Futureproof nieuwbouw met zuiderse toets, ongebonden aan de tijd

Futureproof nieuwbouw met zuiderse toets, ongebonden aan de tijd

Ontwerp en energietechnieken ongebonden aan de tijd

Waar ze oorspronkelijk de woning wilden renoveren, kozen de opdrachtgevers toch voor nieuwbouw. Wat ze voor ogen hadden? Een strakke, ruime villa met hoog plafond, tegelijk met een warmgezellige toets. Aangepast aan hun levensstijl. “Eropuit trekken tijdens de kindervakanties is met ons beroep minder evident. Daarom integreerden we het vakantiegevoel in onze eigen woning, met als vertrekpunt: het zuiderse Ibiza.” Nog een vereiste? Ze wilden een woning ongebonden aan de tijd. Ontwerpmatig, maar ook energetisch. “Onze praktijkruimtes vandaag kunnen in de toekomst omgebouwd worden. Tot badkamer en slaapkamer bijvoorbeeld. Daar zorgde Ecopuur voor, alle leidingen en sanitaire voorzieningen zijn met deze langetermijnvisie geïnstalleerd.”

Van boven tot onder: een futureproof totaalproject

Van boven tot onder is de woning voorzien van futureproof energietechnieken. Zo kozen de opdrachtgevers voor ventilatie en passieve koeling. Op de eerste verdieping loopt die langs het betonnen plafond, op het gelijkvloers via het valse plafond. Die koeling wordt gecombineerd met een geothermische warmtepomp en welgeteld 48 zonnepanelen. “Die wekken meer energie op dan we verbruiken, zo dragen we ook bij aan het net. Nu, omdat de overproductie zodanig optelt, en onze energiepieken vooral ‘s avonds liggen, beslisten we toch om een thuisbatterij te plaatsen. Samen met Homate, partner van Ecopuur, gespecialiseerd in duurzame energiemanagementsystemen. Ook de slimme laadpaal voor onze elektrische wagen hebben ze geïnstalleerd.”

De opdrachtgevers stellen met deze onafhankelijke energievoorziening ook hun patiënten gerust. “No matter what, bij stroomuitval kunnen onze raadplegingen in alle rust verdergezet worden.” Ook de twee regenputten, goed voor een totaalvolume van 30 000 liter, dragen mooi bij aan hun zelfvoorziening. “In combinatie met een regenwaterrecuperatiesysteem, spoelen we de was en toiletten met regenwater.” Over een toekomstbestendig totaalproject gesproken.

Een extra effort en vlotte samenwerking

Naast de standaard energietechnieken, hadden de opdrachtgevers nog enkele vragen op hun maat. “Zo liggen de ventilatie-eisen binnen onze sector erg hoog. Daarom sloot Ecopuur vier aan- en afvoerpunten aan in de praktijkruimte, vooral om de lucht te verversen. Goed en wel, maar die droge lucht bevordert ons werk niet. Daarom bedacht Ecopuur een oplossing: een wisselaar die een derde van het vocht terugwint. Een extra ingreep, maar ze hielden zich altijd aan het tijdsschema. Voor onze handmatig aangelegde koelplafonds werkten ze zelfs door op zon- en feestdagen. Ze denken elke stap mee, ze houden zich aan de afspraken. Erg fijn samenwerken. Dat is hun sterkte. Totaalprojecten op maat."

Ga je ook voor een totaalproject? We helpen je graag met advies op maat. 

Contacteer Ecopuur

Architect: Dekeyser & Decruy architecten
Fotograaf: Artifix


Heb je deze realisaties al gespot?

Alle realisaties

© 2024 Ecopuur
Webdesign thinline.be