State of the art HVAC-installatie voor strak staaltje architectuur

State of the art HVAC-installatie voor strak staaltje architectuur

Wonen en werken combineren op een bijzonder ingewikkeld perceel van 3.700 m². Dat was de uitdaging voor Bontinck Architecture & Engineering en Elbeko. Het resultaat is een strak staaltje architectuur helemaal conform hedendaagse energie-eisen. Dat laatste is de verdienste van Ecopuur.

Minimaal energiegebruik/maximaal comfort

De combinatie wonen/werken is bouwkundig een uitdaging. Ook op het vlak van energietechnieken komt hier heel wat bij kijken. In de eerste plaats de state of the art HVAC-installatie, uitgevoerd door Ecopuur.

Het voordeel van werken met Ecopuur? Wij beschikken over een brede waaier technieken en zijn niet merkgebonden. We zoeken dus case per case naar de beste oplossingen voor een optimaal resultaat. En dat zonder onze missie uit het oog te verliezen: minimaal energiegebruik voor maximaal comfort.

Onze aanpak: meedenken nog voor de eerste steen gelegd is

Lang voor de uitvoeringsfase zitten we mee aan tafel. Ook in dit project was dat onze vraag. Het beste resultaat bereik je immers door mee te denken met de bouwheer, architect en de hoofdaannemer. Zeker in een complex ontwerp als dit was het cruciaal om alle systemen en technieken op elkaar af te stemmen.

Ook na opleveringen loopt onze samenwerking verder. Ecopuur staat eveneens in voor een excellente nazorg met interventies én onderhoudswerken.

Van HVAC tot brandbeveiliging

  • Ventilatie

De twee voorste blokken zijn uitgerust met een ventilatiesysteem D. Onze keuze viel op de ComfoAir Q van Zehnder. De ventielen zijn aangesloten op MBB-boxen van Lindab, die bijzonder geluiddempend zijn.

  • Verwarming en koeling
    • De appartementen worden verwarmd met een General Waterstage-lucht-waterwarmtepomp.
    • In de kantoren zorgt een VRF-systeem voor een eventuele boost en de koeling via plafondcassettes.
    • De gebouwen werden uitgerust met vloerverwarming
    • Kantoren worden gekoeld via plafondcassettes.
  • Brandleiding

We zorgden voor alle brandleidingen en plaatsten brandhaspels en poederblussers.

  • Sanitair

Installatie sanitair en badkamers in de appartementen.

Grootste uitdaging? Het wegwerken van de technieken in de verlaagde plafonds want de beschikbare ruimte was erg beperkt. Maar ook in dit opzicht lag de oplossing in het vooraf uitdenken van een adequaat concept.

Samen voor een sterk resultaat

We kijken terug op een vruchtbare samenwerking. Het was geen doorsnee project maar moeilijk gaat ook. Zeker als de neuzen in dezelfde richting staan en iedereen, zowel architect, bouwfirma en wij, mee aan het roer zitten.

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen
Technieken

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

Ecopuur heeft een primeur vast. We plaatsten voor het eerst een esthetische gevelbekleding met zonnecellen bij een residentiële woning in België. In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen op de daken, maken de Pixasolar-panelen deel uit van de gevelbekleding van de woning. We slaagden erin om met deze zonnecellen het design van het huis naar een hoger niveau te tillen. Een energiegevel met zonnecellen wordt zo een interessant alternatief voor traditionele zonnepanelen.

Nu lezen
De opbrengst van je zonnepanelen monitoren
Technieken

De opbrengst van je zonnepanelen monitoren

Heb je een zonnepaneleninstallatie? Dan vraag je je soms af: wekken ze wel voldoende energie op? En waarom schommelt de opbrengst maandelijks? Vragen die onze servicedienst geregeld beantwoordt, en vooral: meteen aanpakt. Ontdek in deze blog hoe je de opbrengst van je panelen nakijkt, waarom die soms schommelt, en wat Ecopuur eraan kan doen. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Nu lezen
Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?
Technieken

Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?

“Dat we intelligenter met onze elektrische toestellen moeten omspringen.” Bart Bossyns, general manager bij BlueSky Energy, windt er geen doekjes om. Tegelijk je vaatwasser, inductieplaat en laadpaal op volle lading laten draaien is verre van slim. Of je zou al voldoende zonnepanelen moeten combineren met een thuisbatterij. Inderdaad, thuisbatterij. The word is out. Maar wat is een thuisbatterij juist? En waarom zou je kiezen voor een zoutwaterbatterij? Welke rol speelt ze in het verhaal van het capaciteitstarief? De ongezouten waarheid van Bart Bossyns.

Nu lezen