Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?

Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?

Opslagsystemen als the next big thing

Sinds 2017 verdeelt Bart Bossyns Greenrock zoutwaterbatterijen voor de Benelux. Dat deze duurzame batterij op zijn pad zou komen, stond in de sterren geschreven. Op zijn dertiende stak hij al zonnecollectoren voor warm water in elkaar en kroop hij samen met zijn vader op daken om zonnepanelen te leggen. Waarom Bart voor de weg van energieopslag koos en niet verder ging in zonnethermie? “Omdat een ‘gratis’-verhaal nooit lang duurt”, legt hij uit. “En dan bedoel ik gratis energie plaatsen op het net om die energie dan tegen een erg lage prijs er terug van af te halen. Naar mijn aanvoelen verlegt de focus zich beter naar opslagsystemen als the next big thing binnen de duurzame markt.

Via een omweg langs Daikin, botste Bart op het Oostenrijkse bedrijf BlueSky Energy. Dat bedrijf heeft vandaag de volledige productie van Greenrock zoutwaterbatterijen in handen.

Van wieg tot wieg

Hoe werkt zo’n zoutwaterbatterij? “Eigenlijk is een Greenrock zoutwaterbatterij niet veel meer dan een stapelbaar kunststof krat, gevuld met zout water”, legt Bart uit. “Als kathode wordt mangaanoxide gebruikt, door synthetisch katoen gescheiden van de anode, waarvoor koolstof-titaniumfosfaat is gekozen. In principe is het verschil met een lithiumbatterij niet eens zo groot.” De constructie is dezelfde, de keuze van materiaal is anders. Lees: milieuvriendelijker.

Ook goed nieuws: “De gebruikte materialen zijn niet giftig en zijn overvloedig aanwezig. Dat in tegenstelling tot kobalt, de met uitputting bedreigde grondstof van lithiumbatterijen. Het fabricageproces van de zoutwaterbatterij is relatief eenvoudig. Bovendien vergt het geen energievretende technieken om ze uit elkaar te halen.”

Verschil vermogen en energie

Voor een ruimer begrip, dompelt Bart ons eerst onder in enkele begrippen uit de fysica. Namelijk het verschil tussen vermogen en energie. Helaas vaak door elkaar gehaald maar cruciaal om uit te leggen wat er in 2022 precies verandert voor je factuur.

Wil je het verbruik in kilowattuur van een elektrisch apparaat berekenen, dan moet je rekening houden met 3 zaken: het vermogen van je toestel uitgedrukt in Watt, het aantal uren dat het toestel voor 1 dag in gebruik is en het aantal dagen per jaar dat het toestel in gebruik is.

“Neem nu een stofzuiger. Die heeft een vermogen van 2000 W. Dat is wat je op dat moment van het net vraagt. Laten we ervan uitgaan dat de stofzuiger éénmaal per week wordt gebruikt gedurende 2 uur. Hoe berekenen we nu het jaarlijkse energieverbruik dat we kennen van op onze factuur? Via deze simpele formule: (aantal uren gebruik) x (aantal dagen) x ((vermogen toestel uitgedrukt in Watt)/1000). Dus: 2 x 52 x (2000 watt/1000) = 208 kWh. Met andere woorden: je stofzuiger heeft een totaal jaarlijks energieverbruik van 208 Kilowattuur.

Nu, dat is nog maar het verbruik voor 1 toestel. In realiteit kunnen er in je woning wel wat meer elektrische toestellen tegelijk actief zijn. Oven, licht, wasmachine … als die allemaal tegelijk aan het draaien zijn, dan komen we aan een piekverbruik. En nu komt de crux. Want je factuur wordt in 2022 berekend op basis van het capaciteitstarief en die neemt de hoogte van de eenmalige piek.”

“In het licht van de wegvallende terugdraaiende teller en het nakende capaciteitstarief, wint die zelfconsumptie aan belang.”

Hoge pieken, hoge energiefactuur

Bart illustreert dit opnieuw met een concreet voorbeeld. “Stel, je komt ’s avonds thuis met je elektrische wagen. En het elektrische verbruik in het huis draait op volle toeren. Laten we even het vermogen van elk toestel in kaart brengen. Zo staat je partner te koken. Met een inductie kookplaat zit je gemiddeld aan 1200 W. De baseload van een woning bedraagt doorgaans 300 W. Dus ondertussen heb je al 1500 W afgenomen van het net. Jij laadt op dat moment ook je elektrische wagen op. Met een thuislader kom je op 2000 W. Met een laadpaal loopt dat al op tot 7000 W. Dus in dat laatste geval zit je al snel aan 8500 W. Nog snel een koffietje, hup 1500 W er bovenop. Als we dan opnieuw de berekening doen op jaarbasis, dan zal dit gecombineerde piekverbruik uiteindelijk op je factuur de doorslag geven. De digitale meter zal iedere maand het kwartier nemen waarin het hoogste vermogen wordt gevraagd van het net. Het gemiddelde van die maandpieken bepaalt hoeveel capaciteitstarief iemand in een jaar moet betalen.”

