Nieuwbouwplannen? Met deze essentials ben je hoge energiekosten slim af

Nieuwbouwplannen? Met deze essentials ben je hoge energiekosten slim af

Hoe komt het dat de energieprijzen blijven stijgen?

Cijfers van de CREG winden er geen doekjes om. Sinds midden 2021 is de prijs voor elektriciteit bijna verdrievoudigd, voor gas zelfs verviervoudigd. Enkele geopolitieke factoren zorgen ervoor dat een kentering nog niet voor morgen is.

  • Forse stijging vraag naar gas door de aantrekkende economie na de eerste coronalockdowns. En dat tegenover een – zeker in Europa – afgenomen aanbod door minder eigen productie en vooral Rusland dat minder gas exporteert.
  • Hoge prijs van steenkool en emissierechten: naast de hoge prijzen van steenkool bepalen dure emissierechten voor gas de stijgende energiekosten.
  • Stijging gasprijzen betekent stijging elektriciteitsprijzen: gascentrales zijn nodig om aan de grote vraag naar stroom te voldoen, vooral nu er relatief weinig is opgewekt door windmolens en ook de nucleaire centrales onder druk staan.

Wat doet de overheid?

De Vlaamse en federale regeringen komen tegemoet met verlaagde tarieven en kortingen. Maar deze inspanningen zijn een druppel op een hete plaat in verhouding tot de extreem hoge prijzen. Sterk ingrijpen ligt moeilijk. Ons land kan bijvoorbeeld de gasprijs niet bevriezen, zoals in Frankrijk, omdat de leveranciers hier geen staatsbedrijven zijn. Wat wel kan is een tijdelijke verlaging van de taksen op elektriciteit. Maar niet alle politici zitten hier op dezelfde lijn.

Hernieuwbare energie als sleutel

Als consument heb je een beperkt aantal tools in handen om de prijs drukken. Zeker als je op het punt staat te bouwen. Ons advies? Investeer dan 100% in hernieuwbare energie. Je bent minder afhankelijk van grote spelers en houdt zo je energiefactuur binnen de perken. Deze essentials maken het verschil:

1. Investeer in een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen

Vanaf 2026 ben je bij nieuwbouw verplicht om je woning te verwarmen met een elektrische warmtepomp. Waarom wachten? Met dit systeem produceert je tot 75% van de benodigde warmte. De overige 25% komt uit aardgas of elektriciteit. Of uit je eigen geproduceerde zonne-energie. Want een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen boost je twee keer de productie en het gebruik van hernieuwbare energie. Een plus voor het klimaat én je factuur.

2. Boost je zelfverbruik met een thuisbatterij

Haal nog meer rendement uit je zonnepanelen en sla je overschot aan energie op in een thuisbatterij’s Avonds wanneer de zon onder is, gebruik jij je zelf geoogste energie om te koken, te wassen, te strijken …. Met een thuisbatterij neem je 30% minder stroom af van het net. Met andere woorden: je wordt tot 70% energie-onafhankelijk. En dat merk je aan je energiefactuur.

In het licht van het nakende capaciteitstarief,  wordt de thuisbatterij nog interessanter. Zo vermijd je immers piekverbruik dat in deze nieuwe tariefberekening afgestraft wordt.

3. Gebruik je energie op het juiste moment

Naast thuisbatterijen zijn er vandaag nog een heleboel andere duurzame oplossingen om het maximum te halen uit jouw zonne-energie. En op die manier je energiekosten in te dijken. Denk maar aan slimme technologieën zoals een energiemanagementsysteem (EMS). Bij overproductie van groene stroom, worden huishousapparaten aangestuurd om dat teveel te compenseren. Wanneer jij ’s avonds thuiskomt, staat bijvoorbeeld je servies droog te blinken in je vaatwasser.

 

4. Warm je water op met een warmtepompboiler of zonneboiler

  • Wat is een warmtepompboiler?

Met een warmtepompboiler warm je water op met energie uit de buitenlucht en maak je amper gebruik van fossiele brandstoffen. In combinatie met zonnepanelen ben je zo goed als onafhankelijk van het net voor je warm water. De boiler zet de opgewekte zonnestroom om in warmte die je kan opslaan in het buffervat. De warmtepompboiler functioneert zo als een warmtebatterij. Door zonnestroom om te zetten in warm water, in plaats van aan het elektriciteitsnet te leveren, bewaar je je eigen energie om later mee te douchen.

  • Wat is een zonneboiler?

Een ander duurzaam en energie-efficiënt systeem voor je warm water is de zonneboiler. Deze bestaat uit zonnecollectoren op het dak en eveneens een buffervat om het warme water in op te slaan. Zonnecollectoren lijken op zonnepanelen, maar ze wekken geen stroom op. De collectoren nemen de warmte van de zon op, en geven deze af aan het water dat door de leidingen in het paneel stroomt.

Kies voor een totaalaanpak

Je ziet: met een mix aan efficiënte technieken bespaar je heel wat energie zonder verlies aan comfort. Integendeel, hoe beter je technieken op elkaar zijn afgestemd, hoe minder zorgen jij hebt. Betrek ons daarom van bij het begin van je bouwplannen. Dan bekijken we samen welke technieken het beste bij jouw woning passen.

Contacteer ons

Ecopuur als erkend partner voor jouw zonnepaneleninstallatie
Actueel

Ecopuur als erkend partner voor jouw zonnepaneleninstallatie

Ecopuur is een toonaangevende speler in de sector van zonnepaneleninstallaties. We streven er voortdurend naar om onze expertise en kwalificaties verder uit te breiden, zodat we onze klanten de best mogelijke dienstverlening kunnen bieden. Naast onze erkenning als SMA Advance Solar Installer hebben we nog andere certificeringen en kwalificaties op het gebied van zonne-energie. Profiteer ervan bij je nieuwe zonnepaneleninstallatie!

Nu lezen