Tijdloos vakantiegevoel en duurzame technieken

Tijdloos vakantiegevoel en duurzame technieken

Duurzame samenwerking met Ecopuur

Enkele jaren geleden volgde Curd Loosveldt een opleiding Bio-Ecologisch Bouwen en leerde daar Steven Vanden Brande van Ecopuur kennen. Toeval of niet. Op dat moment was Curd bezig met een project dat om energiezuinige technieken vroeg. Hij haalde Ecopuur mee aan boord en de kiem voor een duurzame samenwerking was gelegd.

Bij het bouwproject in Aarschot lag een nieuwe samenwerking voor de hand. “Het was een woning met grote oppervlakte en volume”, legt Curd uit. “Het perceel waarop we gingen bouwen lag in tweede bouwlijn en afgelegen van de openbare weg. Gas doortrekken zou niet evident zijn. De bouwheer wou ook heel de woning, een ruime villa, verwarmen en in de zomer koelen. Vloerverwarming met lage temperatuurafgifte kwam hiervoor perfect in aanmerking.”

Geothermische warmtepomp als milieuvriendelijke oplossing

“Een eerste stap was kijken of geothermie mogelijk was of niet. Ecopuur heeft dat heel goed aangepakt. Op basis van een grondige studie stelden ze de geothermische warmtepomp in combinatie met een ventilatiesysteem voor.”

Een geothermische warmtepomp haalt haar energie uit de bodem. Met de omvangrijke oppervlakte waarop de villa gebouwd werd, was dit dus de ideale oplossing.

De villa staat er ondertussen. Een hedendaagse woning die inderdaad een instant vakantiegevoel opwekt. Curd houdt erg goede herinneringen over aan de samenwerking. Zowel tijdens de verkoop- als de uitvoeringsfase kon hij maximaal op Ecopuur rekenen.

Korte duidelijke communicatielijnen

“Hun grootste troef? Dat ze kort op de bal spelen en helder communiceren. Ten eerste zijn hun prijsoffertes zeer transparant. Je krijgt niet zomaar een prijs maar een gedetailleerde omschrijving van hoe die tot stand komt. Bovendien stellen ze ook altijd een variant voor.

Ten tweede is hun expertise een meerwaarde. Ze weten heel goed waar ze mee bezig zijn en dat merk je aan alles. Hun planning is concreet, werfplannen zijn duidelijk … Dat maakt het voor mij als architect ook makkelijker om te communiceren met de bouwheer.

Bovendien krijg je ze snel te pakken wanneer je met een vraag zit. Iets wat je niet van elke aannemer kunt zeggen.”

Meteen schakelen waar nodig

Zoals bij veel bouwprojecten duikt er al eens een addertje onder het gras op. Ook hier was dat het geval.

“Bij de voorcalculaties waren een aantal ruimtes niet mee inbegrepen in de offerte voor de vloerverwarming. Gevolg: er waren extra boringen nodig. Een aanzienlijke meerkost dus voor de bouwheer. Maar ook hier nam Ecopuur het voortouw en zocht hands-on naar een constructieve oplossing.”

Of Curd in de toekomst nog een beroep zal doen op Ecopuur?

“Zeker wel. Ze maken wel degelijk een verschil als je een stukje verder wil gaan in energiezuinige technieken.

ARCHITECT tail.be
FOTOGRAFIE Jaro van Meerten


Heb je deze realisaties al gespot?

Alle realisaties

© 2024 Ecopuur
Webdesign thinline.be