Airco zonder buitenunit: de voor- en nadelen

Airco zonder buitenunit: de voor- en nadelen

Da klassieke airco met buitenunit ken je. Maar wist je dat er ook compactere modellen bestaan zonder buitenunit? Makkelijker om te installeren, dus vriendelijker voor je portemonnee en interieur. Iets voor jou? We zetten de pro’s en contra’s even op een rij.

Wat is een airco zonder buitenunit?

Een airco zonder buitenunit, ook wel de monoblock airco, volgt hetzelfde principe als een klassieke airco. Ze onttrekt de buitenlucht, koelt die af en blaast ze naar binnen. Maar er zijn ook verschillen.

Voordeel: goed voor je portemonnee

De grootste troef van een airco zonder buitenunit? Je bespaart op de installatiekosten. Logisch, want deze airco is kleiner en niet gekoppeld aan een buitensysteem. Hierdoor heeft de installateur minder draad- en aansluitwerk dan bij de klassieke airco.

Voordeel: esthetisch en plaatsbesparend

Je bespaart ruimte en behoudt de stijl van je woning. Zowel binnen als buiten. Het plafond- of wandmodel van de monoblock airco binnenshuis is kleiner en oogt subtiel. In je tuin spot je enkel twee luchtroosters.

Nadeel: geluid in huis

Als het op geluid in huis aankomt, heeft de klassieke airco een streepje voor. Haar compressor, de grootste geluidmaker, bevindt zich immers in de buitenunit. Maar die hebben monoblock airco’s niet, waardoor de compressor in de binnenunit zoemt. En dat hoor je binnenshuis.

Nadeel: niet ideaal voor grotere ruimtes

De naam monoblock verklapt het al: deze airco heeft één unit. Andere airco’s hebben er minstens twee. Daardoor heeft de monoblock een kleiner vermogen, en werkt ze minder effectief. Grote ruimtes zoals kantoren of restaurants afkoelen met de airco zonder buitenunit? Beter niet. Voor slaapkamers, thuiskantoren en de meeste woonkamers is de capaciteit vaak wel groot genoeg.

Benieuwd wat de beste manier is om jouw huis koel te houden?

Contacteer onze experts

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?
Technieken

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?

Zonnepanelen op je dak als kmo? Dat levert heel wat voordelen op. Zeker wanneer je een groot dakoppervlak hebt dat momenteel nog onbenut is. Met een gegarandeerde return on investment maak je je bedrijfspand zo futureproof. Mee met de klimaatdoelstellingen, en met een groener imago als eindresultaat. Dat komt van pas, want duurzaamheid dragen je klanten en werknemers steeds hoger in het vaandel. Op zoek naar expertise voor je zonnepaneleninstallatie? Contacteer Ecopuur voor advies op maat.

Nu lezen