Zon als energiebron voor historische wijnhandel

Zon als energiebron voor historische wijnhandel

Wonen en werken in een beschermd landhuis

Een wijnhandel op een historische hoeve, op het platteland, waar werken en wonen samengaan. Een dromerig plaatje, maar ook met een hoge energiefactuur op het einde van de maand. Daarom keken de eigenaars uit naar duurzamere energiealternatieven. Samen met Alexander van Ecopuur zochten ze naar toekomstgerichte oplossingen om deze factuur binnen de perken te houden.

Hoogste rendement uit maximum aantal zonnepanelen

“Ik heb met de eigenaars alle opties bekeken, maar die bleken al snel beperkt”, legt Alexander uit. “Het gaat hier immers over een beschermd gebouw en dus ben je gebonden aan strenge regels. Je mag niet zomaar nieuwe ramen plaatsen of de gevels isoleren. Een warmtepomp is door de slechte isolatie ook uitgesloten.

De enige optie die dan nog overblijft? Zonnepanelen. Een vrij eenvoudige energetische ingreep zonder fundamentele aanpassingen aan het unieke karakter van het gebouw. Vooral omdat we ze konden plaatsen op het dak van een bijgebouw. Aan de achterkant en met een ruime dakoppervlakte goed voor zestig zonnepanelen.

In totaal beschikt het domein nu over een vermogen van 19200 Wattpiek. Dat is trouwens het maximum wat je in België kan plaatsen zonder dat je een extra vergunning nodig hebt. Maar hiermee is de stroombehoefte van zowel de wijnhandel, als de woning gedekt.”

 

Samenwerking op een leien dak

Bijkomende uitdaging bij de plaatsing? De natuurleien dakpannen op het bijhuis. Natuurlei is broos en bij de montage moet je erg omzichtig te werk gaan. “Gelukkig konden we hier rekenen op de expertise van dakwerker Vanquaille. Zij hadden ons trouwens in contact gebracht met de wijnhandel.

Vanquaille is gespecialiseerd in historische gebouwen. Hun vakmanschap kwam dus goed van pas bij deze zestiende-eeuwse hoeve. Zo hadden zij het voorbereidende werk al gedaan. Wij moesten enkel nog de panelen aanbrengen op de montagestructuur.

Een samenwerking die zijn vruchten afwerpt. Het resultaat voldoet aan de verwachtingen van de eigenaar want die heeft ondertussen Ecopuur geëngageerd voor een andere woning.”

Fotografie Artifix

Als bedrijf zonnepanelen laten installeren? Contacteer Ecopuur voor advies op jouw maat

Ik neem contact op


© 2024 Ecopuur
Webdesign thinline.be