Houtskeletbouw en energiezuinige technieken: een duurzaam huwelijk

Houtskeletbouw en energiezuinige technieken: een duurzaam huwelijk

De reden van deze succesvolle samenwerking hoef je niet ver te zoeken. De neuzen van Ecopuur en inhout staan immers in dezelfde richting: energiezuinig wonen. Voor inhout betekent dat bouwen met natuurlijke en hernieuwbare materialen. Jonas en Lana kozen dan ook bewust voor deze aannemer. Ze gingen all the way voor houtskeletbouw met een negatief E-peil.

Houtskeletbouw en hernieuwbare energie

Ondertussen woont het gezin er ruim twee jaar. Het resultaat mag er zijn, een nieuwbouw die opvalt door hoogwaardige materialen en technieken. De woning is, op de kelder na, gebouwd in houtskelet. Ook in het interieur krijgt hout een hoofdrol in subtiel samenspel met veel wit en warme tinten. Comfort straalt je tegemoet. En daar zitten de technieken zeker voor iets tussen. De bouwheer koos voor zonnepanelen, een geothermische warmtepomp, vloerverwarming en ventilatie type D. Onlangs kwam hier ook een thuisbatterij bij.

Hoe kwamen jullie bij Ecopuur terecht?

Lana: “We hadden salesmedewerker Dries Verschueren ontmoet op Batibouw en dat was van bij het begin een aangenaam contact. Dries heeft nog geholpen op de werf. Ook met Jonas Timbreur, die later als projectleider alles heeft opgevolgd, was er een klik. De manier waarop Ecopuur samenwerkte met inhout stelde ons meteen gerust.”

Femke Gillis, projectleider inhout: “Voor mij was het de eerste keer dat ik met ecopuur samenwerkte. Ik ben blij dat ik kon terugvallen op een betrouwbare partner. Een passiefwoning verschilt in veel opzichten van een gewone woning. Je moet echt wel over de nodige expertise beschikken om dit tot een goed einde te brengen.”

Wat waren de grootste uitdagingen in dit project?

Femke: “De passiefwoning is voorzien van een luchtdichte schil. De integratie van de technieken vraagt in dat geval wat creativiteit. Je kan niet zomaar gaten boren om daarin leidingen door te trekken. De grote meerwaarde was dat Ecopuur van bij de ontwerpfase bij het project betrokken was. Zo konden de leidingen vooraf geïntegreerd worden in het ontwerp.

Grootste achilleshiel van dit project? De ventilatie. Ultrabelangrijk in een passsiefwoning. Ook hier kwam Ecopuur met inventieve oplossingen op de proppen. Al zijn we tijdens de ontwerpfase af en toe opnieuw achter de tekentafel moeten kruipen. En ook op de werf was bijsturing nodig.”

Lana: “Die ventilatie heeft in het begin inderdaad wat voeten in de aarde gehad. Aanvankelijk kozen we voor ventilatie type D, dus met warmterecuperatie. Maar na een warme zomer in ons nieuwe huis, bleek dat bijkomende koeling – naast de passieve koeling van de vloerverwarming – geen overbodige luxe was. We hebben onze ventilatie na twee jaar geüpgraded met ComfoCool die de woning koelt met behulp van het ventilatiesysteem. Deze koelt de zuivere lucht actief af en verspreidt die op een aangename manier door het hele huis.

De installatie lieten we tijdens de kerstvakantie uitvoeren. Jonas van Ecopuur was ook dan vlot bereikbaar. Alles werkt nu perfect.”

Hoe kijken jullie terug op de samenwerking met Ecopuur?

Femke: “Ecopuur werkt constructief samen. Ze hielden zich stipt aan de planning die ik vooropgesteld had. En vooral: ze denken mee. Ze stellen de juiste vragen waardoor je zelf ook meer proactief nadenkt. Kortom, als je met hernieuwbare energie wilt werken, dan kan ik mij geen betere partner voorstellen.”

Lana: “Ik kan dat alleen maar bevestigen. Ze zijn erg bereikbaar en spelen kort op de bal. Onlangs hebben we een thuisbatterij laten installeren. We hadden Ecopuur in oktober gecontacteerd en zij hebben ervoor gezorgd dat de installatie en de goedkeuring voor het einde van het jaar beklonken was. Zo konden we nog net op tijd profiteren van een premie.

Wat ik ook erg waardeer is dat ze nuchter zijn. Toen we hen contacteerden met onze vraag om een thuisbatterij te installeren, hebben ze grondig onderzocht of we hier wel een voordeel mee deden. Zij waren voorzichtiger dan wij. Het is dus zeker niet zo dat ze ons zomaar iets aanpraten. Ik raad hen dan ook met een gerust geweten aan bij vrienden en kennissen.”

FOTOGRAFIE: Tina Verschaeve


Heb je deze realisaties al gespot?

Alle realisaties

© 2024 Ecopuur
Webdesign thinline.be