Waarom een warmtepomp vandaag rendabeler is dan een gasketel?

Waarom een warmtepomp vandaag rendabeler is dan een gasketel?

Twijfel je tussen een gascondensatieketel en een warmtepomp? Staar je dan niet blind op de aankoopprijs van een warmtepomp. Toegegeven: het is nog altijd een flinke investering. Maar wel één die zichzelf terugbetaalt. Zelfs sneller dan je denkt. En wel om deze vijf redenen.

Btw-verlaging gas levert weinig op 

De btw-verlaging van 21% naar 6% op aardgas gaat in vanaf april 2022 en loopt tot eind september 2022. Vergis je niet. Dit betekent geen netto-verlaging van 15% op je factuur. De koude maanden tot en met einde maart worden nog steeds aan 21% berekend. Concreet voorbeeld: op een jaarfactuur van 2400 euro krijg je een korting van 51 euro! Erg hoog kan je dit bedrag niet noemen.

Lage btw op elektriciteit zet zich verder door

De stroomprijzen stijgen minder snel dan gasprijzen. Bovendien werd de btw op elektriciteit voor gezinnen al verlaagd van 21% naar 6% van maart tot en met juni 2022. Dat zou een voordeel van 65 euro opleveren voor een gemiddeld verbruik. Die btwverlaging wordt nu verlengd tot en met december. Wat een extra voordeel van 49,20 euro opbrengt. In het totaal bedraagt de korting zo’n 114 euro. Wie met elektriciteit verwarmt, bijvoorbeeld via een warmtepomp, zal meer stroom verbruiken en doet dus een groter voordeel met de btw-verlaging.

Verdubbelde premie voor lucht/water- en hybride warmtepompen

Vanaf 1 juli ontvang je van de Vlaamse overheid een verhoogde premie van 3.000 euro bij de aankoop van een lucht/water- en een hybride warmtepomp. Dat is een verdubbeling van de huidige premie. Volgens een berekening van De Tijd duik je hiermee onder de terugverdientijd van 7 jaar.

Warmtepomp verbruikt minder

Een warmtepomp haalt gemiddeld 75% van haar energie uit de omgeving en is dus gratis. De rest komt uit elektriciteit. Volgend voorbeeld maakt de vergelijking met het verbruik bij een gasketel concreet*. Met een lucht/waterwarmtepomp verbruik je per jaar gemiddeld 5.500 kWh aan stroom. Het gemiddelde elektriciteitstarief bedraagt momenteel 0,42 euro per kWh. Dat betekent dat het jaarlijkse stroomverbruik van de luchtwaterwarmtepomp ongeveer 2.310 euro bedraagt. Een geothermische warmtepomp verbruikt 3.000 kWh per jaar. De jaarlijkse prijs daarvan is 1.260 euro. De gasfactuur van een gemiddeld gezin wordt berekend op basis van een verbruik van 23.260 kWh. Tegen het gemiddelde tarief van 0,157 euro per kWh betekent dat 3.651 euro per jaar. Conclusie: met een lucht-waterwarmtepomp bespaar je dus 1.341 euro.

* Bron: De Tijd, 16 maart 2022

6% btw bij aankoop van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers

De gasprijzen zullen blijven stijgen. Dat staat buiten kijf. Los daarvan moeten we gewoon af van fossiele brandstoffen. Want oorlog of niet, de energietransitie moet er komen. Daarom besliste de regering om het btw-tarief op zonnepanelen, warmtepompen en zonneboiler te verlagen naar 6%. De maatregel geldt van 1 april tot en met 31 december 2023. Op termijn moet de btw op zonnepanelen zelfs naar 0%.

Conclusie: kies voor een totaalaanpak

In het algemeen kunnen we besluiten dat een warmtepomp steeds interessanter voor je portemonnee wordt. Het blijft een forse investering maar op langere termijn kom je met een warmtepomp voordeliger uit dan met een gasketel. Volgens een berekening van De Tijd zou het verschil in investeringsbedrag tussen beiden in twee tot vijf jaar terugverdiend zijn. Uiteraard zijn er ook andere factoren waar je rekening mee moet houden. Niet elk huis leent zich tot een warmtepomp. Een totaalaanpak is hierbij van cruciaal belang. Schakel hiervoor zeker een van onze experts in. Zij bekijken het volledige plaatje en zoeken samen met jou naar het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw woning.

 

Warmtepomp of gasketel?

Contacteer onze expert voor advies op maat van jouw woning

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?
Technieken

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?

Verwarm jij je woning met accumulatoren of elektrische vloerverwarming? Weet dat er op korte termijn veel verandert. Zo wordt het goedkope nachttarief afgebouwd, om in 2028 helemaal te verdwijnen. Deze maatregel zet een aantal andere wijzigingen in gang die vandaag en vooral morgen een impact hebben op je energiefactuur. We zetten ze in deze blog op een rij. En, we nodigen je uit voor onze webinar op 29 april. Want voor alles is er een oplossing.

Nu lezen