Gifgroen zonnepaneel wekt stroom op, zelfs als de zon niet schijnt

Gifgroen zonnepaneel wekt stroom op, zelfs als de zon niet schijnt

Zonnepanelen gemaakt uit voedselafval

AuREUS, zo doopte de Filipijnse student het paneel, bestaat uit meerdere laagjes. Een beschermende harslaag herbergt organische deeltjes, afkomstig van groente- en fruitafval. Deze vangen ultraviolet licht op en zetten het om in zichtbaar licht. Dat zichtbare licht valt vervolgens op (transparante) zonnepanelen in het systeem, en zo ontstaat elektriciteit.

Energie uit je raam

De grote troef is natuurlijk dat het ultraviolet licht omzet in energie. UV-licht is immers altijd aanwezig. Ook tijdens een bewolkte winterse dag. Schering en inslag in onze contreien. Bovendien is het paneel transparant, ideaal als venster. En dat opent weer perspectieven om het op grote schaal toe te passen. Als ramen van een kantoorgebouw bijvoorbeeld.

Op kleine schaal is de opbrengst minder spectaculair. Maigue bouwde zelf een prototype van een meter breed en installeerde het in zijn appartement. De stroom uit het paneel was net genoeg om twee telefoons per dag op te laden. Maar begint niet elke grote uitvinding met een reeks kleinere experimenten?

Zonnepanelen nog rendabeler

Carvey Ehren Maigue won onlangs de James Dyson Sustainability Award met dit project. Met de prijzenpot van zo’n slordige 35.000 dollar wil hij het idee op grotere schaal toepassen.

To be continued dus. Als dit doorbreekt, dan zijn veel praktische bezwaren om niet in zonne-energie te investeren van de baan. Want dan is er stroom op elk moment van de dag, doorheen gans het jaar.

 

Warmtepomppanelen: the perfect match tussen groene energie en architectuur
Trends

Warmtepomppanelen: the perfect match tussen groene energie en architectuur

Energiezuinig bouwen en renoveren. Het zou voor elke bouwprofessional de regel moeten zijn. Warmtepomppanelen passen dan helemaal in het plaatje. Niet alleen vormen ze de perfecte oplossing voor hernieuwbare energie, je kan ze ook op een esthetische manier integreren in je ontwerp. Net zoals het Nederlandse architectenbureau Woonpioniers deed voor het bijzondere woonproject Zuidhuis. Wij gingen eens kijken over de grens. Maar eerst even opfrissen. Wat is een warmtepomppaneel precies? Waarom is deze techniek zo interessant en welke voordelen biedt het je klanten?

Nu lezen
Droogteplan? Recycleer zelf je huishoudelijk afvalwater met Hydraloop
Trends

Droogteplan? Recycleer zelf je huishoudelijk afvalwater met Hydraloop

Komt er straks nog water uit de kraan? Een terechte vraag als je bedenkt dat kurkdroge zomers de laatste jaren meer regel zijn dan uitzondering. De stand van het grondwater is zorgwekkend. Daarom komt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nu met een droogteplan. Iedereen zal een tandje moeten bijsteken om droogte tegen te gaan. Water recycleren is één van de pistes. Hydraloop past perfect in dat plaatje.

Nu lezen