PV-installatie voor kantoorgebouw van de toekomst

PV-installatie voor kantoorgebouw van de toekomst

Duurzaamheid en gezondheid hand in hand

Wij zijn niet de enigen die intrek nemen in In The Yard. Ook collega’s van de Camino-groep en andere bedrijven zullen hier samenwerken. Wat deze werkplek zo bijzonder maakt? Uiteraard de duurzame bouwtechnieken, maar ook de focus op het welzijn van de medewerkers.

Finnegan legt uit. “Duurzaamheid en gezondheid gaan trouwens hand in hand. Zo sturen we de verlichting aangepast aan de hoeveelheid daglicht en is er veel aandacht voor een doorgedreven ventilatie en luchtfiltering. De verwarming en koeling anticiperen automatisch op de weersvoorspellingen, het aantal aanwezigen en zoveel meer. Met een vernuftig gebouwbeheersysteem heeft het gebouw als het ware een eigen brein.
Ook de groene daktuin met rondom de kantoren heeft een cruciale functie. Natuur heeft sowieso een gunstige impact op het brein, maar ook voor het rendement van de zonnepanelen speelt de extensieve daktuin een rol in verkoeling op hete dagen.”

Zonnepanelen en groendak: match made in heaven

Die zonnepanelen werden gelegd door Ecopuur. Vanaf het begin zaten we mee rond de tafel. Geen overbodige luxe als je weet dat dit complex 5.000 vierkante meter kantoren omvat en 2.500 vierkante meter opslagruimte. “Ecopuur dacht mee over de oriëntatie. Zo liggen de panelen gericht naar het oosten en het westen in de plaats van naar het zuiden. In de context van kantoren is dat logischer omdat we hier vooral van ’s ochtends tot ’s avonds stroom nodig hebben.

Ook berekenden ze het aantal panelen dat nodig was om het volledige verbruik te dekken. En dat is heel wat. Denk maar aan geothermie in combinatie met warmtepompen, plafondkoeling, ventilatiesysteem met warmteterugwinning, een regenwateropslag van 20.000 liter, waterbesparende sanitaire toestellen enzovoort.”

Slimme brein van het gebouw

Het neusje van de zalm in dit complex is het gebouwmanagementsysteem. “Hierdoor kunnen alle technieken en installaties met elkaar communiceren. Het interessante aan Ecopuur? Ze bekijken het geheel en komen met een geïntegreerd voorstel, rekening houdend met het gebouwmanagementsysteem. Zo zorgden ze mee voor de koppeling tussen dit systeem en de omvormers. Is er bijvoorbeeld een overaanbod aan stroom, dan stuurt het managementsysteem die overtollige stroom naar onze laadpalen. De auto’s die hierop aangesloten zijn, fungeren vervolgens als batterijen. Zo moeten we geen stroom terug op het net zetten. Ook voor het net is dat een voordeel want we vermijden overbelasting. In totaal liggen er nu ruim 600 panelen met een vermogen van 230 kWp.”

Blauw-groene ingrepen

Een van de eyecatchers van dit project? De groene daktuin. Niet alleen aangenaam om te connecteren, ook energetisch speelt de groene dakbedekking een rol. “De plantjes bedekken de zwarte roofing waardoor het dak trager opwarmt. Bijgevolg raken de zonnepanelen ook minder snel verhit en is hun rendement hoger. Die groene bedekking ligt ook langs de panelen op de andere daken.

We brachten niet alleen de PV-installatie aan, ook over waterhergebruik hebben we nagedacht. Onze oplossing? De hydraloop die douchewater filtert zodat het nadien nog eens kan gebruikt kan worden als toiletspoeling. Het water gebruikt voor de douches is regenwater waardoor we ook deze bron 2x kunnen gebruiken alvorens af te leiden naar de riolering.

Werken aan én in het kantoor van de toekomst

Op dit moment ligt alles klaar voor gebruik. Als toekomstige gebruikers plukken we binnenkort de vruchten van ons eigen werk. Spannend. Voor het zover is, vragen we Finnegan hoe hij terugkijkt op onze samenwerking. “Ecopuur heeft dat efficiënt aangepakt. Zowel de verkoopsfase, als de installatie verliep zoals het hoorde. Ze dachten mee na over nieuwe toepassingen en kwamen steeds beloftes na. Ook in hun communicatie waren ze open. Met zo’n grote groep partners, elk met een eigen planning en deadlines, is dat cruciaal. Allemaal positief, dus.”

Als bedrijf zonnepanelen laten installeren? Contacteer Ecopuur voor advies op jouw maat

Contacteer Ecopuur


Heb je deze realisaties al gespot?

Alle realisaties

© 2024 Ecopuur
Webdesign thinline.be