Transparante zonnecellen als alternatief voor ramen

Transparante zonnecellen als alternatief voor ramen

Transparante zonnecellen zijn een interessante oplossing om groene energie op te wekken. In de toekomst zouden we deze in onze projecten kunnen gebruiken.

Heel wat gebouwen hebben een beperkte dakoppervlakte, waardoor ze minder geschikt zijn voor zonnepanelen. Denk maar aan de hoogbouw in een stad. Maar ze hebben wel veel ramen. Transparante zonnecellen zijn dan een interessante oplossing om toch groene energie op te wekken.

Het probleem van doorzichtige zonnecellen

De transparante zonnecellen die momenteel op de markt zijn hebben twee grote nadelen. Eerst en vooral vertonen ze een rode waas. Dat maakt ze ongeschikt voor vensterglas. Daarnaast laat de efficiëntie te wensen over. Want die ligt veel lager dan de 25 procent van een doorsnee zonnepaneel.

De oplossing: een zonnecel met gaatjes

Onderzoekers van het Koreaanse UNIST hebben mogelijk een oplossing. Ze nemen een gewone zonnecel en boren duizenden gaatjes van minder dan 500 nanometer in het substraat.

Het resultaat is een zonnecel die doorzichtig oogt, maar geen rode waas heeft. Je kan het best vergelijken met het glas van een lichte zonnebril. Kleuren blijven dus duidelijk te onderscheiden.

Voordelen van deze techniek

Met een efficiëntie van ongeveer 12 procent is de opbrengst vergelijkbaar met andere transparante zonnecellen. Maar het grote voordeel ligt in het productieproces. Deze geperforeerde zonnecellen zijn eenvoudig te maken. Massaproductie is dus perfect mogelijk.

Nog niet marktklaar

Het is nog even wachten voordat we deze transparante zonnecellen in onze projecten kunnen gebruiken. De onderzoekers willen eerst de efficiëntie opkrikken naar 15 procent. Pas daarna kijkt men naar toepassingen in het echte leven.