Alles wat je moet weten over ventilatie

Hoe vaak moet ik mijn ventilatie laten onderhouden?

Tweejaarlijks. Wettelijk is dit niet verplicht maar om je ventilatie optimaal te laten renderen én om je binnenklimaat in topvorm te houden, raden we een tweejaarlijks onderhoud aan. Wat houdt dit in? Bij een ventilatietype D stofzuigen we de filter of vervangen we hem. Deze service zit standaard in ons onderhoudsplan. Afhankelijk van het type onderhoudsplan brengen we meteen ook een aantal reservefilters mee zodat je die zelf om het jaar kan vervangen. Wat doen we nog? Zowel Ventilatietype D als C+ bestaat uit verschillende losse onderdelen die we een voor een nakijken en reinigen.

Waarom moet ik mijn ventilatiekanalen laten reinigen?

Ventilatiesystemen D en C+ voeren vervuilde binnenlucht af en type D brengt daarnaast ook nog frisse buitenlucht naar binnen. Na verloop van tijd hopen (fijn) stof, vuil en bacteriën zich op langs de wanden en in de luchtkanalen. Wil je een gezond binnenklimaat behouden en je ventilatie optimaal laten werken, dan is periodieke reiniging een must.

Laat je ventilatie nakijken

Wat doet ventilatie voor mijn binnenklimaat?

Alles! Met ventilatie hou je niet alleen de lucht zuiver, ook het CO2-niveau en de luchtvochtigheid worden gereguleerd. Werkt je ventilatie niet meer naar behoren, dan hopen CO2, fijn stof en bacteriën zich op. Gevolg: je krijgt last van droge ogen, hoofdpijn, een geïrriteerde keel… Ook voor het interieur van je woning is dit nefast. Ontdek hier alles over goede ventilatie als must voor een gezond binnenklimaat.

Hoe vaak moet je je ventilatiekanalen laten schoonmaken?

De frequentie hangt af van een aantal factoren. Woon je bijvoorbeeld op een plek waar veel luchtverontreiniging is, dan zullen je kanalen sneller vervuild geraken. Groot of klein gezin, veel of weinig thuis… maakt allemaal een verschil. Ook de aard van je ventilatiekanalen. Platte kanalen uit kunststof vragen minder reiniging dan ronde metalen kanalen.

Op deze signalen moet je letten: 

Schroef het ventiel van je ventilatie af en bestudeer de luchtkanalen. Zie je veel stof, dan is het hoog tijd voor een reiniging.Andere signalen: lawaaierige ventilatie, hoge luchtvochtigheid, toenemende last van rode ogen, hoofdpijn, hoest of allergieën.

Nood aan een onderhoud? Contacteer ons


servicecoördinator Dries

Wat kan je zelf doen om je luchtkanalen te reinigen?

Preventie kan nooit kwaad. Enkele eenvoudige doe-het-zelftips

  • Reinig de filters bij ventilatietype D om het half jaar.
  • Vervang  de filters om het jaar (bij ventilatietype D).
  • Houd de ventielen proper. Gebruik een vochtige doek met wat detergent
  • Verwijder het stof rond het ventiel

Vragen over het onderhoud van je ventilatie?

Contacteer servicecoördinator Dries

© 2024 Ecopuur
Webdesign thinline.be