State of the art HVAC-installatie voor strak staaltje architectuur

State of the art HVAC-installatie voor strak staaltje architectuur

Wonen en werken combineren op een bijzonder ingewikkeld perceel van 3.700 m². Dat was de uitdaging voor Bontinck Architecture & Engineering en Elbeko. Het resultaat is een strak staaltje architectuur helemaal conform hedendaagse energie-eisen. Dat laatste is de verdienste van Ecopuur.

Minimaal energiegebruik/maximaal comfort

De combinatie wonen/werken is bouwkundig een uitdaging. Ook op het vlak van energietechnieken komt hier heel wat bij kijken. In de eerste plaats de state of the art HVAC-installatie, uitgevoerd door Ecopuur.

Het voordeel van werken met Ecopuur? Wij beschikken over een brede waaier technieken en zijn niet merkgebonden. We zoeken dus case per case naar de beste oplossingen voor een optimaal resultaat. En dat zonder onze missie uit het oog te verliezen: minimaal energiegebruik voor maximaal comfort.

Onze aanpak: meedenken nog voor de eerste steen gelegd is

Lang voor de uitvoeringsfase zitten we mee aan tafel. Ook in dit project was dat onze vraag. Het beste resultaat bereik je immers door mee te denken met de bouwheer, architect en de hoofdaannemer. Zeker in een complex ontwerp als dit was het cruciaal om alle systemen en technieken op elkaar af te stemmen.

Ook na opleveringen loopt onze samenwerking verder. Ecopuur staat eveneens in voor een excellente nazorg met interventies én onderhoudswerken.

Van HVAC tot brandbeveiliging

 • Ventilatie

De twee voorste blokken zijn uitgerust met een ventilatiesysteem D. Onze keuze viel op de ComfoAir Q van Zehnder. De ventielen zijn aangesloten op MBB-boxen van Lindab, die bijzonder geluiddempend zijn.

 • Verwarming en koeling
  • De appartementen worden verwarmd met een General Waterstage-lucht-waterwarmtepomp.
  • In de kantoren zorgt een VRF-systeem voor een eventuele boost en de koeling via plafondcassettes.
  • De gebouwen werden uitgerust met vloerverwarming
  • Kantoren worden gekoeld via plafondcassettes.
 • Brandleiding

We zorgden voor alle brandleidingen en plaatsten brandhaspels en poederblussers.

 • Sanitair

Installatie sanitair en badkamers in de appartementen.

Grootste uitdaging? Het wegwerken van de technieken in de verlaagde plafonds want de beschikbare ruimte was erg beperkt. Maar ook in dit opzicht lag de oplossing in het vooraf uitdenken van een adequaat concept.

Samen voor een sterk resultaat

We kijken terug op een vruchtbare samenwerking. Het was geen doorsnee project maar moeilijk gaat ook. Zeker als de neuzen in dezelfde richting staan en iedereen, zowel architect, bouwfirma en wij, mee aan het roer zitten.

Droogteplan? Recycleer zelf je huishoudelijk afvalwater met Hydraloop
Trends

Droogteplan? Recycleer zelf je huishoudelijk afvalwater met Hydraloop

Komt er straks nog water uit de kraan? Een terechte vraag als je bedenkt dat kurkdroge zomers de laatste jaren meer regel zijn dan uitzondering. De stand van het grondwater is zorgwekkend. Daarom komt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nu met een droogteplan. Iedereen zal een tandje moeten bijsteken om droogte tegen te gaan. Water recycleren is één van de pistes. Hydraloop past perfect in dat plaatje.

Nu lezen
PIXASOLAR, zonnepanelen die gezien mogen worden
Trends

PIXASOLAR, zonnepanelen die gezien mogen worden

Esthetiek en zonnepanelen, het blijft een moeilijk huwelijk. Uiteraard wil je gaan voor duurzaamheid. Maar niet ten koste van architectuur. Herkenbaar? Met PIXASOLAR doorbreek je dit dilemma. Zonnepanelen als dak- of gevelbedekking met een ‘trompe l'oeil-effect’ van bijvoorbeeld marmer. Niemand die het verschil opmerkt. Of toch. Want met deze techniek maak jij het verschil: voor je ontwerp en voor een groener klimaat.

Nu lezen