Van accumulatieverwarming naar lucht-luchtwarmtepomp: een tevreden klant aan het woord

Van accumulatieverwarming naar lucht-luchtwarmtepomp: een tevreden klant aan het woord

Een lucht-luchtwarmtepomp die verwarmt én koelt? Eigenaar Bart ziet alleen maar voordelen. Jarenlang verwarmde hij zijn gezinswoning met accumulatoren. Tot hij in 2022 bij Ecopuur aanklopte. Al snel kwam de gebruiksvriendelijke en duurzame warmtepomp als alternatief uit de bus. Zonder breekwerk en met een lagere energiefactuur.

Te hoge energiefactuur met accumulatieverwarming

Toen Bart eind vorige eeuw zijn woning bouwde in het landelijke Bachte-Maria-Leerne, was accumulatieverwarming een interessante manier om je woning te verwarmen.  ’s Nachts verbruikte het systeem immers elektriciteit aan een goedkoper tarief om warmte op te wekken en overdag gaf het die af. Maar toen het goedkope nachttarief werd afgeschaft, schoot de energiefactuur de hoogte in. En er waren nog andere nadelen. “Het systeem was niet zo efficiënt”, legt Bart uit. “En zeker niet gebruiksvriendelijk. Of het nu koud of warm was buiten, het systeem warmde ’s nachts toch op. Je kon het overdag niet bijstellen. Ook niet als het binnen te warm werd. Wat vaak het geval was omdat we grote glaspartijen hebben gericht op het zuiden. Dertien jaar geleden hebben we dan ook beslist om twee van de vier accumulatoren te vervangen door een houtkachel. Om op die manier bij te verwarmen in de winter, maar ook voor de gezelligheid en om plaats uit te sparen.”

Warmtepompboiler als opstap voor een duurzame samenwerking

Omdat de energiefactuur steeds hoger werd, besliste Bart rond diezelfde periode ook om zonnepanelen te leggen. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in innovatieve technieken en wist toen al dat ik verdere stappen wou ondernemen om mijn woning te verduurzamen. Tijdens een openbedrijvendag maakte ik kennis met Ecopuur. Toen ik jaren geleden mijn woning isoleerde, schakelde ik hen voor het eerst in voor de installatie van een warmtepompboiler. Die samenwerking beviel me uitstekend. Toen ik op zoek ging naar een alternatief verwarmingssysteem lag de keuze voor Ecopuur dan ook voor de hand. Ze denken mee. Zo wilde ik zo weinig mogelijk breekwerk. Het systeem moest gebruiksvriendelijker zijn en uiteraard zorgen voor een lagere energiefactuur. Allemaal eigenschappen die ons al snel bij de lucht-luchtwarmtepomp, ook wel gekend als aircoheater, brachten.”

“De eerste samenwerking met Ecopuur beviel me zo goed dat ik voor een alternatief verwarmingssysteem niet eens meer gezocht heb naar een ander bedrijf.”

Comfort gestegen. Energiefactuur gedaald

Lost dit systeem nu alle verwachtingen in? “Absoluut. Om je een idee te geven: ’s nachts verbruiken we 3000 kilowattuur minder en overdag is dat min 2000 kilowattuur. We lieten ondertussen ook onze warmtepompboiler door Ecopuur vervangen en met de nieuwere technologie steeg ons rendement wederom. Nog een pluspunt? Het systeem warmt snel op. Als je het ’s nachts op 18 graden zet en je wil ‘s morgens 20 graden, dan heb je meteen resultaat. En dan heb ik het nog niet gehad over het belangrijkste voordeel: de lucht-luchtwarmtepomp koelt ook. Zo hebben we een unit in de slaapkamer die we in de zomer enkele uren voor we gaan slapen aanzetten op 17 graden. Zo is het heerlijk koel in de slaapkamer. Ons comfort is dus behoorlijk gestegen. En dat zonder dat er veel bij kwam kijken.

