Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Investeren in zonnepanelen? Strak plan. Maar hoeveel heb je er exact nodig? Dat bepaal je niet op een, twee, drie. Het hangt af van je jaarlijkse verbruik en het vermogen van je zonnepanelen. Die berekening voert Ecopuur graag samen met je uit, op maat. Want hoe minder productieverlies en overbodige uitgaven, hoe interessanter voor jou en je portemonnee.

Hoe bereken je het aantal zonnepanelen?

First things first. Voor het berekenen van het juiste aantal zonnepanelen zoeken we naar je jaarlijkse verbruik, het vermogen van je zonnepanelen en de zogenaamde omrekenfactor. Die gegevens toveren we om tot een formule:

Zoals je ziet, wordt het verbruik uitgedrukt in kWh, hoeveel energie je per uur verbruikt. Het vermogen van een zonnepaneel geven we weer in Wattpiek (Wp): het vermogen in de meest ideale en zonnige omstandigheden, de piek. Helaas, met het Belgische klimaat halen we dit piekvermogen nooit door de af en toe bewolkte dagen. Daarom gebruiken we in de formule een gemiddelde omrekenfactor van 0,89 om de echte opbrengst van een paneel te berekenen.

 

We maken het concreet. Stel: je verbruikt 2000 kWh met twee personen. Dan krijgen we de volgende berekening:

2000 kWh / (0,89 x 360 Wp) = 6,24. Je hebt in dit geval een 6 à 7 zonnepanelen nodig.

 

Voor een gezin van twee volwassenen met twee kinderen dat jaarlijks 3500 kWh verbruikt, maken we dezelfde berekening:

3500 kWh / (0,89 x 360 Wp) = 10,92. Je hebt 11 zonnepanelen nodig om je verbruik volledig met zonnepanelen op te vangen.

Maar waarom die formule en geen nattevingerwerk om het aantal uit te zoeken? Waar vind je je jaarlijkse verbruik terug? En wat bepaalt het vermogen van je zonnepanelen? We overlopen het samen met jou.

Het belang van het juiste aantal zonnepanelen

Waarom je het best Ecopuur-experts inschakelt om deze formule te bepalen? Wel, hoe groter je zonne-installatie, hoe meer stroom je produceert. Maar te veel stroom produceren, dat heeft weinig zin. Dat teveel sijpelt door naar het net, waar je een injectietarief voor krijgt. ‘Fijn’ klinkt het, maar dit tarief is lager dan wat jij betaalt als je stroom afneemt van het net. Het is dus belangrijk dat je niet investeert in een te zware installatie tenzij je in de toekomst een groter energieverbruik verwacht.

Hoe efficiënt ga je om met je productie?

Tenzij je voor een thuisbatterij kiest. Dan komt een extra zonnepaneel wel van pas. Hoezo? Een thuisbatterij bewaart stroom die niet meteen verbruikt wordt, waardoor ze niet verder vloeit naar het net. Jij kan dan ‘s avonds of op grijze dagen koken, streamen, de wagen opladen... met je eigen groene stroom, netjes opgeslagen in je batterij. Zo gaat geen enkele zonnestraal verloren. Hoeveel kostbare stroom de batterij kan verzamelen, hangt af van de capaciteit ervan, het aantal zonnepanelen en het weer.

Ook een energiemanagementsysteem voorkomt dat je niet gebruikte groene stroom op het net moet zetten. Produceren je zonnepanelen heel veel energie? Het energiemanagementsysteem detecteert dat – of sterker nog: voorspelt dat aan de hand van online weerberichten – en stuurt zware energieverbruikers als je wasmachine aan. Deze ‘slimme systemen’ houdt Ecopuur in het achterhoofd tijdens de berekening van je aantal zonnepanelen, want ze maken je productieopslag en -verbruik een stuk efficiënter.

Je jaarlijkse en toekomstige verbruik

Je jaarlijkse verbruik staat steevast op je eindafrekening. Toch niet gevonden? Maak zelf een inschatting door per persoon een verbruik van gemiddeld 1000 kWh per jaar te rekenen. Het doorsnee gezin verbruikt 3000 kWh. Let op, die gemiddeldes en je eindafrekening houden geen rekening met jouw toekomstplannen.

Kijk dus vooruit. Ben je van plan een warmtepomp te installeren of aan gezinsuitbreiding te doen? Of denk je eraan een elektrische wagen te kopen? Ook huishoudtoestellen zoals een inductievuur en extra koelkast bepalen je nodige vermogen. Of ga je net voor energiebesparende maatregelen zoals betere isolatie of een slimme thermostaat? Allemaal factoren die je toekomstige verbruikspatroon beïnvloeden en die de experts van Ecopuur in rekening nemen.

Het vermogen van je zonnepanelen

Of je zonnepanelen optimaal hun werk doen, hangt af van verschillende factoren. Denk maar aan de:

  • Oriëntatie van je dak: hoe langer de zon op je dak schijnt, hoe meer opbrengst. Ook zorgt zuidenzon voor een hoger vermogen dan die van het zuidwesten of –oosten.
  • Grootte van je dak: de doorsnee grootte van een zonnepaneel is 1,5 m2. De grootte van je dak bepaalt mee hoeveel er kunnen geplaatst worden.
  • Locatie van je woning: het vermogen ligt hoger wanneer je aan de kust woont of op een plek met gemiddeld koelere temperaturen.

Is je dak te klein voor het nodige vermogen? Vind je het uitzicht van zo een zonnepanelen op je dak maar niets? Of staat je dak niet ideaal georiënteerd voor de zuidenzon? Dan bieden de esthetische zonnepanelen van PIXASOLAR een oplossing. Die worden aan je gevel geplaatst en passen zich als een kameleon aan jouw ontwerp aan. Net zoals zonnepannen. Die versmelten zich met de vorm van je dak, en vallen dus minder op voor het blote oog.

Ecopuur bepaalt het ideale aantal zonnepanelen voor jou

Je ziet het: het belang van het precieze aantal zonnepanelen is groot, en bij de berekening komt wat kijken. Professionals bij Ecopuur analyseren je verbruik, vermogen en omrekenfactor, op maat, rekening houdend met je toekomstplannen. Zo weet je precies hoeveel zonnepanelen te leggen. En kan je je eigen groene stroom ten volste benutten.

Vraag offerte op maat aan

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen
Technieken

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

Ecopuur heeft een primeur vast. We plaatsten voor het eerst een esthetische gevelbekleding met zonnecellen bij een residentiële woning in België. In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen op de daken, maken de Pixasolar-panelen deel uit van de gevelbekleding van de woning. We slaagden erin om met deze zonnecellen het design van het huis naar een hoger niveau te tillen. Een energiegevel met zonnecellen wordt zo een interessant alternatief voor traditionele zonnepanelen.

Nu lezen
Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?
Technieken

Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?

“Dat we intelligenter met onze elektrische toestellen moeten omspringen.” Bart Bossyns, general manager bij BlueSky Energy, windt er geen doekjes om. Tegelijk je vaatwasser, inductieplaat en laadpaal op volle lading laten draaien is verre van slim. Of je zou al voldoende zonnepanelen moeten combineren met een thuisbatterij. Inderdaad, thuisbatterij. The word is out. Maar wat is een thuisbatterij juist? En waarom zou je kiezen voor een zoutwaterbatterij? Welke rol speelt ze in het verhaal van het capaciteitstarief? De ongezouten waarheid van Bart Bossyns.

Nu lezen