Meer energietechnieken voor een minimalistisch resultaat

Meer energietechnieken voor een minimalistisch resultaat

Tijdloos comfort voor minimalistische villa

Een minimalistische villa was de uitdrukkelijke opdracht van de bouwheer. Voor Evelien Verpoest, projectleider afwerking bij totaalaannemer Elbeko, was dit een bijzonder project om fier op te zijn. De villa staat er ondertussen: een ingetogen ontwerp dat opvalt in zijn soberheid. Met een interieur tot in de laatste details afgewerkt met materialen als natuursteen, inbouw kraanwerk en een bijzondere groene patio.

Technieken wegtoveren

“Het was een uitdagende opdracht”, legt Evelien uit. “De grootste moeilijksgraad: de bouwheer wou geen enkele techniek zichtbaar. Dat in combinatie met een minimalistische bouwstijl vroeg om creatieve oplossingen. Gelukkig was Ecopuur niet aan zijn proefstuk toe en kon ik rekenen op de expertise van projectleider Mathias.”

Warmte uit de grond, koude lucht uit het plafond

Voor verwarming en sanitair warm water liet de bouwheer een geothermische warmtepomp installeren. Maar de grootste uitdaging was het wegwerken van airco en de ventilatie. Evelien: “De klassieke roosters hebben we daarom vervangen door subtiele lijnroosters op maat gemaakt en verwerkt in plafonds en kasten. Een huzarenwerk. De sleuven moesten tot op de vierkante meter en kubieke meter uitblaas berekend worden. Is de opening te klein, dan ontstaat de kans op fluiten. Is de sleuf te groot, dan ontstaat er een koude tocht. Mathias is dan ook erg secuur te werk gegaan met de ontwerpplannen van het maatwerk naast zich. Het resultaat? Je ziet niets. Missie geslaagd.”

Voor alles een esthetische oplossing

“Idem voor de inbouwkranen, die ingebouwd moesten worden in natuursteen. Ook hier kon ik rekenen op het precisiewerk van Ecopuur. Bijkomende uitdaging: de bouwheer wenste overal kranen met een sensor. Samen met Ecopuur zijn we op zoek gegaan naar een esthetische oplossing: een elektrische installatie onder elke kraan en met een meubel op maat zodat je er niets van ziet.”

Design ventilatieroosters

De bouwheer van deze villa wist heel goed wat hij wou. Zo was ook akoestiek een belangrijk gegeven. “We hebben akoestische deuren geplaatst die de ruimte van onder tot boven afsluiten. Bij een normale deur moet je onderaan 1 cm openlaten voor luchtafvoer en -invoer. Anders kan de deur vacuüm trekken. We hebben dit opgelost met een aangepast ventilatieontwerp voor het ventilatiesysteem D met in elke ruimte een luchtaan- en afvoer. Maar ook hier: die mocht het minimalistische ontwerp niet in de weg staan. Ecopuur ging op zoek naar design ventilatieroosters. Om die te installeren is opnieuw het voorbereidende werk cruciaal: je moet de roosters immers vóór montage uitregelen.”

“Onzichtbare technieken in combinatie met minimalistische bouwstijl vraagt om creatieve oplossingen. Gelukkig was Ecopuur niet aan zijn proefstuk toe en kon ik rekenen op de expertise van projectleider Mathias.” – Evelien Verpoest

High-end afwerking

Of Evelien nog met Ecopuur in zee wil? “Graag, het was geen evidente opdracht maar met hen aan mijn zij was ik gerustgesteld. Ik wist dat ik blindelings op hen kon rekenen. Aan alles merk je dat ze de high-end afwerking goed in de vingers hebben. Ze respecteren de esthetiek van het ontwerp en stemmen hun technieken daar zo goed mogelijk op af. Daarnaast is hun communicatie glashelder, wat het op mijn beurt makkelijk maakt om de klant te informeren. En of die klant tevreden is? Reken maar van ja. Dat is tenslotte het enige dat telt.”

INTERIEUR: imore
UITVOERDER TOTAALPROJECT: elbeko
ONTWERP (EXTERIEUR): Lab32 architechten
FOTOGRAFIE Cafeine.be


Heb je deze realisaties al gespot?

Alle realisaties

© 2024 Ecopuur
Webdesign thinline.be