende speler in de sector van zonnepaneleninstallaties. We streven er voortdurend naar om onze expertise en kwalificaties verder uit te breiden, zodat we onze klanten de best mogelijke dienstverlening kunnen bieden. Naast onze erkenning als SMA Advance Solar Installer hebben we nog andere certificeringen en kwalificaties op het gebied van zonne-energie. Profiteer ervan bij je nieuwe zonnepaneleninstallatie!

Nu lezen