Is het slim om te investeren in een thuisbatterij?

Is het slim om te investeren in een thuisbatterij?

De interesse voor thuisbatterijen groeit en vooral bij wie zonnepanelen heeft. Logisch, want zo kan je meer van je eigen energie verbruiken. Maar is het wel een rendabele investering? Een aantal voor- en nadelen op een rijtje.

Als je zonnepanelen hebt, is het voordelig om zoveel mogelijk van de opgewekte energie zelf te verbruiken terwijl de zon schijnt. Wanneer je overdag niet thuis bent en zoals de meeste mensen vooral ‘s avonds veel energie nodig hebt om te koken, verwarmen en (vaat)wasmachines laten draaien, is een thuisbatterij ideaal. Hiermee sla je de overdag opgewekte energie op om ze ’s avonds zelf te verbruiken. Met de hoge energieprijzen en het capaciteitstarief dat intussen werd ingevoerd - meer betalen als je je verbruik niet spreidt – is het zeker het overwegen waard.

Langs de andere kant: thuisbatterijen zijn nog redelijk duur. Afhankelijk van het vermogen van de batterij gaat het om een inverstering van zo’n 10.000 euro. Terwijl de terugverdientijd vandaag onzeker is. De voormalige premie is weggevallen, hetgeen de terugverdientijd verlengt. Ook de levensduur van de batterij is moeilijk in te schatten, die zit momenteel rond de 10 jaar. En dan zijn er nog de onvoorspelbare energieprijzen. Gaan deze prijzen naar beneden, dan is 10 jaar niet voldoende om de investering terug te verdienen.

Wil je weten of een thuisbatterij in jouw geval interessant is?

Vraag gerust raad aan onze experts

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen
Technieken

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

Ecopuur heeft een primeur vast. We plaatsten voor het eerst een esthetische gevelbekleding met zonnecellen bij een residentiële woning in België. In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen op de daken, maken de Pixasolar-panelen deel uit van de gevelbekleding van de woning. We slaagden erin om met deze zonnecellen het design van het huis naar een hoger niveau te tillen. Een energiegevel met zonnecellen wordt zo een interessant alternatief voor traditionele zonnepanelen.

Nu lezen
Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?
Technieken

Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?

“Dat we intelligenter met onze elektrische toestellen moeten omspringen.” Bart Bossyns, general manager bij BlueSky Energy, windt er geen doekjes om. Tegelijk je vaatwasser, inductieplaat en laadpaal op volle lading laten draaien is verre van slim. Of je zou al voldoende zonnepanelen moeten combineren met een thuisbatterij. Inderdaad, thuisbatterij. The word is out. Maar wat is een thuisbatterij juist? En waarom zou je kiezen voor een zoutwaterbatterij? Welke rol speelt ze in het verhaal van het capaciteitstarief? De ongezouten waarheid van Bart Bossyns.

Nu lezen