Met een warmtepompboiler bespaar je op lange termijn geld en energie. Bovendien verhoogt hij je comfort. Toch blijven we trouw aan de elektrische boiler. Tijd om het volledige plaatje van dit energiezuinige alternatief te schetsen. In deze blog belichten we de werking, voordelen en het financiële plaatje van de warmtepompboiler.
Hoe werkt een warmtepompboiler?
Een warmtepompboiler haalt warmte uit de omgevingslucht of de afgevoerde ventilatielucht. Die warmte verhoogt de temperatuur van de koelvloeistof in de boiler. De compressor verhoogt de druk van de koelvloeistof, waardoor de temperatuur nog verder stijgt en ze gasvormig wordt. Dat gas geeft zijn warmte af aan het water in het boilervat voor je sanitair. Zo verlaagt de druk en wordt het gas opnieuw een vloeistof. En belanden we opnieuw bij het begin van de cyclus.
5 troeven van de warmtepompboiler
De werking van de warmtepompboiler verschilt dus sterk van de andere types. Vooral het gebruik van de warmte uit de omgevingslucht zit daar voor iets tussen. Maar er zijn nog troeven.
- Besparen op energie: de warmtepompboiler gebruikt grotendeels de warmte van de lucht om je sanitair water op te warmen. Daardoor verbruikt hij drie keer minder elektriciteit dan andere types.
- Besparen op je factuur: omdat de boiler minder verbruikt, verlaagt je energiefactuur. En ben je minder afhankelijk van de schommelende energieprijzen. Heb je zonnepanelen? Nog beter, dan hoef je geen elektriciteit van het net af te nemen.
- Goed voor het klimaat: door de omgevingslucht te gebruiken als warmtebron, stoot de warmtepompboiler minder CO2 uit. Enkel de compressor vraagt nog elektriciteit om je vloeistof te verhitten. Maar met zonnepanelen ga je helemaal groen.
- Vlotte installatie: een stopcontact en wat ruimte, meer vraagt de installatie van deze boiler niet.
- Voor grote en kleine waterbehoeftes: van een XXS tot een XXL, deze boiler komt voor in zeven verschillende maten. Alleenstaande of met z’n zessen, met de juiste maat levert deze boiler vlot warm water op vanuit verschillende afnamepunten.
Conclusie? Een warmtepompboiler verkleint je klimaatafdruk, verhoogt je comfort en bespaart je energie en geld.
Het totale kostenplaatje van de warmtepompboiler
Dat is duidelijk: ten opzichte van andere boilers staat de warmtepompboiler enkele treden hoger op de ladder. Maar waar velen écht blijven haperen, zijn de aankoopprijs en installatiekosten. Daarvoor betaal je snel een 3500 euro. Al vullen die uitgaven maar een deel van de kostenpuzzel in. Want na vijf tot tien jaar win je dat bedrag volledig terug. Na hoe lang precies? Dat hangt af van verschillende factoren:
- Je vorige boiler: vervangt de warmtepompboiler een elektrische boiler? Dan is je terugverdientijd vaak korter dan wanneer je een toestel op gas of stookolie vervangt.
- Zonnepanelen: met je eigen zonnepanelen als energiebron voor je boiler, verminder je jouw energiefactuur tot het uiterste. Piekende energieprijzen? Daar voel jij niks van met je zonne-energie, integendeel: je verdient je investering nog sneller terug.
- Slimme sturing: met automatische sturing laat je de warmtepompboiler draaien wanneer de zonnestralen op je panelen schijnen. En zet je jouw zonne-energie maximaal in. Efficiënt en zuinig.
Een premie als beloning
Maar de terugverdientijd kan nóg korter. Want als je kiest voor een warmtepompboiler, kan je vanaf 1 oktober 2022 een premie aanvragen via ‘Mijn VerbouwPremie’. Check eerst even of je aan alle voorwaarden voldoet: welke soort warmtepompboiler installeerde je? Vroeg je deze premie de afgelopen tien jaar al aan? In wat voor gebouw woon je? Afhankelijk van je situatie krijg je tussen de 300 en 810 euro, tot maximum 50% van het factuurbedrag terug. Gebruik de simulator om te zien waarop jij recht hebt.
Bespaar op je energiefactuur en kies toekomstgericht voor de warmtepompboiler.