Zo verminder je het lawaai van een warmtepomp: 8 praktische tips

Zo verminder je het lawaai van een warmtepomp: 8 praktische tips

Een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Dat gebeurt aan de hand van een buitenunit, die een ventilator en warmtewisselaar bevat.

Deze ventilator produceert geluid. Dat is logisch, maar soms kan dat geluid storend zijn. Niet alleen voor de bewoners zelf, maar ook voor buren. Gelukkig bestaan er enkele manieren om geluidsoverlast te voorkomen.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

De buitenunit van een warmtepomp produceert ongeveer 40 dB aan geluid. Ter vergelijking; een vaatwasser haalt ongeveer 50 dB en een voorbijrijdende auto ongeveer 85 dB. Een warmtepomp maakt dus wel degelijk lawaai. Maar niet zoveel dat het stoort. Bovendien presteren sommige modellen opmerkelijk beter.

Hoe maak je een warmtepomp stiller?

  1. Zet de buitenunit op een plaats waar ze weinig overlast creëert. Dus niet naast een slaapkamerraam of veranda.
  2. Er bestaan omkastingen voor warmtepompen die het geluidsniveau verlagen. Deze zijn verkrijgbaar bij Ecopuur.
  3. Staat de warmtepomp in de tuin? Zet er dan enkele planten Die dempen het geluid en vormen een visuele barrière.
  4. Plaats het toestel nooit op of pal naast de perceelgrens. Dat zorgt soms voor negatieve reacties van buren.
  5. Trillingsdempers onder de poten voorkomen contactgeluiden.
  6. Warmtepompen van A-merken maken doorgaans minder lawaai dan de goedkopere Chinese varianten.
  7. Zorg dat de ventilator wegblaast van gevoelige ruimtes en buren. 
  8. Gebruik de nachtinstelling. Dan draait de warmtepomp ’s nachts op een lager vermogen en veroorzaakt ze minder geluidsoverlast.

Wist je trouwens dat een geothermische warmtepomp geen buitenunit heeft? Je hoeft jezelf dan geen zorgen te maken over ventilatorlawaai.

Verdacht of ongewoon geluid?

Als de warmtepomp plots veel lawaai maakt of een verdacht geluid produceert, is er misschien een defect. In dat geval komen we graag langs om de installatie na te kijken.

Contacteer ons

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen
Technieken

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

Ecopuur heeft een primeur vast. We plaatsten voor het eerst een esthetische gevelbekleding met zonnecellen bij een residentiële woning in België. In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen op de daken, maken de Pixasolar-panelen deel uit van de gevelbekleding van de woning. We slaagden erin om met deze zonnecellen het design van het huis naar een hoger niveau te tillen. Een energiegevel met zonnecellen wordt zo een interessant alternatief voor traditionele zonnepanelen.

Nu lezen
Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?
Technieken

Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?

“Dat we intelligenter met onze elektrische toestellen moeten omspringen.” Bart Bossyns, general manager bij BlueSky Energy, windt er geen doekjes om. Tegelijk je vaatwasser, inductieplaat en laadpaal op volle lading laten draaien is verre van slim. Of je zou al voldoende zonnepanelen moeten combineren met een thuisbatterij. Inderdaad, thuisbatterij. The word is out. Maar wat is een thuisbatterij juist? En waarom zou je kiezen voor een zoutwaterbatterij? Welke rol speelt ze in het verhaal van het capaciteitstarief? De ongezouten waarheid van Bart Bossyns.

Nu lezen
De opbrengst van je zonnepanelen monitoren
Technieken

De opbrengst van je zonnepanelen monitoren

Heb je een zonnepaneleninstallatie? Dan vraag je je soms af: wekken ze wel voldoende energie op? En waarom schommelt de opbrengst maandelijks? Vragen die onze servicedienst geregeld beantwoordt, en vooral: meteen aanpakt. Ontdek in deze blog hoe je de opbrengst van je panelen nakijkt, waarom die soms schommelt, en wat Ecopuur eraan kan doen. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Nu lezen