De pelletketel: efficiënt verwarmen en een lagere energiefactuur

De pelletketel: efficiënt verwarmen en een lagere energiefactuur

Op zoek naar alternatieve verwarmingssystemen voor gas tijdens deze energiecrisis? Dan is een pelletketel misschien wel iets voor jou. Deze cv-ketel wekt met lokaal geproduceerde pellets warmte op. Vriendelijk voor het klimaat en je energiefactuur. Iets voor jouw woning? Dat hangt er vanaf.

Minimale renovatie

Je woning is toe aan renovatie, maar je portemonnee nog niet. Daarom ga je voorlopig grote structurele ingrepen liever uit de weg. Maar je denkt wel na over een alternatief verwarmingssysteem dat op lange termijn gunstiger is voor het klimaat en je budget.

Een mogelijke oplossing? De pelletketel. Deze cv-ketel wekt warmte op met pellets, kleine cilindrische rolletjes geproduceerd van afvalhout zoals takjes en schors. Het vraagt minimale renovatiewerken, zonder kappen of breken. Want je kan het aansluiten op een bestaand centraal verwarmingssysteem dat nu werkt op gas of mazout. Met een efficiënte, toekomstbestendige installatie in de plaats.

Lekker warm, hoe groot of klein ook

Nog een voordeel? Hoe je ook woont, een oudere starterswoning of nieuwgebouwde villa, de pelletketel krijgt elke ruimte aangenaam warm door zijn hoog warmtegevend vermogen. Ter vergelijking: nieuwe pellets in de ketel hebben intrinsiek hetzelfde effect als een extra houtsblok in de haard. Ook in het tussenseizoen, bij middelmatige temperaturen, kan je de pelletketel aansturen tot een aangename temperatuur.

Wat je wel moet voorzien? Ruimte, in de kelder bijvoorbeeld. Want een pelletketel is volumineus. Het buffervat wordt vergezeld door een enorme opslagsilo, zodat je lang toekomt met je lading pellets.

Ventiloconvectoren versus radiatoren

Hoe de warmte zich verspreid, kies je zelf. Je kan de pelletketel aansluiten op het bestaande verwarmingssysteem, vaak radiatoren. Weet wel: die verwarmen enkel plaatselijk met hun stralingswarmte.

Of je kiest voor efficiënte warmteverspreiding met ventiloconvectoren. Groots in prestaties, klein in formaat. Met een motortje in de behuizing blaast die de warmte van de ketel door de ruimte. Gevolg? Met relatief lage temperaturen vul je een hoge warmteaanvraag in. En dat aan een topsnelheid. Opnieuw goed nieuws voor je klimaatafdruk en portemonnee.

Je budget: isoleren blijft een goed idee

Voor elk verwarmingssysteem moeten we in onze buidel tasten. Het ene systeem weegt meer door op korte termijn, het andere op lange termijn. Zo vraagt de installatie van een pelletketel, met opslagsilo, buffervat en nieuw rookkanaal, ongeveer 25 000 euro van je budget. Dat is uiteraard meer dan de gasketel. Al compenseer je dat prijsverschil op lange termijn.

Zeker met de huidige gasprijzen. Een rekenoefening: vandaag (oktober 2022) betaal je 0.17 euro per kWh voor een pelletketel, voor gas is dat 0.25 euro per kWh. Het verschil lijkt verwaarloosbaar, maar dat is het niet. Want reken je op jaarlijkse basis, dan betaal je 800 tot 1900 euro minder voor een pelletketel. Afhankelijk van je isolatie. Want denk eraan, goede isolatie is op lange termijn altijd in je financiële voordeel. Wat voor ketel je ook kiest. Omdat je warmteverlies tegengaat, en zo veel minder verbruikt.

Hoe duurzaam is een pelletketel

Je hoort wel vaker dat de pelletketel een CO2-neutraal, milieu- en klimaatvriendelijk alternatief is. Klopt, maar dan moet je wel de juiste pellets uitkiezen. Die met een ‘ENplus A1’-label, en liefst ook een ‘Better Biomass’-label. Enkel dan voldoen ze aan de strengste duurzaamheidseisen. Maar wat betekent dat precies?

Gelabelde pellets zijn lokaal geproduceerd, met weinig energie en uit onbehandeld hout. Ze zijn het bijproduct van resthout in Belgische houtzagerijen. Het CO2-neutrale karakter? Dat komt voort uit de gedachte dat de CO2 die vrijkomt bij verbranding opnieuw wordt opgenomen via een ander groeiend bos. Mits goed bosbeheer en de juiste pellets, die enkel met de labels verzekerd worden. Hetzelfde geldt voor de fijnstofuitstoot. Een andere actuele pellettrigger. Maar bij gelabelde, kwalitatieve pellets blijft de fijnstofuitstoot beperkt.

Zoek je een duurzaam alternatief om je van je huis een warme thuis te maken? 

Lees dan de blog 'Vier manieren om goedkoper te verwarmen zonder gas'

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?
Technieken

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?

Zonnepanelen op je dak als kmo? Dat levert heel wat voordelen op. Zeker wanneer je een groot dakoppervlak hebt dat momenteel nog onbenut is. Met een gegarandeerde return on investment maak je je bedrijfspand zo futureproof. Mee met de klimaatdoelstellingen, en met een groener imago als eindresultaat. Dat komt van pas, want duurzaamheid dragen je klanten en werknemers steeds hoger in het vaandel. Op zoek naar expertise voor je zonnepaneleninstallatie? Contacteer Ecopuur voor advies op maat.

Nu lezen
Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?
Technieken

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?

Verwarm jij je woning met accumulatoren of elektrische vloerverwarming? Weet dat er op korte termijn veel verandert. Zo wordt het goedkope nachttarief afgebouwd, om in 2028 helemaal te verdwijnen. Deze maatregel zet een aantal andere wijzigingen in gang die vandaag en vooral morgen een impact hebben op je energiefactuur. We zetten ze in deze blog op een rij. En, we nodigen je uit voor onze webinar op 29 april. Want voor alles is er een oplossing.

Nu lezen