Vier manieren om goedkoper te verwarmen zonder gas

Vier manieren om goedkoper te verwarmen zonder gas

Energiezuiniger verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzame manier om je woning te verwarmen, te koelen en om je sanitair warm water uit de kraan te laten stromen.

 

 

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

  • Een warmtepomp onttrekt 75% van de energie uit natuurlijke bronnen. 25% komt van elektriciteit. Dit betekent 40% minder CO2-uitstoot en dat maakt deze techniek erg duurzaam.
  • Warmtepompen vragen weinig onderhoud en hebben een lange levensduur.
  • In combinatie met zonnepanelen haal je nog meer rendement uit je installatie.

Wanneer kiezen voor een warmtepomp?

De absolute voorwaarde voor een warmtepomp? Een grondig geïsoleerde woning. En dus leent een warmtepomp zich perfect voor een energetische renovatie of nieuwbouw. Ook belangrijk: een warmtepomp vereist een lagetemperatuurverwarming, denk aan vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

Hoeveel kost een warmtepomp?


De kostprijs hangt af van het type warmtepomp. Een lucht/waterwarmtepomp is het goedkoopst maar haar rendement ligt dan ook iets lager dan de geothermische warmtepomp. Deze is dan weer complexer om te plaatsen en dat bepaalt de kostprijs. Ze gaat wel langer mee en het rendement is hoog door de constante temperatuur van de aarde.

Ook het vermogen speelt een rol: wat is je gezinssituatie, hoe groot is je woning …

De prijs van een lucht/waterwarmtepomp start vanaf 7.500 euro, voor een geothermische warmtepomp moet je rekening houden met prijzen vanaf 15.000 euro (prijzen exclusief btw).


Verwarmen én ventileren met compactaggregaat

Een compactaggregaat of compactmodule is een all-in-one-installatie voor de verwarming én ventilatie van je woning. Compact – het woord zegt het zelf – en dus ideaal voor kleinere woningen.

Wat zijn de voordelen van een compactaggregaat?

  • Vier functies voor de prijs van een: verwarmen, sanitair warm water, koelen en ventilatie.
  • Compact, doordat het verschillende functies bundelt, neemt de installatie weinig plaats in.
  • Onderhoudsvriendelijk.

Wanneer kiezen voor een compactaggregaat?

Is je woning energieneutraal, dan is een compactaggregaat een uitstekende keuze. Grondige isolatie is een absolute must. De installatie leent zich perfect voor kleinere woningen maar houd toch rekening met enkele vereisten. Zo moet je plaats hebben voor een stookruimte waarin alle leidingen uitmonden. Daarnaast heb je ruimte nodig voor een buitenunit.

Hoeveel kost een compactaggregaat?

Een compactaggregaat is een flinke investering. Maar hiervoor heb je wel drie toestellen in een: een warmtepomp, een ventilatiesysteem en een opslagvat voor warm water. Bovendien wordt de warmte verdeeld via ventilatiebuizen, zo bespaar je alvast de op kost van vloerverwarming of radiatoren. Nog een besparing? Het energieverbruik is erg laag. 


Verwarmen met lokale organische pellets

Een pelletketel verwarmt op een milieuvriendelijke manier je woning en je sanitair water en is eenvoudig aan te sluiten op een bestaand verwarmingssysteem. Daarom vormen ze het perfecte alternatief voor een stookolie- of gasketel.

Wat zijn de voordelen van een pelletketel?

  • Pellets zijn duurzaam en milieuvriendelijk. Ze worden lokaal geproduceerd en hout is een hernieuwbaar natuurproduct. Daarnaast verbranden pellets CO2-neutraal.
  • Prijs van pellets is gunstig en stabiel want niet afhankelijk van enkele wispelturige oliereuzen.
  • Verwarming op hoge temperatuur is mogelijk.

Wanneer kiezen voor een pelletketel?

In tegenstelling tot voorgaande opties is een grondige renovatie niet nodig. Wat je wel nodig hebt is ruimte. Een pelletketel neemt immers veel plaats in beslag. Niet alleen de installatie is omvangrijk, je moet ook rekening houden met voldoende stockageruimte voor pellets.

Hoeveel kost een pelletketel?

De keuze voor een pelletketel is een grote investering maar wel een op lange termijn. Houd rekening met prijzen vanaf 10.000 euro. Pellets als brandstof zijn laag in prijs wat dan weer een forse besparing op je energiefactuur betekent.


Sluit je aan op een warmtenet

Een warmtenet, ook gekend als stadsverwarming of blokverwarming is een cv-installatie op grote schaal. Een ondergrondse circulatieleiding aangesloten op een centrale warmtebron. Dat kan een warmtecentrale zijn of een fabriek met restwarmte. De verwachtingen voor warmtenetten  zijn hoog: in 2050 zou de helft van de wijken aangesloten zijn op een warmtenet.

Wat zijn de voordelen van een warmtenet?

  • Altijd en overal duurzame energie zonder dat je er individueel iets voor hoeft te doen.
  • Plaatsbesparing want een compact aftakstation vervangt de cv-ketel en warmwaterboiler.
  • Je kan switchen tussen duurzame energiebronnen zonder dat je daar hinder van ondervindt.

Waar zijn warmtenetten interessant?


Woon je in een dichtbebouwd gebied en in de buurt van een warmtebron (zoals verbrandingsoven of fabriek), dan komt jouw woning hiervoor in aanmerking. Check op de Warmtekaart of dat effectief het geval is.

Wat betekent een warmtenet voor jouw energiefactuur?


Hoe meer woningen en gebouwen kunnen aansluiten, hoe lager de kost per aansluiting. In regio’s met veel collectieve gebouwen (zoals appartementen) met een gemeenschappelijke stookplaats is de aansluitingskost in verhouding nog lager.


Conclusie

Ga je bouwen of verbouwen? Is je huidige gas- of stookolieketel aan vervanging toe? Denk dan goed na over een alternatief. Aardgas is lang niet de enige brandstof. Integendeel, wij bekijken graag met jou welke manier van verwarmen het beste bij jouw woning past. Zodat jij niet meer wakker hoeft te liggen van extreem hoge energiefacturen en toch je comfort bewaart.

Op zoek naar een goedkope manier van verwarmen?

 

Contacteer vandaag onze experts

 

Ecopuur als erkend partner voor jouw zonnepaneleninstallatie
Actueel

Ecopuur als erkend partner voor jouw zonnepaneleninstallatie

Ecopuur is een toonaangevende speler in de sector van zonnepaneleninstallaties. We streven er voortdurend naar om onze expertise en kwalificaties verder uit te breiden, zodat we onze klanten de best mogelijke dienstverlening kunnen bieden. Naast onze erkenning als SMA Advance Solar Installer hebben we nog andere certificeringen en kwalificaties op het gebied van zonne-energie. Profiteer ervan bij je nieuwe zonnepaneleninstallatie!

Nu lezen