Ecopuur denkt net als wij twee stappen vooruit

Ecopuur denkt net als wij twee stappen vooruit

Slimme koppeling tussen warmte-, afval en energiestromen

De Gentse coöperatie DuCoop is de drijvende kracht achter de duurzaamheidsinitiatieven van De Nieuwe Dokken. Dit nieuwe stadsdeel profileert zich als klimaatneutrale wijk en trekt volop de kaart van hernieuwbare energie. Zo’n 400 woningen, een sporthal, een crèche, een school, kantoren en enkele horecazaken zijn ingericht met slimme technologieën.

“Wij werken op drie pijlers”, legt Lieven uit. “Een eerste is water. Zo zuiveren we al het afvalwater van de woonwijk en hergebruiken dat. Een tweede pijler is energie. Hierbij winnen we warmte terug uit afvalwater. Ten derde produceren we biogas uit keukenafval en zwartwater (geconcentreerd toiletwater). Zo winnen we ook nutriënten terug die we als meststof recupereren. 

Daarnaast ontwikkelen we ook hernieuwbare energie op de site. We zetten volop in op zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen enzovoort. Hier hebben we ons eigen energiemanagementsysteem aan gekoppeld om al die energiestromen te centraliseren en te optimaliseren. Niet alleen op wijkniveau maar ook op individueel niveau lezen we slimme meter-data van onze bewoners uit.” 
 

Zonne-energie als onmisbare schakel

Als hernieuwbare energie de sleutel is, dan zijn zonnepanelen vanzelfsprekend. “Koken kost geld. Zo vraagt de waterzuivering massa’s pompenergie. Daarnaast gebruiken we warmtepompen en laadpalen. Wil je dit bolwerken? Dan heb je veel stroom nodig. Groene stroom, uiteraard. Zonnepanelen waren dus van bij aanvang een must."

"Voor de eerste bouwfase hebben we met een andere leverancier zonnepanelen met een vermogen van 78kW gelegd. Weet dat sommige gebouwen wel veertien verdiepingen tellen. Op de top van deze gebouwen heb je vaak kleinere dakoppervlaktes, hogere eisen naar windstabiliteit en valbeveiliging. Veel leveranciers van zonnepanelen haakten hierdoor af.”

Beter een goede buur dan een verre vriend

De zoektocht naar een bereidwillige installateur duurde dus wat langer. Tot ze op een dag kennismaken met één van de nieuwe bewoners. “Ons kantoor bevindt zich ook in De Nieuwe Dokken. Met het voordeel dat we het systeem van dichtbij kunnen opvolgen en verder verfijnen. En ook, je leert je buren kennen. Zo kwam ik op een dag in contact met Ecopuur-medewerker Alexander Eeckhout. We zaten meteen op dezelfde golflengte. Ecopuur denkt net als wij twee stappen vooruit. Ze gaan steeds op zoek naar de nieuwste technologieën.”


Samen de bouwsector vergroenen

Initieel wilden we graag PV panelen verwerken in de gevels en de platte daken van de gebouwen. Een eerste piste waren PV-panelen verwerkt in de gevels en platte daken. Maar tussen droom en daad zitten praktische bezwaren en helaas ook strenge brandweernormen voor hoogbouw. Het plan was nog te innovatief. Alexander zocht verder naar andere oplossingen. Resultaat? Met Ecopuur konden we tot meer dan 52kWp extra zonnepanelen aanleggen, waaronder ook op de daken in hoogbouw. “Ik kijk dus tevreden terug op onze samenwerking. Ook tijdens de installatie. In de nasleep van de COVID-pandemie duurde de levering van vooral omvormerelectronica een stuk langer. Maar ondertussen hield Ecopuur de lijnen steeds kort waardoor we wisten waar we aan toe waren. Ik ben zelf ook erg onder de indruk van het nieuwe kantoorgebouw dat Durabrik en Ecopuur realiseerde in Drongen. Het is fijn om dezelfde waarden te delen. Ze willen net als wij de bouwsector vergroenen. Dus wie weet breien we ooit een vervolg aan de samenwerking.”

Als bedrijf zonnepanelen laten installeren? Contacteer Ecopuur voor advies op jouw maat. 

Contacteer Ecopuur


Heb je deze realisaties al gespot?

Alle realisaties

© 2024 Ecopuur
Webdesign thinline.be