Ventilatie cruciaal voor gezondheid

Ventilatie cruciaal voor gezondheid

In de strijd tegen COVID-19 breidde het Overlegcomité onlangs het verplichte gebruik van CO2-meters uit. Ruimtes waar zich te hoge concentraties voordoen, moeten voortaan uitgerust zijn met ventilatie- en luchtreinigingssystemen.

Coronacommissaris Pedro Facon ijvert al jaren voor betere ventilatie. Die visie herhaalde hij recent nog in De Tijd. “Slecht verluchte ruimtes zijn niet alleen een paradijs voor het coronavirus, ze liggen tout court aan de oorsprong van verschillende gezondheidsklachten.”

Besmetting door minuscule deeltjes

Besmetting door virussen zoals COVID-19 gebeurt door de uitstoot van minuscule deeltjes via de mond, de zogenaamde aerosolen. Uit onderzoek blijkt dat die kleine partikels bij uitademing urenlang kunnen circuleren. De concentratie van dergelijke partikels moet zo laag mogelijk blijven. Dat kan door aanvoer van verse buitenlucht zodat luchtpartikels de ruimte kunnen verlaten. Een andere optie is luchtzuivering waarbij het aantal deeltjes in de lucht vermindert en de kans op besmetting dus verkleint.

Hoeveel ventilatie is nodig?

De hoeveelheid ventilatie die nodig is om de CO2-concentratie onder een bepaalde actiewaarde te houden hangt af van het aantal personen en de aard van de activiteit in de ruimte. Over het algemeen mag de hoeveelheid CO2 niet hoger zijn dan 900 ppm (deeltjes per miljoen). Let wel: dit geldt enkel voor ‘rustige activiteiten’. Meer inspanning betekent meer CO2 en dus meer nood aan ventilatie.

Garantie op gezond binnenklimaat

Wanneer er geen mechanisch ventilatiesysteem is, moeten ramen en deuren open. Hoeveel personen er in een ruimte kunnen, hangt af van hoe groot de ramen en deuren zijn die geopend kunnen worden. Voor een gezond binnenklimaat is de vuistregel dat per m² volledig openstaand raam vier personen aanwezig kunnen zijn. Per m² geopende deur, zijn dat er zes. Het spreekt voor zich dat deze manier van verse luchtaanvoer in de winter niet gelijkstaat met optimaal comfort.  Met een mechanisch ventilatiesysteem en CO2-meter kan de maximum capaciteit bepaald worden afhankelijk van de grootte en de activiteit die in de ruimte plaatsvindt.

Filter vervangen

Nog een belangrijke kanttekening: vervang en/of reinig tijdig de filters. Bij een D-systeem bijvoorbeeld is het aangeraden de filters na drie maanden te stofzuigen en na zes maanden te vervangen. Luchtfilters bij een ventilatiesysteem D filteren voornamelijk stof uit de buitenlucht. Tegen de grotere virusdeeltjes (coronadeeltjes in aerosol < 0.2 micrometer) is er een matige bescherming. Daarom is het belangrijk om de druk over de filters laag te houden door ze regelmatig te vervangen. Zo kunnen ze altijd voldoende luchtvolume aanhouden en het risico op de verspreiding van virussen beperken.

Meer weten over onze ventilatiesystemen? 

Vraag raad aan een van onze experts.

Ecopuur als erkend partner voor jouw zonnepaneleninstallatie
Actueel

Ecopuur als erkend partner voor jouw zonnepaneleninstallatie

Ecopuur is een toonaangevende speler in de sector van zonnepaneleninstallaties. We streven er voortdurend naar om onze expertise en kwalificaties verder uit te breiden, zodat we onze klanten de best mogelijke dienstverlening kunnen bieden. Naast onze erkenning als SMA Advance Solar Installer hebben we nog andere certificeringen en kwalificaties op het gebied van zonne-energie. Profiteer ervan bij je nieuwe zonnepaneleninstallatie!

Nu lezen