Airco zonder buitenunit: de voor- en nadelen

Airco zonder buitenunit: de voor- en nadelen

Da klassieke airco met buitenunit ken je. Maar wist je dat er ook compactere modellen bestaan zonder buitenunit? Makkelijker om te installeren, dus vriendelijker voor je portemonnee en interieur. Iets voor jou? We zetten de pro’s en contra’s even op een rij.

Wat is een airco zonder buitenunit?

Een airco zonder buitenunit, ook wel de monoblock airco, volgt hetzelfde principe als een klassieke airco. Ze onttrekt de buitenlucht, koelt die af en blaast ze naar binnen. Maar er zijn ook verschillen.

Voordeel: goed voor je portemonnee

De grootste troef van een airco zonder buitenunit? Je bespaart op de installatiekosten. Logisch, want deze airco is kleiner en niet gekoppeld aan een buitensysteem. Hierdoor heeft de installateur minder draad- en aansluitwerk dan bij de klassieke airco.

Voordeel: esthetisch en plaatsbesparend

Je bespaart ruimte en behoudt de stijl van je woning. Zowel binnen als buiten. Het plafond- of wandmodel van de monoblock airco binnenshuis is kleiner en oogt subtiel. In je tuin spot je enkel twee luchtroosters.

Nadeel: geluid in huis

Als het op geluid in huis aankomt, heeft de klassieke airco een streepje voor. Haar compressor, de grootste geluidmaker, bevindt zich immers in de buitenunit. Maar die hebben monoblock airco’s niet, waardoor de compressor in de binnenunit zoemt. En dat hoor je binnenshuis.

Nadeel: niet ideaal voor grotere ruimtes

De naam monoblock verklapt het al: deze airco heeft één unit. Andere airco’s hebben er minstens twee. Daardoor heeft de monoblock een kleiner vermogen, en werkt ze minder effectief. Grote ruimtes zoals kantoren of restaurants afkoelen met de airco zonder buitenunit? Beter niet. Voor slaapkamers, thuiskantoren en de meeste woonkamers is de capaciteit vaak wel groot genoeg.

Benieuwd wat de beste manier is om jouw huis koel te houden?

Contacteer onze experts

De omvormer van je zonnepanelen is defect, wat nu?
Technieken

De omvormer van je zonnepanelen is defect, wat nu?

Plaats je zonnepanelen? Dan koppel je daar meteen een omvormer aan. Want die zet je energie om in bruikbare groene stroom. Maar wat als je omvormer defect is? Kan het toestel hersteld worden, of vervang je het beter? Vragen die onze servicedienst voor jou beantwoordt in deze blog. Zodat je zo snel mogelijk opnieuw een vlot draaiende omvormer hebt. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Nu lezen
Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen
Technieken

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

Ecopuur heeft een primeur vast. We plaatsten voor het eerst een esthetische gevelbekleding met zonnecellen bij een residentiële woning in België. In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen op de daken, maken de Pixasolar-panelen deel uit van de gevelbekleding van de woning. We slaagden erin om met deze zonnecellen het design van het huis naar een hoger niveau te tillen. Een energiegevel met zonnecellen wordt zo een interessant alternatief voor traditionele zonnepanelen.

Nu lezen
De opbrengst van je zonnepanelen monitoren
Technieken

De opbrengst van je zonnepanelen monitoren

Heb je een zonnepaneleninstallatie? Dan vraag je je soms af: wekken ze wel voldoende energie op? En waarom schommelt de opbrengst maandelijks? Vragen die onze servicedienst geregeld beantwoordt, en vooral: meteen aanpakt. Ontdek in deze blog hoe je de opbrengst van je panelen nakijkt, waarom die soms schommelt, en wat Ecopuur eraan kan doen. Wil je gerust en zeker zijn? Kies dan een van onze onderhoudsplannen voor een proactieve check-up.

Nu lezen
Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?
Technieken

Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?

“Dat we intelligenter met onze elektrische toestellen moeten omspringen.” Bart Bossyns, general manager bij BlueSky Energy, windt er geen doekjes om. Tegelijk je vaatwasser, inductieplaat en laadpaal op volle lading laten draaien is verre van slim. Of je zou al voldoende zonnepanelen moeten combineren met een thuisbatterij. Inderdaad, thuisbatterij. The word is out. Maar wat is een thuisbatterij juist? En waarom zou je kiezen voor een zoutwaterbatterij? Welke rol speelt ze in het verhaal van het capaciteitstarief? De ongezouten waarheid van Bart Bossyns.

Nu lezen