adjusting-temperature-with-thermostat-at-home-2

Je hebt bouw- of renovatieplannen en je wil zoveel mogelijk profiteren van groene stroom? Slim idee. De combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp zijn in dit geval een match made in heaven. Zeker als je het op een clevere manier aanpakt en alle voordelen benut. 

 

Lage energiefactuur

Een warmtepomp is een investering die zich terugbetaalt. Je produceert immers zelf elektriciteit en warmte waardoor je energiefactuur daalt. Zeker in combinatie met een slim gebruik van je zonnepanelen. Centrale boodschap: gebruik zo veel mogelijk energie op het moment dat die geproduceerd wordt. Zo blijf je zelfs onafhankelijk van energieleveranciers.

 

In de zomer is dat geen probleem. Bij veel daglicht, is er immers voldoende energie aanwezig om je compressor op te warmen. Maar wat in de winter als er niet voldoende groene stroom is? Ook dan blijft een warmtepomp een rendabele oplossing.

 

Warmtepomp versus gasketel

Laten we een warmtepomp vergelijken met een gasketel. Een warmtepomp vraagt 5 keer minder energie dan een gasketel. Ofwel: je hebt 5 eenheden gas nodig tegenover een eenheid elektriciteit. Maar elektriciteit is ook 5 keer duurder dan gas. Tussenbalans? De variabele kost, je verbruikskost uitgedrukt in euro, ligt bij beide systemen even hoog. Maar bij een warmtepomp ga je in de zomer een deel terugverdienen. Slotbalans: op jaarbasis ligt je energiefactuur bij een warmtepomp lager.

 

Terugverdienen tijdens de zomer

In de zomer verbruikt je warmtepomp vooral veel groene stroom om je sanitair water te verwarmen. Maar er nog een reden waarom warmtepompen bij warme temperaturen een slimme investering vormen. Je kan er namelijk je huis (beperkt) mee koelen. Geen overbodige luxe met de warme zomers die eraan komen.

 


Koelen tijdens warme zomers

Het principe in een notendop: in de plaats van warm water stuurt de warmtepomp koud of fris water door de vloerverwarming. We onderscheiden twee manieren:

  • Actieve koeling

Bij actieve koeling keer je de werking van de warmtepomp om: de ingebouwde compressor fungeert als dan koelkast en koelt het water. Hier heb je stroom voor nodig. Op dat moment komt de zonne-energie weer kijken want het is warm en dus: veel groene stroom. Zonnepanelen en warmtepompen vullen elkaar perfect aan.

 

  • Passieve koeling

Bij passieve koeling gebruikt de warmtepomp de koelte in de bodem om een aangenaam frisse temperatuur te krijgen in de leefruimten. Dit is het geval bij geothermische waterpompen. Hier komt helemaal geen toegevoegde energie bij kijken waardoor deze vorm van koelen uiterst energievriendelijk is.

 

Onafhankelijk van fossiele brandstof

Met een warmtepomp koop je dus twee toepassingen voor de prijs van één. Maar het belangrijkste argument om hierin te investeren blijft toch de onafhankelijkheid van fossiele brandstof. En de prijs? Die zal in de toekomst dalen. Enerzijds door schaalvoordelen. De vraag naar warmtepompen neemt immers toe. Anderzijds door technologische ontwikkelingen want de toestellen worden steeds efficiënter. In de toekomst is een kleiner, goedkoper toestel voldoende om hetzelfde verwarmingsvermogen te leveren van een groter toestel nu.

De combi warmtepomp & zonnepanelen ook een renderende investering voor jou? Vraag gratis en vrijblijvend een voorstel aan.