De interesse voor thuisbatterijen groeit en vooral bij wie zonnepanelen heeft. Logisch, want zo kan je meer van je eigen energie verbruiken. Maar is het wel een rendabele investering? Een aantal voor- en nadelen op een rijtje.
Als je zonnepanelen hebt, is het voordelig om zoveel mogelijk van de opgewekte energie zelf te verbruiken terwijl de zon schijnt. Wanneer je overdag niet thuis bent en zoals de meeste mensen vooral ‘s avonds veel energie nodig hebt om te koken, verwarmen en (vaat)wasmachines laten draaien, is een thuisbatterij ideaal. Hiermee sla je de overdag opgewekte energie op om ze ’s avonds zelf te verbruiken. Met de hoge energieprijzen en het capaciteitstarief dat intussen werd ingevoerd - meer betalen als je je verbruik niet spreidt – is het zeker het overwegen waard.
Langs de andere kant: thuisbatterijen zijn nog redelijk duur. Afhankelijk van het vermogen van de batterij gaat het om een inverstering van zo’n 10.000 euro. Terwijl de terugverdientijd vandaag onzeker is. De voormalige premie is weggevallen, hetgeen de terugverdientijd verlengt. Ook de levensduur van de batterij is moeilijk in te schatten, die zit momenteel rond de 10 jaar. En dan zijn er nog de onvoorspelbare energieprijzen. Gaan deze prijzen naar beneden, dan is 10 jaar niet voldoende om de investering terug te verdienen.
Wil je weten of een thuisbatterij in jouw geval interessant is?