“Weet je wat zo fijn is aan Ecopuur? De contactpersoon blijft dezelfde. Na drie keer samenwerken, zie je bekende gezichten terug. Dat schept vertrouwen.”

Vertrouwde gezichten van Ecopuur over de vloer

We zijn nu twee jaar verder. Hoe kijkt Bart terug op de installatie én op de service? “Alles verliep erg vlot. Ik herinner me nog dat de medewerker van Ecopuur hier op vrijdagochtend stond en dat er ’s avonds al een gedetailleerde offerte in onze mailbox zat. Ook de timing en planning werden rigoureus opgevolgd. Weet je wat zo fijn is aan Ecopuur? De contactpersoon blijft dezelfde. Na drie keer samenwerken, zie je bekende gezichten terug. Dat schept vertrouwen. Weinig verloop van medewerkers zegt volgens mij ook veel over de organisatie. Altijd een goed teken.

De installatie zelf was in twee werkdagen achter rug. Pas na uitvoerig proefdraaien, verlieten de techniekers de werf. Wat ik verder erg waardevol vind? Hun onderhoudscontract. Binnen enkele maanden komen ze de installatie controleren. En dat zonder dat je hier iets voor moet doen. Het staat automatisch ingepland bij hen. Wat een gemak dat je dat zelf niet moet bijhouden. Alleen maar voordelen dus.”

Je accumulatieverwarming vervangen door een lucht-luchtwarmtepomp? We helpen je graag met advies op maat.

Contacteer ons vrijblijvend

Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?
Technieken

Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?

“Dat we intelligenter met onze elektrische toestellen moeten omspringen.” Bart Bossyns, general manager bij BlueSky Energy, windt er geen doekjes om. Tegelijk je vaatwasser, inductieplaat en laadpaal op volle lading laten draaien is verre van slim. Of je zou al voldoende zonnepanelen moeten combineren met een thuisbatterij. Inderdaad, thuisbatterij. The word is out. Maar wat is een thuisbatterij juist? En waarom zou je kiezen voor een zoutwaterbatterij? Welke rol speelt ze in het verhaal van het capaciteitstarief? De ongezouten waarheid van Bart Bossyns.

Nu lezen
Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?
Technieken

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?

Zonnepanelen op je dak als kmo? Dat levert heel wat voordelen op. Zeker wanneer je een groot dakoppervlak hebt dat momenteel nog onbenut is. Met een gegarandeerde return on investment maak je je bedrijfspand zo futureproof. Mee met de klimaatdoelstellingen, en met een groener imago als eindresultaat. Dat komt van pas, want duurzaamheid dragen je klanten en werknemers steeds hoger in het vaandel. Op zoek naar expertise voor je zonnepaneleninstallatie? Contacteer Ecopuur voor advies op maat.

Nu lezen
De omvormer van je zonnepanelen is defect, wat nu?
Service

De omvormer van je zonnepanelen is defect, wat nu?

Plaats je zonnepanelen? Dan koppel je daar meteen een omvormer aan. Want die zet je energie om in bruikbare groene stroom. Maar wat als je omvormer defect is? Kan het toestel hersteld worden, of vervang je het beter? Vragen die onze servicedienst voor jou beantwoordt in deze blog. Zodat je zo snel mogelijk opnieuw een vlot draaiende omvormer hebt. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Nu lezen
Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?
Technieken

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?

Verwarm jij je woning met accumulatoren of elektrische vloerverwarming? Weet dat er op korte termijn veel verandert. Zo wordt het goedkope nachttarief afgebouwd, om in 2028 helemaal te verdwijnen. Deze maatregel zet een aantal andere wijzigingen in gang die vandaag en vooral morgen een impact hebben op je energiefactuur. We zetten ze in deze blog op een rij. En, we nodigen je uit voor onze webinar op 29 april. Want voor alles is er een oplossing.

Nu lezen