 

Gedrag veranderen

Achterliggende filosofie van het capaciteitstarief? De consument bewustmaken van zijn energieverbruik en hem zo te stimuleren om er duurzamer mee om te springen. En dat kan door je wagen pas later op de avond op te laden wanneer al je andere apparaten ‘uitgezongen’ zijn. En je vaatwasser zet je in wacht tot de volgende middag zodat hij draait op het moment dat de energie geproduceerd wordt. Kleine ecologische ingrepen die het tarief afvlakken. 

 

“Meer en meer mensen zijn de onzekerheid beu: de plotse afschaffing van de terugdraaiende teller, het capaciteitstarief dat in de lucht hangt.”

Piek afvlakken met thuisbatterij

Maar hoe je ook probeert om je apparaten zoveel mogelijk overdag aan het werk te zetten, de volledige overproductie op het moment zelf opsouperen is onmogelijk. En dan komt een thuisbatterij in the picture. Bart illustreert opnieuw met een concreet voorbeeld. “Die batterij stelt zich in het circuit als gebruiker op en kan 1000 tot maximaal 2000 Watt van de productie binnenhouden. Stel dat je ’s avonds je auto wil opladen dan vraagt die misschien 3000 W. Je batterij kan hier al 2000 W van voorzien. Dat betekent dat je maar 1000 W moet vragen van het net en dus niet die piek van 3000 W. Uiteindelijk scheelt dat een behoorlijke slok op de borrel.”

Wat we uit bovenstaand voorbeeld ook leren is dat totale onafhankelijk van het elektriciteitsnet bijna een utopie is. Doorgaans kun je met een thuisbatterij je zelfgebruik van gemiddeld 30% verhogen naar 70 tot 80%. Is het dan geen optie om zwaardere batterijen te maken? “Neen”, zegt Bart. “Je moet rekening houden met het feit dat er hier in de winter weinig zonlicht is. Net voldoende voor een batterij die 24 uur oplaadt. Verhoog je de capaciteit, dan geraakt je batterij in de winter niet opgeladen.”

Doorbraak op komst?

Onder het motto dat alle beetjes helpen, is een batterij een duurzame aanvulling op je zonnepanelen. Maar hoe komt het dat de techniek tot op heden niet echt doorbreekt?

“De kostprijs”, legt Bart uit. “En de lange terugverdientijd. Maar we zien een kentering. Meer en meer mensen zijn de onzekerheid beu: de invoering van het prosumententarief, de plotse afschaffing van de terugdraaiende teller, het capaciteitstarief dat in de lucht hangt. Al die factoren maakt dat mensen willen anticiperen en zoveel mogelijk energie achter de meter willen houden. We zien ook dat meer en meer bedrijven investeren in groene energie. Dat geeft hen een streepje voor op de concurrentie. En hoe meer mensen een thuisbatterij in huis halen, hoe goedkoper de productie wordt.”

 

Er zit dus duidelijk toekomstmuziek in de thuisbatterij. Maar of dat nu de heilige graal is voor je energiefactuur is nog maar de vraag. Met een thuisbatterij alleen kom je er niet. Je investeert best ook in andere intelligente en duurzame technieken, in domotica ... En bovenal: gebruik je gezond verstand.

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?
Technieken

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?

Verwarm jij je woning met accumulatoren of elektrische vloerverwarming? Weet dat er op korte termijn veel verandert. Zo wordt het goedkope nachttarief afgebouwd, om in 2028 helemaal te verdwijnen. Deze maatregel zet een aantal andere wijzigingen in gang die vandaag en vooral morgen een impact hebben op je energiefactuur. We zetten ze in deze blog op een rij. En, we nodigen je uit voor onze webinar op 29 april. Want voor alles is er een oplossing.

Nu lezen
Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?
Technieken

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?

Zonnepanelen op je dak als kmo? Dat levert heel wat voordelen op. Zeker wanneer je een groot dakoppervlak hebt dat momenteel nog onbenut is. Met een gegarandeerde return on investment maak je je bedrijfspand zo futureproof. Mee met de klimaatdoelstellingen, en met een groener imago als eindresultaat. Dat komt van pas, want duurzaamheid dragen je klanten en werknemers steeds hoger in het vaandel. Op zoek naar expertise voor je zonnepaneleninstallatie? Contacteer Ecopuur voor advies op maat.

Nu lezen