Duurzame tuinplanten dankzij zonne-energie

Duurzame tuinplanten dankzij zonne-energie

Vertel eens iets meer over Bloemisterij De Muizelaar?

“Meer dan dertig jaar geleden heb ik de kwekerij van mijn vader overgenomen. Toen lag de focus nog op snijbloemen. Vandaag kweek ik tuinplanten als Dianthus, Muehlenbeckia, Gaultheria en Mandevilla. Vooral in serres, met een totaal van 12.000 vierkante meter en ook één hectare buitenteelt. Ik ontvang de stekjes van andere telers en kweek ze op tot ze klaar zijn om naar de handel te vertrekken.”

Waarom besloot je om te investeren in zonnepanelen?

“Het oppotten van plantjes gebeurt volledig machinaal. Dat vraagt al behoorlijk wat energie. Daarnaast worden onze stekjes vorstvrij opgekweekt. Bijgevolg moeten we in de winter soms bijstoken tot zo’n 6 °C. Alles samen kom ik aan een verbruik van 45.000 kWh op jaarbasis. Best veel, zeker met de huidige energieprijzen. Dat is de financiële motivatie. Daarnaast was ook de impact op het milieu een drijfveer. In onze sector moet je wel verduurzamen, wil je nog meetellen. Ik heb eerst de piste van windenergie onderzocht. Maar al snel werd duidelijk dat de ligging niet ideaal was. Via mijn broer ben ik dan bij Ecopuur terechtgekomen.”

Hoe verliep de samenwerking?

“Ik kijk tevreden terug op de samenwerking. Op basis van mijn verbruiksgegevens berekenden we hoeveel panelen ik nodig heb voor een maximaal rendement. In totaal ligt er nu een honderdtal zonnepanelen.

Tussen het ondertekenen van Ecopuurs verkoopsvoorstel en de effectieve installatie zat wel wat tijd. Maar eens de installatie zover was, ging het erg snel. Tot nu toe bespaar ik maandelijks ruim 500 euro. In de winter kan dat mogelijks iets minder zijn. Wat ik ook interessant vind, is het digitale programma waardoor ik in realtime kan zien wat de opbrengst van mijn panelen is.

Ik had Ecopuur ook gevraagd om te berekenen of een batterij voor mij interessant zou zijn. Maar daarvoor zijn mijn bedrijf en verbruik iets te klein. Ik ben tevreden met de situatie zoals die nu is.”

Als bedrijf zonnepanelen laten installeren? Contacteer Ecopuur voor advies op jouw maat!

Contacteer Ecopuur


Heb je deze realisaties al gespot?

Alle realisaties

© 2024 Ecopuur
Webdesign thinline.be